Turkcell, yaratıcı teknoloji ile sinemada engelleri kaldırıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Görme engellilerin güncel bilgiye erişimini kolaylaştıran Turkcell Hayal Ortağım, 2012 yılında Young Guru Academy ve Turkcell stratejik ortaklığı ile hayata geçirildi. 

Turkcell'in büyük bir bölümünü görme ve işitme engellilerin oluşturduğu engelli abonelerinin sayısı 250 bine ulaşıyor. IOS & Android işletim sistemli mobil uygulamalarıyla hizmet veren platform sayesinde görme engelli aboneler, güncel haberlere, köşe yazarlarının güncel yazılarına, binlerce sesli kitap ve eğitime, günlük burç yorumlarına, popüler dergilere, telefonlarından veya bilgisayarlarından ücretsiz ulaşabiliyorlar. Bu güne kadar 100 ilköğretim, 400 lise ve 100 üniversite öğrencisi ve 12 görme engelli danışma kurulu üyesi projeye destek vermiş. 

Turkcell şimdi de bu platforma "Cepten Sesli Betimleme" hizmetini ekledi. Bu hizmet dünyada ilk kez bir mobil uygulama üzerinden sunuluyor. 

Filmlerde diyalogsuz sahnelerin ayrıntılarıyla anlatıldığı "Cepten Sesli Betimleme" sayesinde görme engelliler, vizyon filmlerini herhangi bir sinema izleyicisi ile aynı keyfi alarak izleyebiliyor. 

Uygulamada, anlatıcı ses, ortamı ve oyuncuları ayrıntılarıyla tasvir ediyor. Böylece görme engelliler de filme ilişkin bilgilere diğer sinema izleyicileri kadar sahip oluyor.  

Hedef 800 bin görme engelliye ulaşmak

Hizmet ilk olarak BKM yapımı "Hayat Öpücüğü" filmi ile hayata geçirildi ve akıllı telefondan başka bir cihaz gerektirmediği için Türkiye'deki tüm sinema salonlarında geçerli olacak. Hizmetin, önümüzdeki dönemde pek çok vizyon filminde uygulanması planlanıyor. Hedef, 2016 yılının sonunda Türkiye genelindeki 800 bin görme engellinin bu teknolojiyi aktif olarak kullanmasını sağlamak.

Yaşama eşit katılım

Cepten Sesli Betimleme hizmeti; geleceğin sosyal bilinçli gençlerini yetiştirmeyi hedefleyen Young Guru Academy ve Sesli Betimleme Derneği'nin de işbirliği ile 6 aylık bir çalışmanın ardından hayata geçirilmiş. Projenin en önemli özelliği görme engelliler ile birlikte, onların talepleri ve beklentileri doğrultusunda geliştirilmiş olması. Sesli Betimleme Derneği Başkanı Engin Yılmaz'ın da dediği gibi; "Körlük bir engel değil; bir engellenmişlik hali. Engelli insan yok, daha az veya daha çok engellenmiş insan var. Biz izolasyona hayır, yaşama eşit katılım diyoruz.  Teknolojilerin doğru kullanımı ile, engellenmişliğin ortadan kalktığını gördük. Bu umutlu bir başlangıç. Projenin çok önemli bir diğer özelliği ise, bizzat görme engellilerin çalışmış olması. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi, 'Bizim için bir şey yapmayın; bizimle birlikte yapın'." 

Diğer operatörlerdeki görme engelli abonelere de açık

Uygulamanın ücretsiz olduğu ve hizmetin sadece Turkcell’lilere değil, diğer operatörlerdeki görme engelli abonelere de açık olduğu bilgisini veren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, "Turkcell için ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı, durağan bir imkanlar bütünü değil, değişen teknoloji ve sosyal şartlara paralel olarak sürekli gelişen bir yapı. Bu hedef doğrultusunda Turkcell olarak görme engellilerin beklentilerini yıl boyunca dinliyoruz. Onların hayatını en kolay ve en sosyal hale getirmeye çalışıyoruz" diyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar