Türkçe, kadın-erkek ayrımı yapmayan bir dil

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Emma Watson’ı Harry Potter film serisinin zeki ve çalışkan Hermione Granger karakteri olarak çok sevdik. Her soruna çözüm üreten, iyi kalpli, zeki bir genç kızdı Hermione. Daha sonrasında Watson’ı Birleşmiş Milletler Kadın Güçlenmesi Birimi’nin iyi niyet elçisi olarak gördük. Ve erkekleri kadınların güçlenmesi için devreye sokmayı hedefleyen He- ForShe kampanyasının yüzü. Kızım Ada 13 yaşında. Harry Potter hayatının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Emma Watson yakından takip ettiği isimler arasında. Dolayısıyla HeForShe kampanyasını da biliyor. Geçen gün bana şöyle dedi: “Anne, Türkçede kadın-erkek ayrımı yok. Neden diğer dillerde var?”

Fransızca’da “il” ve “elle”; Almanca’da “der” ve “die”, İngilizce’de “he” ve “she”, İspanyolca’da “el” ve “ella”. Örnekleri çoğaltabiliriz. Türkçe ise, kadın-erkek ayrımının olmadığı bir dil. Peki o zaman neden Türkiye’de kadın bu derece ayrımcılığa maruz kalıyor? Neden iş dünyasında, yönetimde, politikada, sokakta kadınlar hep bu kadar geriden geliyor? Bu sorulara verilen cevaplar hep aynı. Gelenekler, kadının ‘anne’ olarak rolü, kadınların kendilerine yeterince güvenmemeleri vs. Bu durum bir gün değişecek. Geçen hafta düzenlenen KAGİDER toplantısında konuşan Borusan CEO’su Agah Uğur’un da dediği gibi, “Kadının güçlenmesi bir modernlik meselesi” ve kadınlar güçlenmedikçe, toplumların güçlenmesi de mümkün olmayacak. Ağah Uğur’un konuşmasında altını çizdiği önemli bir konu da, kadının güçlenmesi sürecinde kırılma noktasını, kadın girişimcilerin oluşturacağı.

Kadın girişimciliğinin artması, toplumda rol modeller oluşması adına çok önemli; çünkü kadınlar, başaran kadınları gördükçe cesaretleniyorlar. “O yaptı, ben de yapabilirim” diyorlar.
Bu kapsamda paylaşmak istediğim bir çalışma var. Kredi Garanti Fonu tarafından hazırlanan ve kadın girişimcilerin başarı hikayelerinden oluşan “Ekonominin Sultanları”. KGF, kadın girişimcilerin en büyük sorunu olan finansa erişim konusunda önemli bir rol üstleniyor ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguluyor. Fon, kadın girişimcilere daha uygun komisyon ve faiz oranları ile kefalet sağlıyor.

Ekominin Sultanları çalışması, kadın girişimcilerin başarı hikayelerine yer veriyor ve diğer kadınlar için ilham kaynağı oluşturmayı hedefliyor. Çalışmanın giriş yazısı KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli’ye ai. Gergerli, “Bir ülkenin, ekonomik olarak kalkınması için emek, sermaye, toprak ve girişimci gibi üretim için gerekli faktörlere yeteri kadar sahip olması gerekir. Bu üretim faktörlerinden her birisi önemlidir, ama girişimci daha önemlidir. Çünkü emeği bir araya getiren de, sermayeyi bulan da, toprağı işleyen de girişimcidir” yorumunu yaparken, kadın girişimcilere “Size güveniyoruz, size kefiliz” diyor.

Her şey güvenmekle başlıyor aslında. Kadınlara güvenmekle, gençlere güvenmekle... İşte o zaman 13 yaşındaki bir kız çocuğunun aklına gelen Türkçe dilindeki kadın-erkek eşitliğini, hayata geçirebiliz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar