Türk yazılımı Angola’da

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

Yazılımın yüzde 78’i yerli şirketlerden, yüzde 22’si yabancılardan sağlandı. İşin ilginç yanı, 12 şirketimiz Almanya’ya yazılım sattı. ABD’ye satış yapan 7 şirket var. Angola’ya (evet, Afrika’daki Angola bu...) 4 şirket satıyor. Taa dünyanın öte altında Arjantin’e de 3 şirket. 

Hâlâ “stratejik sektör” sayılmayan bilişim sektörü, tamamen girişimcilerin kendi çabalarıyla 1.3 milyar TL ihracat yaptı. Bunun 800 milyonu yazılımdan. Azerbaycan, Türkmenistan, Hollanda, İngiltere gibi gayet farklı ülkelere hem de. 

Yazılımın, “yer ve yurt” gerektirmeyen üretim özelliğinin farkını vurgulayan BST Bakanı Fikri Işık’ın şu sözleri, bilişim sektörümüz için ümit veriyor: “Yazılım sektörü dövizdeki dalgalanmadan en az etkilenen sektör oldu. Ham maddesi birikim ve deneyim. Dışa bağımlı değilsiniz. En temel unsur, nitelikli insan. Bu noktada özellikle yazılım sektörünü önemsiyoruz. Türkiye’de bilişim sektörünün geldiği nokta yaklaşık 6.5 milyar dolar ve şu anda bizim şirketlerimizin 2013 yılındaki bilgi ihracatı 630 milyon doları geçti. İstiyoruz ki bu rakam çok daha yukarı çıksın. Türkiye, yazılım ihraç eden güçlü bir ülke olsun.” (TEPAV-SAP Türkiye Basit Düşün, Fark Yarat Forumu. 05.03.15) 

Nisan 2014 itibarıyla, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) faaliyet gösteren 2 bin 667 firmanın yüzde 58’i yazılım ve bilişim alanında. TGB’ler, yazılım geliştiren bilişim firmalarının üçte birinden fazlasını bünyesinde barındırıyor. 

BST Bakanı Işık, bir Yazılım Stratejisi hazırlandığını da söylüyor. Zaten bu konuda, 2015-18 Bilgi Toplumu Stratejisi’nde hedefler var: Yazılım ve dijital içerik alanında fikri mülkiyet haklarının korunması için gerekli tedbirler alınacak. TGB’lerde sağlanan desteklere benzer nitelikte, yazılım sektörüne özel lokasyon bağımsız destekler verilecek. Bilişim sektörünün Ar- Ge merkezi sayısı artırılacak. Bilişime ilişkin politika yapım süreci etkinleştirilecek. Kamu, özel kesim ve STK’lar işbirliğiyle, yazılım programlama becerilerinin küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Yazılım sektörüne yönelik politika ve düzenleme faaliyetlerini yürüten kamu kurumları ile yazılım sektörü temsilcilerinin düzenli olarak bir araya geleceği, uygulamaların gözden geçirileceği, kamu tarafında atılması gereken adımların tespit edileceği Yazılım Sektörü Çalışma Grubu kurulacak. Engellilere özel yazılım ve donanımların yaygınlaştırılması sağlanacak. 

Bilişimin motoru: Donanım. Motorun yakıtı: Yazılım. Bu olmadan, motor suskun. Bütün siber saldırılar yazılımla yapılıyor. Bütün siber savunmalar, yine yazılımla... Bu yaşamsallığıyla yazılım, bazı bilgi toplumlarında “yabancı dil” sayılmaya başlandı. Yenilikçi bir yaklaşımla, bilişim ve yazılımı çocuklara 5 yaşından itibaren öğretme girişimleri artıyor. Ülkemizde bile örnekleri var... Ayrıca, ilk kez geçen hafta sonunda, “teknolojiye doğan” Çocuklar İçin Bilişim Zirvesi düzenlendi... Bu konuda son söz yine Bakan Işık’ın: “Milli Eğitim Bakanlığımıza resmen teklif edeceğiz. Artık ilkokullarımıza bilgisayar kodlama dersleri koyalım. İlkokul çağında yavrularımız kodlamayı öğrensin. En basitinden başlayarak çocuklarımızın kod yazılımını ülkemizin geleceği açısından önemsiyoruz.” (03.04.2015)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019