Türk Telekom teknoloji ile insana dokunuyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2030 yılına kadar; yoksulluğu sona erdirmeyi, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmeyi ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmeyi hedefliyor. Evrensel bir eylem çağrısı olarak değerlendirilen bu 17 hedef, iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi alanları içeriyor. 

Bu süreçte özel sektöre, özellikle de Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)’ne çok önemli bir rol düşüyor. Türk Telekom, “Herkes için erişilebilir iletişim” vizyonu ile sürdürülebilir ve kaliteli bir hayat tarzı sunan, toplumun farklı kesimleri arasındaki sınırları ortadan kaldırmayı hedefleyen projeler gerçekleştiriyor.

İşitme ve görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Sesli Adımlar uygulaması ve akıllı şehirlere yönelik projeler, Türk Telekom’un dünyaya örnek gösterilen projeleri arasında.

Bu projeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki teknoloji dünyasının kalbinin attığı Mobile 360 Series Konferansı’nda dinleme fırsatı bulduk. 9-10 Ekim tarihlerinde Dubai’de düzenlenen konferansta, mobil teknolojinin ulaşım, finans, sağlık sektörlerini ve şehirciliği nasıl etkilediği tartışıldı. Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Şehirler’ paneline katılan Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir’den, Türk Telekom’un geliştirdiği teknolojilerin Türkiye ekonomisine ve insanlara nasıl katkı sağladığını dinledik.

Her yeni teknolojinin bir hikayesi olmalı

Ramazan Demir’in özellikle altını çizdiği konu; teknolojinin mutlaka insan hayatına dokunuyor; insan hayatına değer katıyor olması gerektiği. “Geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojiler, insani sorunlarla mücadele edebilmeli” diyor Ramazan Demir, ve her yeni teknolojinin bir hikayesi olması gerektiğini ekliyor.

“Şehirleri akıllı teknolojilerle donatmanın yanı sıra, engelli bireyler için de erişilebilir hale getirmek amacıyla çalışıyoruz” diyen Demir’e kulak verelim: “Türk Telekom, altyapısının gücünü, şehirlerimizi dönüştürmeye ve vatandaşın hayat kalitesini iyileştirmeye yarayan akıllı şehir çözümlerine yoğunlaştırıyor. Akıllı teknolojilere uzun yıllardan beri yapılan yatırımlar sayesinde Türk Telekom, şehirleri daha güvenli ve verimli hale getiriyor; enerji kullanımını azaltıyor, çevresel direnci geliştiriyor ve yaşam kalitesini artırmak için insanları ve şehir altyapısını birbirine bağlıyor. Böylece refah seviyesi artıyor.”

Akıllı şehirler erişilebilir ve kapsayıcı olmalı

Ramazan Demir’in verdiği bilgilere göre, Türk Telekom, akıllı şehir uygulamalarını ilk olarak Karaman’da, ardından Antalya’da ve son olarak da Kars’ta hayata geçirmiş. Şu ana kadar Karaman ve Antalya’da 750 binden fazla kullanıcı, Türk Telekom’un sağladığı akıllı şehir uygulamaları ile sunulan kablosuz iletişim imkanlarından faydalanmış. Şimdi de bu uygulamaları tüm ülkede yaygınlaştırmak için çalışmalar devam ediyor. Türk Telekom’un hedefi, tüm teknolojilerin olduğu gibi akıllı şehir uygulamalarının da toplumun tüm kesimlerine hitap edecek şekilde erişilebilir ve kapsayıcı olması.

“Sesli Adımlar” teknolojisi dünyada ilk kez Türkiye’de geliştirildi

Bu hedef doğrultusunda hayata geçirilen önemli uygulamalardan biri, hem işitme hem de görme engellilerin karmaşık alanlarda yardıma ihtiyaç duymadan özgürce hareket edebilmelerini ve sosyalleşebilmelerini sağlayan “Sesli Adımlar”.

Görme ve işitme engellilerin AVM, kampus, havaalanı gibi karmaşık yapılarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşabilmeleri amacıyla ‘Türk Telekom tarafından geliştirilen ‘Sesli Adımlar’, engelli vatandaşların sosyal hayatın içinde daha fazla yer alabilmelerine destek oluyor.

Sesli Adımlar uygulaması bugüne kadar 30 binden fazla kişi tarafından indirildi ve 200 binin üzerinde kullanıcıya sahip. İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri de dahil olmak üzere farklı kamusal alanlarda ve AVM’lerde kullanıma açılan Sesli Adımlar, şu anda 35’in üzerinde mekanda kullanılıyor. Uygulamanın bir başka özelliği de, acil durumlarda kullanıcılarını tahliye çıkışlarına yönlendirebiliyor olması.

Sesli Adımlar uygulaması teknolojik altyapısıyla, dünyada bu alanda ilk defa Türkiye’de geliştirilmiş ve operatör bağımsız tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen ücretsiz bir uygulama. Bugün, San Francisco’dan Dubai’ye, Londra’dan Sydney’e pek çok dünya başkentinde kullanılıyor.

Akıllı Şehir Uygulamaları ile yılda 3 milyar TL tasarruf

- Türk Telekom teknolojileriyle donatılmış yeni nesil şehirlerde, trafikte bekleme süresi yüzde 25 oranında kısalıyor ve kaza oranı azalıyor. Su ve elektrik tasarruf oranı yüzde 30’a ulaşıyor.

- Türk Telekom’un akıllı şehir teknolojileri ile yılda ülke genelinde 3 milyar TL tasarruf sağlamak mümkün hale geliyor.

- Türkiye’de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu Ömerli Baraj Gölü’nü 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor.

- Akıllı aydınlatma ile Türkiye’de her yıl 650 Milyon TL tasarruf potansiyeli bulunuyor.

- Akıllı ölçüm ile Türkiye genelinde yılda 2,75 milyar TL’lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün hale geliyor.

- Sokak aydınlatma giderlerinde yüzde 35, trafikte bekleme süresinde yüzde 25, karbondioksit salınımında yüzde 40, suç oranında yüzde 25, sağlık ve eğitim giderlerinde ise yüzde 15’e varan tasarruf sağlanabiliyor.

- Türk Telekom’un akıllı şehirlerinde 500’den fazla hasta giyilebilir teknolojik cihazları kullanmaya başladı ve pilot uygulama kapsamında 500’den fazla bireyin sağlık verileri, nesnelerin interneti teknolojisiyle 7/24 takip altına alındı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar