Türk şirketleri ve bankalar için finansman olanakları genişletiliyor…

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Serhan Yenigün / Finansinvest

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamalarda yurtdışına ihraç edilen tahvillerin beş yıl veya daha uzun vadeli olması durumunda stopaj oranının %10'dan sıfıra indirileceğini, daha kısa vadeli tahvillerde kademeli bir stopaj düzenlemesi olacağını ve Türkiye'de ihraç edilen TL cinsinden tahvillerde de BSMV'nin %5'ten %1'e düşürüleceğini bildirdi. Peki bu açıklamalar ne anlama geliyor, genel ekonomi ve piyasalar açısından etkisi nedir, kısaca inceleyelim.

Türkiye'de uzun yıllar boyunca teoride mümkün olan, ancak yüksek enflasyon ve belirsizlik nedeniyle pratikte bir türlü yer bulamayan kurumsal finansman seçenekleri son dönemde yakalanan düşük faiz ortamı, düşük enflasyon ve siyasi istikrar sürecinde daha uygulanabilir bir hale geldi. Bu aşamada Türk şirketlerinin ve Türk bankalarının yurtdışında ihraç ettikleri tahviller için de uygun bir zemin oluştuğunu, son dönemde de bu tür ihraçların sayısının giderek arttığını görüyoruz. Ancak, bu ihraçların vade yapılarına bakıldığında genel olarak kısa vadelerin tercih edildiğini izliyoruz.

Genel olarak uzun vadeli yatırımların veya kredilerin finanse edilmesinde kullanılan bu tür tahvillerin, hedeflenen yatırımlar ve krediler ile vade uyuşmazlığı göstermesi mikro düzeyde şirketler için, makro düzeyde de ekonomi için riskler taşımakta. Bu nedenle, daha uzun vadeli finansman olanaklarını teşvik etmek amacıyla Maliye'nin yukarıda da özetlediğimiz gibi yurtdışında ihraç edilecek beş yıllık veya daha uzun vadeli tahviller için stopaj kolaylığı sağlama yönünde bir karar aldığını görüyoruz. Bu sayede, yeni yatırım kararlarının alınması, projelendirilmesi ve bir an önce hayat geçirilmesi için eldeki olanakların sayısı artırılmış olacak.

Şimşek'in açıklamalarında yer alan diğer önemli detay ise Türkiye'de ihraç edilen TL cinsinden tahvillerde BSMV'nin %5'ten %1'e düşürülmesi. Buna göre, Türkiye'de ihraç edilmiş Türk Lirası cinsinden tahvillerin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi bakımından elden çıkarılması veya repo işlemine tabi tutulması nedeniyle ödenmesi gereken BSMV oranının hazine bonosu ve devlet tahvillerinde olduğu gibi %5'ten %1'e indirileceğini görüyoruz. Bu düzenlemenin de özellikle yerli yatırımcılar için tahvil piyasalarında teşvik edici bir unsur olabileceğini görüyoruz. Faizlerin düşüş eğiliminde olduğu ve tahvil yatırımlarının cazibesini koruduğu bir dönemde hem ihraççıların finansman olanaklarının gelişmesini, hem de bu ürünlere yatırım yapan yatırımcıların daha verimli sonuçlar elde etmesinin yolunun açılmasını olumlu buluyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017