Türk şirketi, Kazakistan'da pamuk atığından enerji üretecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Fındık ve ceviz kabuğu, zeytin çekirdeği, pancar yaprağı, mısır ve ayçiçeği sapı, hayvan gübresi. Artık enerjide yeni gözde biyokütle adı verilen bitkisel ve tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülmesi. Türkiye'de hemen hemen her bölgede Türk şirketler bu konuda tesisler kuruyor, ürün artıklarından elektrik üretiyor. Bu konuda tecrübe sahibi olan Türk şirketleri, artık rotasını yurtdışına çeviriyor. Kazakistan bunlardan biri. Dünyanın en önemli pamuk üreticilerine ev sahipliği yapan Orta Asya'nın büyüyen ülkesi Kazakistan'da önemli bir biyokütleden enerji elde edilmesine yönelik çalışma başlatıyor. Kazakistan, pamuk artıklarının hem enerjiye hem de ekonomiye katkı sağlaması için başlatacağı elektrik santrali projesi için bir tesis kurmaya hazırlanıyor. Projeyi Türk şirketi Biotrend Enerji yapacak. Kazakistan'daki Türkistan Bölgesi’nde hayata geçmesi hedeflenen proje için Türk şirketin yönetiminden oluşan heyet, yerel yöneticiler ile görüşme yaptı. Bölge Vali Yardımcısı Kayrat Nukerov, “Türkistan Eyaleti’nin yeniden canlanması için modern projelere ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

3 ton pamuktan 30 MW’lık enerji üretildiğini anlatan Nukerov, yatırım için arazi desteğine de hazır oldujlarını ifade etti.

185 bin haneye atık enerjisi

2012’de Ankara’da kurulan Biotrend şirketi, alternatif enerji üretimi konusunda çalışıyor.Biyokütle, evsel katı atık ayrıştırma, gazlaştırma, atık sahası işletimi konusunda faaliyet gösteren şirket, Amasya, Hatay, Sivas ve Malatya’da çöpten elektrik elde etme gibi alanlarda üretim gerçekleştiriyor.

Şirket son olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali’nde günde 2.2 MW elektrik üreten projeyi hayata geçirmişti. Toplam 120 MW’lık üretim kapasitesi olan şirket, yıllık 185 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye bir "enerji" ülkesi değil ne yazık ki. Doğalgazı ve petrolü yok denecek kadar az. Ancak Türkiye girişimciler açısından "enerjik" bir ülke. Petrolü iş ruhu, doğalgazı ise fırsat oluşturması.

Geçtiğimiz günlerde gazetemiz enerji yazarlarından Mehmet Kara'nın bir haberi de bu konuda güzel bir örnek. Kara, haberinde Aksaray’da kurulan Yapılcan Biyokütle Enerji Santrali BES, pancar yaprağı ile büyükbaş hayvan ve tavuk gübresinden 1.2 MW'lık kurulu güce sahip bir enerji üretimi gerçekleştireceğini duyurmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar