Türk mutfağı lezzetleri ‘Restoran Haftası’nda

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- 108 lokasyonda 54 marka katılıyor

Ay sonuna kadar süren Restoran Haftası kapsamında restoran, bistro ve kafelerde özel hazırlanmış menüler, gastronomi tutkunlarını bekliyor. İstanbul ve Gaziantep’ten mekânların katıldığı projede kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için geleneksel lezzetler, yerel malzemeler ile hazırlanan yenilikçi yemekler, sokak lezzetleri ve farklı tarifler lezzet severlerle buluşuyor.
108 lokasyonda 54 markanın katıldığı, Metro Türkiye gastronomi partnerliğinde gerçekleştirilen Restoran Haftası’nda tadımlar ve söyleşiler de yer alıyor. Katılan restoranlar, Türk mutfağının beğendili tas kebabından saray usulü zeytinyağlılara. İstanbul mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan topik ve uskumru dolmasından, ülkemizin farklı bölgelerine ait yerel malzemeler ile hazırlanan yeni şehir mutfağımızdan örneklere, Tire köftesinden tepsi kebabına, Kaytaz böreğinden künefeye, Antakya tuzlu yoğurdundan İzmir’in sakız tatlısına bölgelere özgü onlarca yemeğe öğlen, akşam ve tadım menülerinde yer veriyor.

Etkinlik süresince bu kapsamdaki kahvaltı ve öğle yemeği menüleri 35 TL, akşam yemeği menüleri ise 55 TL’ye sunuluyor.

Bu yıl 9. kez gerçekleştirilen Restoran Haftası’na katılan restoranlardan birisi de açılış öncesi tadım yaptığımız Kuruçeşme’deki Alaf. Şef Murat Deniz Temel, bu hafta hizmet vermeye başlayacak olan yeni mekânı için “köklerinden beslenen bir göçebe lokantası” diyor…
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- “Sağlıklı beslenme, beyin sağlığını koruyor”

Badem, ceviz, fındık, incir, üzüm, kayısı gibi ürünlerle sağlıklı beslenmenin beyin sağlığını korumakta etkili olduğu, insanların yaşlılıklarında karşılarına çıkan alzheimer, demans gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı belirtiliyor. Rotterdam’da 2005 ile 2015 yılları arasında 4 bin 213 katılımcı ile gerçekleştirilen bir gözlemsel çalışma, beyin sağlığı ile sağlıklı beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koymayı hedefliyordu. Bu çalışmanın sonuçları ışığında Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) raporlarına göre özellikle sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, tam tahıllar, süt ürünleri, balık ve sınırlı miktarda şekerli içeceklerin tüketildiği bir diyetin, daha büyük beyin dokusu ile ilişkili olduğu ve beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olduğu vurgulanıyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

- İyot yetersizliğine dikkat!

Sabri Ülker Vakfı, 21 Ekim Dünya İyot Eksikliği Günü vesilesiyle iyot ve iyot yetersizliğinin neden olduğu sağlık sorunları hakkında bilgiler paylaştı. Hormon ve sinir sistemi işlevleri, normal büyüme ve gelişme için gerekli bir mineral olan iyotun yetersizliği bilişsel gelişim ve işlev bozukluğu, hipotroidizm, doğumsal anomaliler, kretinizm ve endemik guatr gibi hastalıklara yol açıyor. Türkiye’de toprak ve suda yeterli miktarda iyot bulunmadığı için iyot yetersizliği ve bunun bir sonucu olarak guatr hastalığı yaygın olarak görülüyor. İyot yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan tiroit hastalıkları ve guatra eşlik edebilecek şişmanlık veya zayıflık, kalp çarpıntısı, unutkanlık veya depresyon bireyin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabiliyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

- “Yemek ve Kültür” üzerine

Yemek ve Kültür dergisinin 53. “sonbahar” sayısında Enis Batur, hayatın vazgeçilmezlerinden biri olan yemeğin nasıl da çetrefil, ironik ve “çatallı” bir dile sahip olduğunu hatırlatıyor “Konuşan Sofra”da. Her gün sarf edilen deyimlere, atasözlerine, deyişlere yeniden bir bakış Batur’un yazısı. Kim ya da kimler tarafından yazıldığı kesin olarak bilinmese de Antik Roma’dan günümüze kalan en eski yemek kitabı, Apicius’un de re Coquinaria (Aşçılık Hakkında) ile ilgili Frederick Starr’ın kaleme aldığı yazıda antik dönemin yemek dünyası anlatıyor… Yemek ve Kültür’de neler var, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Rus Avangardı, Sakıp Sabancı Müzesi’nde

Rus Avangardı akımının Türkiye’deki kapsamlı sergisi; ‘Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek’, Sabancı Holding’in katkılarıyla Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açıldı. Sergi üzerine konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Şimdiye kadar, Picasso’dan Monet’ye, Rembrandt’tan Miro’ya, alanında çığır açmış isimlerin müzemiz çatısı altında sanatseverlerle buluşmasına katkı sağladık. Bugün de yine Sabancı Holding olarak, destekçisi olmaktan gurur duyduğumuz bir başka önemli sergi, ‘Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek’ kapılarını açıyor. Sanat insanı ve toplumları yakınlaştırır. Bu sergi de bu yakınlaşmanın ve işbirliğinin çok iyi bir örneğini bizlere sunuyor. Bu sergimizde de dünyanın en önemli müzeleri ile işbirliği yapma geleneğimizi sürdürüyoruz” dedi. Sergi, 1 Nisan 2019’a kadar devam edecek. dunya.com/ehlikeyf’te.

- Biliyor musunuz?

Ghost (Hayalet) müzikalinin Zorlu PSM’de sürdüğünü; Ajjna’daki haftasonu dinletilerini; Gül Baba Türbesi’ne yoğun ilgi olduğunu; Mezzaluna’daki Dünya Makarna Günü kutlamasını biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar