Türk işadamları ABD’de güçbirliğine gidiyor…
İş dünyasının hedef pazarlarının başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. İhracatçıların hayalidir bu pazara ulaşmak, bu pazarda yer almak. Ülkenin nüfusu, tüketimi ve ithalat verileri ihracatçıların iştahını kabartıyor.
Türkiye son yıllarda hedef pazarlardan biri olarak ABD’ye yöneldi. Birçok iş adamımız bireysel olarak ABD’de varolma savaşını sürdürürken, geçtiğimiz yıl İnegöllü mobilyacılar hatırı sayılır oranda alım heyetini İnegöl’e getirerek mobilya ihracatı konusunda kapıyı araladı.
Yine ihracatta yeni pazarlar konusunda çalışmalarını sürdüren Türkiye İhracatçılar Meclisi de ihracattan en fazla pay alan iller ile ülkeleri eşleştirmiş, bu pazarlara satışları artırmayı hedeflemişti. Yapılan dağılımda ABD ile Bursa eşleşmişti. Bu yaşananların eşliğinde Bursalı işadamlarının çoğunlukta olduğu 6 firma yeni bir oluşuma imza atarak ABD’de güç birliğine gidiyor.
Peki kimler var bu ortaklıkta? Hemen sıralayalım. Projenin ortaya çıkmasında en önemli pay contract pazarında dünya genelinde isim yapan Elemeği Project Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksöz. Diğer isimler; Türkiye’nin en popüler mimarlarından biri olan Hakan Yörüoğlu (3r Design Factory sahibi), Erol-Ergün Efendioğlu kardeşler (Efendioğlu Mermer), TİM başkanvekili Tahsin Öztiryaki (Öztiryakiler), Coşkun İrfan (Evinoks) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay (Demor Home).
TİM’in New York 5. Cadde’de tekstilciler için kiralamış olduğu binanın diğer bir katı da ortak showroom haline getirildi. 6 firma bu katta güçbirliği yaparak bu ülkedeki contract projelerinden pay almaya çalışacak. Hakan Yörüoğlu’nun New York’ta ofisinin olması da yeni oluşuma know-how açısından kolaylık sağlayacak.
Projenin fikir babası Mehmet Aksöz’ün daveti ile biraraya gelen işadamları bir oteli yaparken nelere ihtiyaç olduğundan yola çıkarak kurguyu yapmışlar. Kumaş, seramik-vitrifiye, mutfak-mutfak ekipmanları ve mobilya. Bir de mimari projesini çizecek bir şirkete ihtiyaç var. Bu grupların hepsini bir araya getirerek ortak bir marka yaratılmaya çalışılacak. Devlet teşviklerinden de yararlanılarak ortaya çıkarılan modele BTSO’nun da büyük destek verdiği belirtiliyor.
Türkiye’de ilk defa böyle bir uygulama yapılıyor. Bir otelin yapımında kullanılan neredeyse tüm malzemeler yerli olacak ve katma değer ülkemizde ve Bursa’da kalacak. Proje müşteri açısından da büyük kolaylık sağlayacak. Zira bir oteli yaparken müşteri aradaki detaylarla uğraşmayacak ve muhatabı tek olacak. Şu an kiralanan katın dekorasyonu devam ediyor. Haziran sonunda faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
6 şirket olarak bir şirket değil marka yaratılacak. Herkes o markanın tedarikçisi olacak. O marka hangi ürünü bulup sattıysa ve ortak olan grupların içerisinde kimlerin ürünleri varsa insanlar da o ürünleri o markayla satacak.
Dünyada yapılan tüm otellerin yüzde 35'i Amerika kıtasında. Her yıl ortalama 75 beş yıldızlı otel sadece New York-Manhattan'da inşa ediliyor. Avrupa ve Afrika kıtasını topladığınızda yapılan otellerden daha fazlası sadece Amerika'da yapılıyor.
Veriler pazarın ne denli büyük ve gelecek vadettiğini ortaya koyuyor. Ortaklıkların her geçen gün zorlaştığı günümüzde biraya gelerek bu pazardan pay almaya çalışan işadamlarımızın başarısı Türk iş dünyası için model olacaktır.