Türk ekonomisinden öte Türk pazarı kaplan gücünde

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Daimler AG'nin İstanbul doğumlu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, "Türk ekonomisi kaplan gücünde" dedi.

Bir süre için Türkiye'ye gelen tüm dünyadaki yöneticileriyle Çırağan Sarayı'nda olağan yıllık toplantılarından birini de gerçekleştiren Zetsche, ziyaretinin son durağı olan Aksaray'da Mercedes-Benz Türk'ün kamyon fabrikasının 25. kuruluş yıldönümüne katıldı.

Burada konuşan Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Zetsche, Türkiye'nin olağanüstü ekonomik kalkınma sağlayan bir ülke olduğunu kaydederken, "Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek " ifadesini kullandı.

"Kaplan" kelimesinin sadece Güneydoğu Asya ülkelerine özgü bir kavram olmadığını gördüklerini de kaydeden Zetsche, "Türkiye hakikaten bir kaplan devletin gücüne ve dinamiklerine sahip. 2010'da hiçbir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi" diye konuştu.

Dieter Zetsche, "Türkiye'de aşağı yukarı 15 bin binek otomobil satıyoruz. Bunlar tabii farklı modellere yayılıyor. 2, 3, 4 bin adet olarak farklı farklı... Burada yerel üretim için ekonomik bir fizibilite yok. Öyle satış rakamlarına varabiliriz ki bu gündeme gelecek bir konu olabilir. Ama şu anda böyle bir planımız bulunmuyor.

Geçen yıl küçük sınıfta otomobil üretmek için Renault-Nissan ile ortaklık yoluna gittiklerini, ancak üretime ilişkin net kararların alınmadığını anlatan Zetsche, "Renault Twingo, Daimler de Smart modellerinin elektrikli ve akaryakıtla çalışan versiyonlarının daha yüksek adetlerde üretilmesi için ortak üretim anlaşması imzaladı. Ancak bu araçların üretim yerleri henüz belirlenmiş değil" dedi.

Zetsche'nin konuşmasından anlaşılacağı gibi "Türkiye kaplan ama iç talebi ile kaplan."

Türkiye'de kamyon ve otobüs üretiliyor ama iç pazar büyük olduğu için, talep üretimi karşıladığı için üretiliyor. Tabii ki ihracat var ama esas olan iç pazarın büyüklüğü. İç pazar "kaplan" gibi… Ne üretilse alıyor.

M.Benz Türkiye'deki en büyük yabancı sermaye yatırımcılarından biridir. Kamyon ve otobüs üretir.

OSD'nin rakamlarına göre, M.Benz'in tesislerinde 2011 yılının ilk 6 ayında 9 bin 436 büyük kamyon üretildi. Bu kamyonlar toplam kamyon üretiminin yüzde 56'sını okluşturuyor.

Gene OSD'nin rakamlarına göre yılın ilk 6 ayında 16 bin 895'i yerli 7 bin 152'si ithal 24 bin 047 ağır araç satıldı.

Aynı dönemde M.Benz tesislerinde üretilem otobüs sayısı 1.462 ve üretimin toplam üretimdeki payı yüzde 43 oranında.

Açık anlatımıyla hem kamyonda hem otobüste Türkiye M.Benz için çok iyi pazar.

Tekrarda yarar var M.Benz'in Türkiye'deki yatırımını,üretimini,Türk ekonomisine katkısını küçümsemek imkansız. Ama bir gerçek de unutulmamalı.

Ama gerçek de unutulmamalı. Kamyon ve otobüste esas pazar iç pazar. İç pazar için üretim yapılıyor. İç pazarın büyüklüğü M.Benz'in Türkiye'ye ilgisini artırıyor.

Otomobil ile kamyon ve otobüsün özellikleri farklı. Otomobil ithali kolay. Türk pazarı kamyon ve otobüste yerli üretim avantajına sahip. M.Benz Türkiye'de tesis kurmasa, iç pazarda bugünkü büyüklüklerde kamyon ve otobüs satamaz.

Türkiye'ye övgü mesajlarının arkasını okumakta yarar var. Yoksa, "Biz ne imişiz be abi" havasına girmemek imkansız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018