Türk devi havacılıktan çekiliyor!
Pegasus’un ardından Sabancı Ailesi’nin kurduğu ikinci havayolu şirketi DÖYSA VIP Havacılık oldu. 2007’de Demir, Ömer ve Yalçın Sabancı tarafından kurulan, adını da kurucularından alan DÖYSA, 11 yılın ardından sektörden çekilme kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde filosundaki son uçağı sessiz sedasız Tahe Havacılığa satan DÖYSA, şimdi de şirketin hem hangarını hem de işletme ruhsatını vitrine çıkardı.
DÖYSA, satış işleminin tamamlanmasıyla VIP hava taksi hizmetini sona erdirecek. İlk kurulduğunda 150 bin TL sermayesi olan DÖYSA, sektörde ciddi bir oyuncu olacağının sinyalini vermiş, sermaye artırımı ile bu tutarı 55.8 milyon TL’ye çıkarmıştı.
Filoda 3 uçak vardı
Hatırlanacağı üzere ilk uçuşunu Mart 2007’de yapan şirket, 13 milyon dolara Hawker 850 tipi bir uçak almıştı. Ardından şirket, 2008’de filoya Bomberdier’in Challenger 605 ve Gulfstream 450 uçaklarını ekledi. Türkiye’de ilk kez DÖYSA’nın kullandığı Challenger 605’in o dönemki fiyatı 25 milyon dolar civarındaydı. Önce Hawker 850’yi ardından da Gulfstream 450’yi satan DÖYSA, filosunda kalan son uçağı Challenger 605’i de Tahe Havacılık şirketine satarak 28 Eylül’de sektörden çekildi.
Ülker sattı, Cengiz aldı
Türkiye ekonomisi bir türbülans yaşıyor. Bazı iş adamları havacılıktaki varlığını azaltıyor. Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker, 2 uçağını sattığını, tarifeli sefer kullanacağını açıkladı. Doğuş Grubu’na ait Körfez Havacılık’ın bazı hava araçlarını vitrine çıkardığı konuşuluyor. Keza Soyak Grubu’nun da uçağını satıp havacılıktan çekileceği yine dillerde. Öte yandan son dönemde yıldızı parlayan iş adamları da jetlerini yeniliyor. Cengiz İnşaat’ın patronu Mehmet Cengiz, eski uçağı Falcon 2000XLS’yi satıp yerine Dassault Falcon 7X’i alırken, medya patronu Acun Ilıcalı da sahibi olduğu Challenger 300 tipi jetini satarak yerine Challenger 605’i almıştı.
***
Koç’un başlattığı projeye Sarten atölyelerle katıldı
Türk sanayisinin yıllardır devam eden en önemli sorunu ara eleman bulmakta yaşanan sıkıntı. Bu konuda en ciddi adımı Koç Holding, 2006 yılında başlattı. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” adlı bu kampanyanın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen başta Koç Holding olmak üzere Türk sanayisinin bir çok dev firması hala ciddiyetle ve özenle bu çalışmayı aynı heyecanla yürütüyor. İşte onlardan biri de Sarten Ambalaj. Avrupa’da ilk 3 ambalaj şirketi arasında yer alan Sarten, yıllardır sessiz sedasız yürüttüğü meslek liselerine yönelik çalışmasına önceki gün şahit oldum. Sarten’in doğduğu Silivri’de 2014'te başlattığı çalışmanın adresi Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. 4 yıl önce bu okulda açılan, tesviye ve torna atölyesini gezme şansım oldu. Binlerce dolarlık son teknoloji CNC, torna ve tesviye tezgahlarının olduğu atölyeyi yapan Sarten, atölyede bilgisayar odasını da kurdu. Şimdi ise yeni binasıyla birlikte okulun Matbaa Teknoloji Alanı’nı öğrencilere teslim etti.
Stajyer teknisyene iş imkanı
Sarten’in kurucusu Yusuf Sarıbekir, CEO Zeki Sarıbekir ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeren Sarıbekir Güzelbahar’ın da yer aldığı açılışa Tahsin Öztiryaki gibi iş dünyasının yakından tanıdığı isimler de katıldı. Açılışta Zeki Sarıbekir ile meslek liselerini konuştuk.
Türk sanayisinin en önemli ihtiyacının bu okullarda yer aldığını anlatan Sarıbekir, “Her yıl buralardan fabrikalarımıza stajyer kabul ediyoruz. Bir çoğu üniversiteye devam etmek istiyor. Nedeni ise askerlik. Bu çocuklara ihtiyacımız var. Askerlik konusunda desteklenmesi gerekiyor. Bir çok tesis ara eleman sıkıntısı yaşıyor. Staja gelen ve kalmak isteyenleri kadromuza kabul ediyoruz” diyor.
Gelelim Sarten’in açtığı matbaa atölyesine. 450 metrekarelik alan üzerine kurulu bu tesis, metal ve kağıt üzerine off set baskı tekniği ile baskı yapabilecek makinelerden oluşuyor. Türk sanayisinin meslek liselerine önemli derecede ihtiyacı var.
Koç Holding, bu konuda önemli bir adım attı, Sarten gibi şirketler de bu adımları ciddiyetle takip ediyor.