Turizmde yeni arayış yeni anlayış
İstanbul'da dün gerçekleşen " 2012 Türkiye Turizm zirvesi" nde konuşan Bakan Ertuğrul Günay, turizmi ülke yüzeyinde yaygınlaştırmak, çevreye uyumlu kılmak, butik ve hayatın içinden alanlara çekmek için çalışılması gerektiğini belirterek turizmde yeni arayış ve anlayışı ortaya koyuyor. Günay, destekleri içersinde 100 milyarlık bölümün çevresel projelere verileceğini ve "Yeşil yıldız" uygulamasına geçileceğini de açıklıyor…
"2012 Türkiye Turizm zirvesi"n de konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye'nin doğasını, tarihin korumazsak 10 yıl daha turizm yaparız ama sonrasını göremeyiz. Mutlaka kentsel dokuyu, suyu, tarihi ve doğayı korumamız gerekiyor" diyerek turizmde yeni arayış ve anlayışı ortaya koyuyor.
Günay, yeni anlayışa uygun olarak çevreci projelere 100 milyon liralık destek sağlayacaklarını belirterek, "Çevre koşullarına uyan kuruluşlara yeşil yıldız belgesi vereceğiz" diyerek, bu alandaki yeni anlayışı dile getiriyor.
Günay, Turizm için Karadeniz'de Anadolu'nun farklı yörelerinde "Butik ve hayatın içinden modellere sahip", toplumla bağlar kuracak yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. İstanbul, İzmir gibi illerde de bu tip tesislere ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Turizmde en büyük Pazar olan Avrupa'da daralma yaşandığının altını çizen Günay, yeni Pazar arayışlarının önemine değinip, Çin, Hindistan ve Güney Amerika'ya açılmanın gerekliliğini vurguluyor.
Günay, turizmde yeni anlayış ve arayışları ortaya koymanın yanı sıra TÜİK'in 2011 yılı için 31 milyon turistten 23 milyar dolar gelir elde edildiğini belirten istatistiklerinin CIP ve VIP yolcularıyla ilgili verileri tam yansıtmadığını gelirin 5 milyar dolar daha yukarda olduğunu öne sürüyor. Günay'ın bu değerlendirmesi TÜİK verilerine göre 742dolar olan turist başına gelirin 900 dolar olduğu sonucunu getiriyor. Ayrıca, Orta Vadeli programda yer alan 2011 yılı için 25.5 milyar dolarlık turizm gelir tahmininin de, 2012 yılı tahmini olan 26 milyar doların da aşıldığını ortaya koyuyor.
Türkiye turist sayısı ve turizm gelirleri son 30 yılda bir biri ardından yaşanan krizlere rağmen her yıl muntazam olarak artış gösteriyor. Ancak, bu sürekli artışa karşın Türkiye turizminin kaynak kullanımının eksikliği ve ağırlıklı olarak sıcak mevsimle sınırlı güneş-kum-deniz üçlüsüne dayandığı da biliniyor. Günay'ın açıklamaları turizmin kullanılan kaynaklarını çeşitlendirerek, çevre koşullarına önem veren daha çağdaş uygulamaları destekleyerek, butik ve hayatın içinden modeller geliştirerek, yeni bir anlayışa yönelmek için destekler geliştireceklerini gösteriyor. Turizm uzmanlarının da destekledikleri bu yeni arayışlar ve anlayış geliştiği oranda, hem turizmin yurda yayılması, hem çeşitlenmesi, hem de turist sayısı ve gelirin artması sonucunu getirebilecektir.
Geçen ay İzmir'de turizmci dostlarımla birlikte yer aldığım tek dışarıdan gözlemci olduğun turizm panelinde, konuşmacılar "Turizmde yeni arayışların ve çeşitlendirmenin gerekli olduğu, sahillerden içerlere kayan bir modele ihtiyaç olduğu konusunda" birleşmişlerdi. Turistlerin kalış sürelerinin yetersizliği ve "Herşey dahil" ucuzluğunun yarattığı olumsuzluklar üzerinde durarak, yeni arayışlar ve projeler üzerinde durulmasının zorunluluğunun altın çizmişlerdi.
Bakan Günay ve İstanbul'daki zirveye katılan turizmcilerin ortaya koydukları yeni arayışlar ile İzmir'de katıldığım panelde sözünü ettiğim arayışlar paralellik taşıyor. Bu da turizm sektöründe yeni arayışlar ve anlayışlarla, yeni bir zihni model yaratılmaya çalışıldığını gösteriyor. Bunun yaratacağı sinerjinin hem turizm anlayışımızı daha geniş bir yelpazeye yayacağına, hem daha çok ve daha uzun kalan turistlerle bu alandaki gelirimizin hızla artacağına inancım pekişiyor.