Turizmde sorun güvenlik sorunu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ünlü Seyahat Şirketi Thomas Cook’un 2016 yaz tatil dönemi paket tur fiyatları;

Antalya 258 euro - Tenerig Antalya’dan yüzde 79 pahalı 463 euro.

• Marmaris 749 euro - Menorca Marmaris’ten yüzde 31 pahalı 980 euro.

• Dalaman 480 euro - Las Palmas Dalaman’dan yüzde 23 pahalı 591 euro.

 Bizim tesisler gerçek 5 yıldızlı ve konforlu. Rakiplerin tesisleri bizim tesislerle boy ölçüşemeyecek kalitede.

Bütün bunlara rağmen Thomas Cook’un verdiği bilgilere göre başta İngilizler ve Almanlar olmak üzere Avrupalılar daha önce Türkiye'ye yapılmış olan rezervasyonlarını bile iptal ettiriyorlar. Rezervasyonları İspanya'ya çeviriyorlar.

Daha önce 4.5 milyon turistin geldiği Rusya'dan bu yıl 1 milyon turist bile gelmeyecek. Bunun nedeni, 24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesi ve bunun üzerine Rusya'nın Türkiye'yi güvenlik açısından sakıncalı bölge ilan etmesidir. 

Benzer biçimde başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinden rezervasyonlar kesildi, daha önce yapılanlar başka ülkelere yönlendirildi.

Bunun da nedeni güvenliktir.

Turizm ekonomisini çok iyi izleyen Turizm İktisatçısı Fehmi Köfteoğlu bu gelişmeleri değerlendirerek “Turizm Acil Eylem Planı”ndaki yaklaşımın sorunun çözümünü sağlayamayacağı konusunda uyarı yapıyor.

Fehmi Köfteoğlu diyor ki, ”sıkıntının ana nedeni sektörel ya da ekonomik değildir, tamamen siyasi kökenlidir ve güvenlik ile ilgilidir.”

Turistik tesislerin fiyatlarını kırmasının, devletin turist getirecek uçaklara parasal destek sağlamasının, soruna çözüm getirmeyeceği görülüyor.

Can güvenliği turist için çok önemli. İçerideki terör ve komşularıyla siyasi sürtüşmeler sonucu Türkiye’nin dışarıdaki imajı bozuldu.

Büyük şehirlerde patlayan IŞİD bombaları, Doğu şehirlerinde aylar süren şehir çatışmaları, uçan uçaklar, atılan bombalar, Suriye’ye müdahale olasılıkları, tatil için hayattan zevk almak için gelecek yabancıları korkutuyor.

Fehmi Köfteoğlu, “Turizm Acil Planı”nında “gerçekçi yaklaşımla, sorunların sergilenerek, çözüm arayışlarının tartışılması gerekirken, yataklı turizm işletmelerinin ve turizm sektörüne hizmet veren işletmelerin sorunlarının ve turizm gelirindeki olası azalmanın tartışılması gerekirken, kruvaziyer limanı inşasının soruna çözüm getirecek tedbirlerin başında yer almasındaki yanlışlığa işaret ediyor.

Fehmi Köfteoğlu diyor ki, “Kruvaziyer turizmi önemlidir. Kruvaziyer limanı inşası önemlidir. Ancak sektörün tarihinin en ağır krizini yaşadığı günlerde soruna çözüm olacak önlemlerin başına kruvaziyer limanı yapımını koymak gerçekçi bir yaklaşım değildir.

Dünyanın önde gelen MSC, Thomson, Crystal, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises ve Regent Seven Seas kruvaziyer şirketleri Türkiye'yi programlarından çıkardı.

İstanbul’a 2014 yılında deniz yoluyla 550 bin, 2015 yılında 610 bin ziyaretçi geldi.

Kruvaziyer gemisi ile gelenler gittikleri yerdeki otellerde konaklamıyor. Lokantalarda yemek yemiyorlar. Gemiden inip şehri dolaşıp tekrar gemiye binip gidiyorlar.

İstanbul’a gelen gemiler veya gelmek isteyen gemiler yanaşacak yer bulamadıklarından değil, güvenlik sorunu nedeniyle Türkiye’ye uğramaktan vazgeçtiler.

Sorun liman sorunu değil. Bugüne kadar gelenler İstanbul başta olmak üzere Kuşadası, Çeşme, Marmaris ve diğer limanların olduğu Türkiye'yi rotalarından çıkardılar, çıkarıyorlar.

Kruvaziyer yolcusu güvenlik konusunda en hassas müşteridir.

Bu anlatımlar gösteriyor ki, politik gelişmelere dayalı güvenlik sorunu nedeniyle Türkiye’nin dış piyasadaki imajının bozulması, turist girişlerini yavaşlatacak.. Sorunun kaynağını bilerek soruna çözüm aramaya mecburuz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018