Turizmde işler iyi gitmiyor…

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

Türkiye'ye ilk beş ayda 8.8 milyon turist geldi. Turist sayısında geçen yılın aynı dönemindeki 9.2 milyon kişiye göre yüzde 4.4 oranında 405 bin azalma var. Geçen yılın ilk beş ayındaki turist sayısı, 2010'un aynı dönemindeki 8.1 milyon kişiye göre ise yüzde 15 oranında tam 1 milyon 175 bin kişi artmıştı.

Aslında tüm dünyada turizmde sıkıntı yaşanıyor, bundan biz de payımızı alıyoruz. Ne var ki, turizmdeki genel sıkıntıyı bizim açımızdan daha da belirgin hale getiren, sıkıntının boyutunu artıran etkenler söz konusu.

Genel sıkıntı belli. Bize en çok turist gönderen Avrupa ülkelerindeki ekonomik darboğaz, hem turist sayısının azalmasına yol açıyor, hem de bu turistlerin daha az harcama yapması sonucunu doğuruyor. Türkiye'nin özellikle Akdeniz kuşağındaki tesisleri uzun yıllar sonra doluluk sorunu yaşıyor. Hesaplar şaşıyor. Belki daha kötüsü, işlerin yakın gelecekte düzeleceğine ilişkin pek de umutlu olunamıyor.

Sorun yalnızca Avrupa ülkeleri vatandaşlarının ekonomik darboğaz yüzünden turizme olan ilgilerini yitirmiş olmaları da değil ki… Turizmde bizim en büyük rakibimiz olan Akdeniz kuşağındaki diğer ülkeler, içinde bulundukları ekonomik sıkıntı yüzünden fiyatlarında önemli indirimler yapınca bu bizim işimizi zorlaştırdı. Yunanistan, İtalya ve İspanya'nın fiyat indirimleri bizi zorlamaya başladı. Ya bu indirimlere bir ölçüde ayak uydurmak zorundaydık ya da düşük doluluk oranıyla çalışmak…

Yüzde 55'i yine de Avrupa'dan

Avrupa ülkelerinde ciddi ekonomik zorluklar olsa da bu ülkelerden gelen turist sayısında dramatik bir azalma yok. Avrupa'dan ilk beş ayda 4.9 milyon turist geldi. Turist sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki 5.1 milyon kişiye göre yüzde 4.2 oranında azaldı.
Avrupa ülkelerinin Türk turizmindeki payı da sabit kaldı. Son üç yılın ocak-mayıs dönemi itibariyle Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısı toplamda yüzde 55 pay alıyor.

İran ve Suriye sorunu

İlk beş ayda 8.8 milyon turist geldiğini belirttik. En çok turist gönderen ilk on ülkeden gelenlerin sayısı 5.3 milyon kişi. Bu ülkelerden gelenlerin sayısında geçen yıla göre yüzde 10.3 oranında 608 bin kişilik bir azalma oldu. Bu azalmanın yüzde 70 oranında 424 bini iki ülke kaynaklı; İran ve Suriye.

Yani, siyasi sorunların ekonomiye yansımasını turizmde çok somut biçimde izleyebiliyoruz. 
Geçen yılın ilk beş ayında İran'dan yaklaşık 747 bin kişi gelmişti. Sayı bu yıl 439 binde kaldı. Yüzde 41 oranında 308 bin kişilik bir azalma söz konusu.

Suriye'den ise geçen yılın ocak-mayıs döneminde 352 bin, bu yıl 236 bin turist geldi. Suriyeli turist sayısı yüzde 33 oranında 116 bin kişi azaldı. 

İran'la mayıs sonrasında da iyi-kötü turizm hareketi olmuştur ve olacaktır. Ancak Suriye ile ilişkilerin bir süreliğine tümüyle bittiğini düşünmek herhalde yanlış değil. Suriye'nin Türkiye'nin askeri keşif uçağını düşürmesiyle doruğa tırmanan gerginlikten sonra turizm ilişkisinin süreceğini beklemek hayalcilik olur.

aaktas77.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar