Turizmde 2023'te ilk 5'i hedeflerken
Türkiye son yıllarda önemli gelişme kaydettiği turizmde önemli sıçrama ile 2012 yılında 1 milyarlık dünya turizm hareketi içersinde 32 milyon turist sayısı ile yüzde 3.2'oranını yakalamış durumda. 2023 hedefi 100 milyon turist, 100 milyar turizm geliri ve dünya turizminde ilk beş içersinde olmak. Uzmanlar buna ulaşabilmek için hem turizm alternatiflerini artıracak, hem de turizmi yoğunlaşan 12 kentteki yataktan yurt sathına yayacak yeni bir stratejik plana ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Birçok kent ise turizmden pay almak için proje geliştirmeye çalışıyor.
2012 yılının bir milyarlık dünya turizminde 32 milyon turisti ile yüzde 3.2 paya sahip olan ülkemizin 2023 hedefi ilk 5 ülke arasında yer almak. Bugün bulunduğumuz konum için ise uluslar arası veriler farklılıklar taşıyor. Mart 2013'teki Berlin Turizm Fuarına göre Türkiye 10 büyük turizm ülkesinden biri. Dünya Ekonomik Forumun 140 ülkeyi içeren "2012 yılı Turizmde rekabetçilik raporu" sıralamasında ise Türkiye bir yıl öncesine göre 4 sıra yükselerek 46. Sıraya çıkmış durumda. Yani uluslar arası değerlendirmeler farklılık taşıyor.
Turizm uzmanları ülkemizde 1 milyona ulaşan yatak kapasitesinin yüzde 85'inin 12 ilde toplandığını, bu yapının kent otelciliğinin yaygınlaşmasıyla aşılması gerektiğini belirtiyorlar. Halen 150 bin yatak kapasitesi ile toplam içersinde yüzde 15 paya sahip olan İstanbul'da 38 bin yataklık otel yatırımı olmasını yanlış eğilimin sürmesi olarak değerlendiriyorlar. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'da 55 ülkenin katıldığı 2012 Eylül'ündeki Kent Turizmi Küresel Zirvesinde Türkiye'deki yapının değişmesi gerektiğinin altını çiziyordu.
Turob Başkanı Timur Bayındır, akaryakıt, elektrik ve su fiyatlarındaki artışı oda fiyatlarına yansıtamadıklarını o nedenle yeni stratejiler geliştirme gerektiğinin altını çiziyor. Anadolu kentlerinde yaygınlaşmayı kapsayan bir şehir otelciliği projesi üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.
Pamukkale Turizm Derneği Başkanı Ali Aktürk ise üçayaklı yeni bir modele gerek olduğunu belirtiyor. Bunlarından birinin kazı çalışmalarında yüzde 40 kazı yüzde 60 restorasyon öngören Venedik kriterlerinin uygulanmasıyla "Yaşayan tarihi kentler" ortaya çıkarılması olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Turizmde "Öykülü anlatıma" ihtiyaç olduğunu belirterek Rusların yüzde 90'ının Noel Baba'nın Demre'li olduğunu bilmediğini saptadıklarını açıklıyor. Aktürk, üçüncü olarak da dini turizmin gelişmesi için ören yerlerinde dini vecibenin yerine getirileceği yapı oluşturulmasını öneriyor.
Leodikeia kazısını yürüten Prof. Celal Şimşek, kazılarını Kültür Bakanlığı, Belediye ve Üniversite işbirliğiyle 2008'den bu yana 12 ay kesintisiz sürdürmelerinin önemli bir model ortaya çıkardığını "En iyi örnek-En büyük organizasyon" tanımıyla ortaya koyuyor. 2003 yılında bakanlar kurulu kararıyla kazı alanı gelirlerinin belediyeye devredilmesinin bu 12 aylık süreklilik taşıyan kazı çalışmalarını sürdürebildiklerini belirtiyor.
Benzer bir yerel işbirliği ise bir Aydınoğlu ve Osmanlı kenti olan Ödemiş Birgi'de yaşanıyor. Belediye-Çekül ve Mimar Sinan üniversitesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalar için Belediye Başkanı Cumhur Şener,"Olağanüstü sözüyle bile anlatılamayacak sonuçlar aldık" diyor. Çekül Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in 2000 yılı başında çizdiği yol haritasının başarıda önemli olduğunun altını çizerek, "Bu sonuçla Birgi kenti Unesco dünya mirası listesine aday oldu" açıklamasını yapıyor.
Son dönemde Anadolu'da gittiğim kentlerin hemen bütününde turistik değerlerinden yararlanma hesabı içersinde olduklarını görüyorum. Bu önümüzdeki dönemde güneş-kum-deniz turizmi dışında alternatif turizm alanlarında gelişmeler için yeni girişimler olmakta olduğunu/ yeni girişimlerin olacağını gösteriyor. Doğa turizminden, raftinge, dini turizmden, kültür turizmine, sakin kentler çalışmalarına, kongre ve sağlık turizminden gastronomi turizmine birçok yeni alanda ülkemizde birçok kentte turizm geliştirilmeye çalışılıyor. Bunların merkezi bir plan içersine alınıp bir ülke turizm modeli geliştirmek için stratejik plan içersine alınması büyük önem taşıyor. Bu stratejik plan iyi modellenirse Türkiye 2023 yılına 100 milyon turist, 100 milyar turizm geliri ve Dünyanın ilk 5 turizm ülkesi içersinde girebilecektir. Bu potansiyel için çalışılmalıdır.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar