Turizmcilerin gelirleri düşüyor, kredileri artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Turizm sektöründe ilginç gelişmeler yaşanıyor. İşletmelerin gelirleri düşüyor.

Bankalar sektöre her yıl giderek daha fazla kredi veriyor. Buna karşı ödenmeyen kredi oranlarında gerileme var!

Turizm eski bakanlarından Bahattin Yücel, turizm sektöründe müşteri profilindeki değişimin, turizm gelirlerinin düşmesine yol açtığına dikkat çekiyor.

Turizm Gazetesi’nde yayınlanan yazısında Bahattin Yücel diyor ki; “Giriş sayıları ve gelir açısından kötü denecek kadar verimsiz geçen 2017 sezonunun ardından, bir bölümü zorlama izlenimi uyandıran hayli iyimser beklentilerle 2018 yılına girdik.
 
Rus pazarında sağlanan sayısal artışın dışında, özellikle AB ülkelerinde uğradığımız kayıplar, izlenen dış  politikaya verilen tepkilerden kaynaklansa da; dünya sıralamasında önemli bir yerde bulunan Türkiye, giderek farklı bir talep segmentine sürükleniyor.
 
Türkiye ucuz tatil ülkesi olarak tanıtılır oldu.

“Ucuz Güneş, Deniz ve Kum Merkezi” sloganı öne çıktı. Daha önce AB ağırlıklı olan hedef pazar, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkeleriyle sınırlı hale geldi.
 
Batılı varlıklı turist talebi, yılın 2 ayında Temmuz ve Ağustos  aylarına yoğunlaşıyor. Son 2 yıldır Batılı tur operatörleri, bu iki ayda İtalya, İspanya, Yunanistan, Hırvatistan’da yatakları doldurduktan sonra, Türkiye pazarını kullanmaya başladılar. Bu iki ayda Türkiye, büyük kapasitesi ve baskı altına alınmış fiyatlarıyla, yüksek müşteri portföyüne sahip operatörler için karlılık sağlayan, bir destinasyon haline geldi.
 
Bu yıl Rusya dışında, özellikle İngiltere pazarında gözlenen talep artışının asıl nedeni işte bu 60 günlük  zaman diliminden en üst düzeyde yararlanma isteğinden kaynaklandı.”

Özetle, Batı’dan en değerli aylarda ucuz turist geliyor. Rusya ve Arap ülkelerinden ucuz turist geliyor. Rakiplerimize göre en yeni ve en lüks tesislerde ucuzcu turist ağırlayarak para kazanmaya çalışıyoruz.

Turizm sektörü son yıllarda büyük sarsıntı geçirdi. Genelde karşılaşılan sorunlardan en fazla etkilenen sektör oldu.

Sarsıntı geçiren sektörün borç ödemesinde zorlanması normaldir. Bankaların sarsıntı geçiren sektörlere kredi verirken daha dikkatli davranmaları normaldir.

Fakat gene Turizm Gazetesi’nde yayınlanan sektörün kredi durumu ile ilgili rakamlar, kriz dönemleri dahil, turizm sektöründe takipteki kredi oranlarının tüm nakdi kredi oranlarındakinden düşük olduğunu gösteriyor.

Sadece o kadar da değil. Bankalar turizm sektörüne kredi açmakta o kadar bonkör ki, 2013 yılında turizm kredileri % 43 oranında artmış. Kredi artışı 2014 yılında % 30, 2015 yılında % 24, 2016 yılında % 34, 2017 yılında % 18 oranında.

Kredilerdeki artışa, takipteki kredi oranlarına bakılırsa, turizm sektörü ekonominin en sağlıklı, en çok para kazanan sektörü. Bu nedenle bankaların gözdesi.

Ne var ki, gerçek başka. Turizm sektöründeki ciddi sıkıntıyı bankalar anlayışla karşıladıkları için borçlulara kolaylık gösteriyorlar. Bu sayede hem turizm yatırımcılarının ve işletmecilerinin kriz dönemini az hasar/zararla atlatmaları sağlanıyor hem de bankalar, takipteki kredi sorunları ile, ödenmeyen kredi borçları sorunu ile karşılaşmıyor.

Vadesi geldiğinde borç ana para taksitleri ve faiz yükleri ile birlikte krediler yenileniliyor. Ana paraya eklenen vadesi gelen taksitler ve faizler nedeniyle kredi rakamları büyüyor. Turizm kredileri yıldan yıla artmış görünümü ortaya çıkıyor. Turizm kredilerinde takipteki kredi oranının diğer kredilerdekinden düşük olduğu görünümü ortaya çıkıyor.

Turizm sektöründe olan biteni sağlıklı, gerçekçi olarak değerlendiremezsek, sektörün sağlığa kavuşması güçleşir. Türk ekonomisi bundan zarar görür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018