Turizm zengini olmak da var ancak...

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

Kayseri sorunlara, geçmişte yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, gerek ticaret ve sanayi, gerekse şehirleşme bahsinde milenyum yıllarına alın akıyla ulaşmayı başarmış bir kent.

Köklü bir ticari aktivitesi, giderek gelişen bir sanayi sektörü var. Başka alanlarda, örneğin turizmde de söz sahibi olması işten bile değil. Zira turizmde, il ekonomisine katma değer sağlayacak zengin bir potansiyele sahip. Ne var ki; ticaret ve sanayideki diriliği, atıl halde bekleyen potansiyel kaynakları gereği gibi değerlendiremediği için turizmde yakalayamıyor.

Evet;  kent geçmişten  günümüze değişik uygarlıkların izlerini taşıyan çok sayıda tarihsel ve kültürel değere sahip. Turizm zengini Kapadokya’ya kapı komşusu. Asurluların Ticaret Merkezi Kaniş-Karum’la iç içe… Dahası, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanları, Yedi Göller, Emli Vadisi, Zamantı Irmağı gibi bir dizi doğal güzelliği barındırıyor. Tarihsel ve kültürel mirasın yanı sıra kuş safarisi, yürüyüş, tırmanış, rafting, dağ bisikleti gibi sportif aktivitelere elverişli gölleri, şelaleleri, ırmakları, dereleri ve de ormanlarıyla turizmin yeni gözdesi olmaya aday. Bir başka deyişle, onca güzelliğe kucak açan Aladağlar Milli Parkı, artık çoktan hak ettiği ‘ekoturizm’ merkezi olmayı bekliyor.

Bitmedi… Kayseri, kültür ve doğa turizminin yanı sıra, kış sporları turizminde de söz sahibi olmayı çoktan hak etmiş bir kent. Kayak sporu için ideal toz karı ile ünlü Erciyes başlı başına bir turizm cenneti. Büyükşehir Belediyesi’nin ‘master plan‘ çalışmaları bitmek üzere. Nitekim yeni kayak pistleri açıldı. Karlama üniteleri, telesiyej hatları, liftler kuruldu. Dağın değişik kesimlerine sosyal içerikli yapılar inşa edildi. Şimdi sıra, oradaki yatak sayısını 4 binin üzerine çıkaracak turistik otellerin yapımına geldi. Proje hayata geçirildiğinde 5 bin kişiye doğrudan iş imkanı doğacak ve de, tahminler tutarsa 100 milyonu doğrudan olmak üzere, il ekonomisine yılda 200 milyon Euro gelir katkısı sağlanacak.

Özel sektör yatırımlarının kenti bölgenin sağlık üssü konumuna getirdiği bir gerçek.. Kayseri artık sağlık turizmi bahsinde de gelecek vaat eden bir il. Kentte 16’sı özel sektöre, 13’ü kamuya ait 29 hastane var. Çevre illerden kente yılda 3 milyon hasta, bir o kadar da hasta yakını geliyor. Yakında modern bir sağlık kompleksi daha devreye girecek. Projesi çağdaş çizgiler taşıyan bin 483 yataklı hastane, söylendiğine göre bölgesel sağlık hizmeti verecek donanıma sahip olacak.

Gerek doğa ve kültür, gerekse sağlıktaki bunca avantaja karşın, ne hikmetse Kayseri’de turizmin önünü açmak bir türlü mümkün olmuyor. Oysa dikkatli bir planlama ve de çeşitlendirilmiş küçük yatırımlarla yeni adımlar atılarak, sektörün önünü açmak, yani turizm zengini olmak, hiç de zor olmasa gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018