Turizm Sektöründe Çalışma İzni Kolaylığı Devam Ediyor!
Geçtiğimiz yıllarda yaşanılan olaylardan olumsuz etkilenen turizm sektörüne 2016 yılından beri sağlanan çalışma izni kolaylığı 2019 yılının ilk yarısında da uygulanmaya devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışma izni kolaylığının 01.01.2019-01.07.2019 tarihleri arasında uygulanmaya devam edeceğini geçtiğimiz günlerde açıkladı.
Turizm sektörünün desteklenmesi, birçok sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Turizme sağlanan desteklerin başta ulaşım, havayolu taşımacılığı, restoran ve yiyecek içecek, konaklama ve otelcilik gibi birçok sektöre etkisi bulunuyor. Bu nedenle Bakanlığın atmış olduğu adım, sektörün canlanması için önemli.
***
En Az Ödenebilecek Ücret İndirildi!
Çalışma izni verilebilmesi için aranan şartlardan biri ücret miktarıdır. Yabancılara verilecek ücret beyan edilirken, işin yabancıya verilmesine belirli bir uzmanlık aranmakta dolayısıyla bir miktar yüksek ücret istenmektedir.
Örneğin, Turizm-Animasyon organizasyon firmalarında akrobat ve benzeri unvanlarda çalışacak yabancılar ile masör, masöz ve SPA terapisti gibi işlerde çalışacak yabancılar için en az asgari ücretin 2 katı kadar ücret beyan edilmesi istenmektedir.
Turizm sektöründe çalışma izni alınacak yabancılara en az ödenebilecek ücret başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düşük olamayacaktır. Böylece ücret kriteri, 01.01.2019 – 01.07.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere düşürülmüştür.
Ancak bu imkân; Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için geçerli olacak…
***
Her Bir Yabancı İçin 5 Türk Vatandaşı Kotası Uygulanmayacak!
Turizm-animasyon organizasyon firmalarınca uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde ve Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli müstakil eğlence yerlerinde istihdam edilecek yabancılar için işyerinde en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde, her bir yabancı için ayrı ayrı beş (5) Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kota ayrıca uygulanmayacaktır.
***
Küçük İşletmelere Ek İmkânlar…
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilecek.
01.07.2019 tarihinden sonra turizm sektöründen Bakanlığa intikal edecek yabancı personel çalışma izin başvuruları genel usul ve kriterlere tabi olarak sonuçlandırılacaktır.