'Turizm sektörü de dijitalin avantajlarından faydalanmalı'
Türkiye, harika bir ülke! Hem diğer ülkelerden, hem de Türkiye’nin içinden insanların göreceği ve keşfedeceği çok fazla şey var. Tarihi, kültürü ve güzel plajları Türkiye’yi popüler bir tatil mekânı yapıyor. Tatil beldelerinde havaların sonbahar aylarında da güzel olması sayesinde pek çok kişi Türkiye’de tatil yapmayı tercih ediyor.
Bu, tatil beldelerinde bulunan işletmeler için iyi bir haber. Mevcut teknolojik araçlar sayesinde bu işletmeler bölgelerini ziyaret edenlerle birlikte gelen avantajlardan faydalanabilirler. Söz konusu teknolojik araçlar, turistik beldelerdeki işletmelerin yoğun aylarda büyümesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Aynı zamanda bir online kimlik yaratarak da yıl boyunca pazarlama ve satış çalışmalarını sürdürebilirler.
Online varlıklarını bir web sitesi ile oluşturmalarının ardından işletmelerin bunun avantajlarından en iyi şekilde faydalanmalarına yardımcı olacak 6 ipucumuz şöyle:
1. Web sitenizin tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olun
Mobil, hayatımızın büyük parçası ve Smart Insights verileri, Y kuşağının yüzde 97’sinin pek çok işlem için akıllı telefonlarına güvendiğini gösteriyor. Mobilin baskınlığı, turizm sektörü için de geçerli; Criteo’nun araştırmasına göre Türkiye’deki rezervasyonların yüzde 29’u mobil üzerinden yapılıyor.
2. Tatilde gidilecek bir yerden daha fazlası, bir “deneyim” olun
İnsanlar, bir yeri ziyaret etmeden önce ne tür bir deneyim yaşayacaklarını bilmek istiyor. Potansiyel müşterilerinizin çoğu henüz bulunduğunuz bölgeyi bile ziyaret etmemiş olabilir. Bu nedenle bir pansiyon da, restoran da işletiyor olsanız, web sitenizin müşterilerinize nasıl bir deneyim sunduğunuzu gösterdiğinden emin olun. Bir fotoğraf galerisi ve bölgede yapılabilecek aktivitelere yer vermeniz, müşterilerinizle daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir ve işletmenizi ziyaret etmelerini sağlayabilir.
3. Eylem çağrılarınızı belirleyin ve formlar ekleyin
Başlangıç olarak web sitenize insanların sizi nerede bulacaklarını ve size nasıl ulaşacaklarını görmesi için telefon numaranız ve adresiniz gibi iletişim bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Turizm sektöründe bir işletme olarak değerlendirebileceğiniz diğer eylem çağrıları arasında soruları olanların sizi arayabilmesi için telefon numarası, aynı zamanda rezervasyon almanızı da sağlayabilecek iletişim formları, özel teklifler ve e-posta üyelik formları yer alıyor.
4. Müşteri yorumlarını toplayın ve yayınlayın
Tnooz’un araştırmasına göre seyahat eden insanların yüzde 95’i rezervasyon yapmadan önce yorumları okuyor. Nereye gideceğine karar vermeye çalışan potansiyel müşteriler söz konusu olduğunda işletmenizle ilgili iyi yorumların olması, müşteri çekmeniz açısından güçlü bir araçtır. Bunları toplamak için, müşterilerinizden direkt olarak yorum rica edebilirsiniz. Diğer yandan Facebook sayfanızdaki, yerel arama rehberlerindeki yorumlara bakabilir, Google Alerts ve sosyal medya etiketlerini kontrol edebilir, böylece insanların işletmeniz hakkında neler söylediğini öğrenebilirsiniz. İşletmeniz hakkında iyi şeyler söyleyenlerle iletişime geçerek, yorumlarını web sitenizde kullanmayı rica edebilirsiniz.
5. Müşterilerinizin sizi unutmasına izin vermeyin
Tatil dönemi bitiyor diye, pazarlama çalışmalarınızın da bitmesi gerekmiyor. E-posta pazarlama ile insanların aklında kalmaya devam edebilirsiniz. Böylece bir sonraki tatilde nereye gideceklerini düşünürken, akıllarına ilk siz gelebilirsiniz. E-posta pazarlamaya bir şans vermeniz gerektiğini gösteren bazı veriler şöyle:
• E-posta pazarlamanın yatırım getirisi yüzde 3800.
• Bir Tweet’e oranla e-posta pazarlamadan link tıklaması elde etme şansınız 6 kat daha yüksek.
Bunlara ek olarak, e-posta pazarlama e-posta adresi toplamanıza ve hem mevcut, hem de potansiyel müşterilerinize daha kişiselleştirilmiş mesajlar yollamanıza yardımcı oluyor.
6. Sosyal medyayı web sitenize entegre edin
Forbes’a göre, tüketicilerin yüzde 82’si sosyal medyada aktif olan şirketlere daha fazla güveniyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları web sitenize entegre ederek bunun avantajlarından faydalanabilirsiniz. Müşterileriniz ve işletmeniz arasında güven oluşturduğunuz zaman, sayfanızdaki “Beğen” tuşuna basacaklardır ve bu sayede onlarla iletişime geçmek için yeni bir kanalınız olur. Ziyaretçilerinizin, içeriklerinizi sosyal medyada paylaşmasını kolaylaştırırsanız, mevcut müşterilerinizin pazarlama ekibiniz haline geldiğini görebilirsiniz.