Turizm istatistiklerindeki düzeltmeye uzun süredir ihtiyaç duyuluyordu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

 
TÜİK güzel bir iş yaptı. Turizm istatistiklerini düzeltti.  Turizm gelirleri bizim ihracattan sonraki en büyük  döviz kaynağımız.
Turizm istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığı, turizm gelirinin gerçekte daha yüksek olduğu konusunda uzun süredir tartışmalar devam ediyordu.
TÜİK her halde düzeltme yaparken konu ile ilgili tüm kaynaklardan yararlanmıştır ama görünen   o ki düzeltmede cesur davranılamamış.
Cesur davranılamamasının nedeni turist sayısının çokluğu nedeniyle ufak bir kişi başı harcama artışının toplam gelir gider hesaplarında önemli yansımalarının olması.
Revizyonda  esas düzeltme  yabancıların kişi başı  harcamalarının 2012 yılı itibariyle 637 dolardan 798 dolara yükseltilmesi oldu.
Bunun sonucu  2012 yılı turizm gelirleri   23.4 milyar dolardan 29.3 milyar dolara yükseldi.
Aynı şekilde  kişi başı turizm giderleri de 698 dolardan 798 dolara yükseltilince, turizm gideri 2012 yılı için 4.0 milyar dolardan 4.5 milyar dolara çıktı.
 
Normal olarak 2012 yılı net turizm gelirindeki 5.3 milyar dolarlık artışın, cari açık hesabına aynen yansıması ve cari açığı küçültmesi beklenirken TÜİK'den farklı bir açıklama geldi.
TÜİK açıklamasına göre revizyon cari açık hesabına 2.2 milyar dolar olarak yansıyacak.
Açıklamaya göre bugüne kadar turizm gelirlerinin belli kalemleri zaten Merkez Bankası tarafından hizmet gelirleri hesabına eklenmekte idi. Özellikle uluslar arası yerli/yabancı ulaşım aracı gelir giderleri ve GSM dolaşım gelir gideri  cari işlemler hesabında  bulunduğundan 5.3 milyar dolarlık  farkın sadece 2.2 milyar doları cari işlemler açığını küçültecek.
2012 yılı cari açığı  eski turizm gelir-gider rakamlarına göre  48.8  milyar dolar olarak açıklanmıştı. Re-evize  turizm gelir ve gider rakamları cari açık rakamını küçültecek. Açık 46.7 Milyar dolara inecek.
Bu durumda  cari açığın milli gelire oranı yüzde 6.1'den yüzde 5.8'e gerileyecek.
Döviz gelir gider  kalemlerinde revize edilecek başka   faaliyet konuları da var. Bunların revizyonu, gerekçeleri açıklanarak ve gerçekçi yaklaşım ile yapılır ise, cari açığın gerçek boyutu ortaya çıkar.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018