Turizm Eski Bakanı Yücel’den turizm değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, SODEM ile Sarıyer Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği, “Turizm Sektörünün krizi ve belediyeler” toplantısında, yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünyada turizmin gelişmesini, bizim bulunduğumuz yeri, sorunlarımızın nerelerden kaynaklandığını anlatarak, önümüzdeki 4 yılı onarım ve yeniden yapılanma yılı olarak ele almamız gerektiğini söyledi. Turizmde markalaşma ve sürdürülebilirlik projesine ihtiyacımız olduğunu açıkladı.

Yücel, “Turizm sadece yatak satmak, insanları eğlendirmek ve tarihi birtakım değerleri pazarlamak değildir. Turizm bir ülkenin yaşam biçimini başka kültürlerle paylaşmaktır. Turizmi sadece bir ekonomik etkinlik olarak değil, bir toplumsal yaşam biçimi olarak ele almalıyız” değerlendirmesini yapıyor.

Turizmin bugün dünya ekonomisinin ana sektörlerinden biri haline geldiğini belirten Bahattin Yücel, 2014’te 1 milyar 133 milyon uluslararası turistin, 1 trilyon 245 milyar dolar harcadığını, bizim 38.1 milyon turistle dünyada 6. sırada turist ağırlayan ülke ve 34.3 milyar dolar turizm geliriyle de turizm geliri bakımından 10. sırada yer alan ülke olduğumuzu belirtirken, 2015 ylında turist sayımızın bir yıl öncesine göre yüzde 3, gelirimizin yüzde 11 gerilediğinin altını çiziyor. Ülkemize gelen İtayan turist sayısının aynı dönemde yüzde 27, Rus turist sayısının yüzde 23 düştüğünü, bu yıl da düşüşün sürmesiyle sektörde kriz yaşandığını açıklıyor.

Krizin nedenini değişime ayak uyduramamak olduğunu belirten Yücel, buna neden olan sebepleri sıralarken, “150 yıldır uygulanan gelenekselleşmiş toptan satış sistemini sürdürmeya çalışmak ", "Kıyı bandı tesislerini 15 tur operatörünün tekeline bırakmak”, “Sektörün değişen dinamiklerine ayak uyduramamak” olarak ortaya koyuyor. 

“Zaman değişti, teknoloji değişti, tüketici profilleri alışkanlıkları değişti, sektörün değişen dinamiklerine ayak uyduramadık” diyerek markalar ve işe yaklaşım değişikliklerinin şu örneklerini veriyor:

"-UBER, dünyanın en büyük taksi şirketi kendine ait tek aracı yok.

-facebook, dünyanın en popüler medya kanalı kendi içeriğini üretmiyor.

-Alibaba.com. dünyanın en büyük marka değerine sahip perakendecisi, kendi stoğu yok. 

-Booking. com/ Expedia, dünyanın en yüksek ciro yapan rezervazyon sistemleri. Ne bir uçakları ne de bir otelleri var.

-airbnb, dünyanın en büyük konaklama servisi, kendine ait tesisi yok."

Yücel, kitlesel turizmden hızla uzaklaşıldığını belirterek, tüketicinin geniş kitlelere yönelik mesajlar yerine bireye yönelik yaklaşımları tercih ettiklerinin altını çizerek, 2014’te 96.5 milyar dolarlık yüzde 15.5’luk online satış olduğunu, bunun üç yılda yüzde 22.5’e yükselmesinin beklendiğinin hesaplandığını, değişimin çok hızlı olduğunu söylüyor.

Bahattin Yücel, bu gelişmelere ayak uydurmak, dünya turizminde yerimizi korumak için “Önümüzdeki 4 yılı onarım ve yeniden yapılanma süreci olarak yönetmeliyiz. Turizmi yeniden ülkenin önemli bir değeri haline getirmek için bugün harekete geçmeye başlamalıyız” önerisinde bulunuyor. 

Turizmde yaşadığımız krizi aşabilmemiz için sektörde ortaya konulan ve bizim gelişmeye ayak uymamızı sağlayacak değişim önerilerini ele alarak, kararlarımızla bu yönde olumlu adımlar atmamızın zamanı gelmiş durumda. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar