Turizimciler seferberlik ve acil kan istiyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Son yıllarda verdiği cari fazlayla önemli imkan yaratan turizm sektörü, Rusya krizi ve ardından yaşanan terör olaylarıyla artan oranda sıkıntı yaşıyor. Arkadaşımız Sercan Akıncı’nın değerlendirmelerini aldığı 6 sektör temsilcisi sektörde acil önlem alınmasını ve sektör önerilerini dikkate alan önlemlerle sektöre acil kan verilmesini istiyorlar. 

Toplantıya katılan sektör temsilcileri, teşvik hazırlıklarında kendilerine danışılmamasından şikayet ediyorlar. Sektör için pratikte birçok imkan varken bunların seferber edilmediğini belirtiyorlar. SGK primleri ve vergi borçlarını ödemeyenler için erteleme getirildiğini, buna karşın “Evini arabasını satıp vergilerini ve personel maaşlarını ödeyenlere” desteğin söz konusu olmadığını söylüyorlar. 

Son 10 yılda kongre turizminin yüzde 254 büyüdüğünü, İstanbul’da 2014 yılında 143 kongre yapıldığını 150 bin civarında katılımcının yer aldığı bu kongrelere katılanların ortalama 3.5 gün süreyle İstanbul’da kalarak kişi başı 2.500 dolar harcadıklarını ve 2014 yılında İstanbul’da kongre turizminden 327 milyon dolar gelir elde edildiği bilgisini veren turizmciler, 2014 yılında Türkiye’nin kongre turizminde dünyada 6. sıraya yükseldiğini, son yılda ise birbiri ardından iptallerle karşılaşıldığını belirtilyorlar. Kongre turizmi nedeniyle 2014’te doluluk oranları yüzde 95’ler seviyesinde olan şehir otellerinde doluluk oranlarının yüzde 30-35 ‘lere gerilediğini belirterek, “Eğer önlem alınmazsa bu doluluk oranları kasım-mart döneminde nerelere inecek düşünmek bile istemiyoruz” diyorlar. 

2012 yılının son iyi yıl olduğu bilgisini veren turizimciler, bu konuda bir tehlikenin de düşen fiyatlar olduğunun altını çiziyorlar. Geçen yıllarda 180-190 eurolara çıkan 5 yıldızlı oda fiyatlarının bu yıl bazı yerlerde 45-50 eurolara düştüğünü belirterek, bekledikleri önlemleri şöyle sıralıyorlar: -
Turizm çalışmalarında imaj geliştirmeyi bakanlık koordinasyonunda tek elden her ülke için beklentilere uygun tanıtım pazarlama ile sağlanmalı. 

-SGK ve muhtasar ödemeleri 2018 yılı 1 Ocak tarihine kadar faizsiz ertelenmeli. SSK primlerinin yüzde 50’si 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Fonu veya Hazine tarafında karşılanmalı. 

-Konaklama sektörü çalışanlarına esnek çalışma modeli ve kısa çalışma seçeneği hayata geçirilmeli. -Mevcut borç stoku sermaye akışının normalleşmesi için düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredileriyle desteklenmeli, 

-Charter havayollarına sağlanan 6 bin dolarlık desteğin, destinasyon ayrımı yapmaksızın başta İstanbul olmak üzere tüm bölgeye yıl boyunca uygulanması sağlanmalı. 

-Kültür Bakanlığı, “Ekonomik Koordinasyon Kurulu”na alınarak, sektörün sorun ve beklentilerinin aktarılması ve çözümüne katkıda bulunulmasına imkan verilmeli. Sektörlerinin sorunlarının arkadaşımız Sercan Akıncı ile yaptıkları toplantıda açıklıkla dile getiren sektör temsilcileri, sorunların çözümü ile ilgili çalışmalarda kendilerinin de yer alması ve “eli taşın altında olanların” söz hakkının bulunmasını istiyorlar. 

Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturan, son dönemde zorluklar yaşayan turizimcilerin önerileri mutlaka dikkate alınmalı ve çözüm üretilirken onların da yer aldığı katılımcı yöntemler uygulanmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar