Tuncay Özilhan, Taşkent’e gitti Anadolu, radarına Özbekistan’ı aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Yurtdışında en fazla yatırımı bulunan Türk şirketlerinin başında Anadolu Grubu geliyor. Tesislerin çoğu içecek grubuna ait. Anadolu Efes Biracılık bünyesinde yurtdışında 11 bira fabrikası, 4 malt üretim tesisi, 1 PET üretim tesisi bulunuyor. Bu 16 tesis, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’a yayılmış durumda. Coca-Cola İçecek ise Türkiye dışında 8 ülkede faaliyet gösteriyor. 23 şişeleme tesisinin bulunduğu ülkeler; Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye, Pakistan’da üretim gerçekleştiriyor. Enerjide Gürcistan’ı üs belirleyen Anadolu Grubu’nun böylece çoğu Eski Sovyet blokundaki 12 ülkede fabrikası bulunuyor. İşte bu ülkelere bir yenisi daha ekleniyor; Özbekistan. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e gitti.

Maliye ve tarım bakanları ile görüştü

Özbekistan Devlet Başkanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Özilhan liderliğindeki Anadolu Grubu heyetini, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jamshid Kuchkarov karşıladı. Ortak bir toplantı düzenleyen Anadolu Grubu ve Özbek yetkililere Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Bakhodir Yusupov ve ülkenin önemli kuruluşlarından Uzbekoziqovqatholding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tohirjon Jalilov da katıldı. Özbekistan’da yapılan yatırımlara yönelik reformlar ve teşvikler hakkında Anadolu Grubu’na bilgi verildi.

Orta Asya’da en fazla yatırım yapan Türk şirketi

Özilhan, toplantıda “Uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Görüşmelerde hedef sektörler de masaya yatırıldı. Anadolu Grubu’nun yatırım portföyünde bulundan tarım, sağlık gibi alanlar öne çıktı. Özbekistan ziyaretinin detaylarını Anadolu Grubu’na sordum. Yanıt olarak şu açıklama iletildi: “Yurtiçi faaliyetlerinin yanı sıra uzun yıllardır yurtdışında da önemli operasyonlar yürüten Anadolu Grubu, faaliyet gösterdiği coğrafyadaki yeni ülkelerde olası yeni iş fırsatlarını olağan iş planları içerisinde değerlendirme vizyonu ile hareket etmektedir. Anadolu Grubu faaliyet gösterdiği bölgedeki ülkelerde çeşitli yatırım, işbirliği ve iş fırsatlarını sürekli takip etmektedir. Bu çerçevede, bölgemizin hızlı büyüyen önemli ülkelerinden Özbekistan’da grubumuzun faaliyet alanları olanaklarının belirlenmesine ilişkin olarak üst yönetimimiz tarafından çeşitli görüşmelerde bulunulmuştur…”

Yakın zamanda Anadolu Grubu, Özbekistan’a yatırım yapabilir. Böylece Orta Asya ülkelerindeki Türk devletlerinin hemen hepsinde tesis sahibi olabilir. Eğer Özbekistan’da yatırım hayata geçerse, Anadolu Grubu, Orta Asya’nın tamamında üretim yapan ilk Türk şirketi unvanına da aday.

***

Japon Panasonic ve Yılsan’ın Sakura’sı dünyanın en büyüğü oldu
 
Japon teknoloji devi Panasonic ile Türk şirketi Yılsan Yatırım Holding, enerjide önemli bir projeyi hayata geçirdi. Projenin adı Sakura... İzmir’in Kiraz ilçesinde başlayan proje, dünyanın en verimli güneş panellerinden biri olan HIT (Heterojunction Intrinsic Thin Film) teknolojisine sahip. HIT teknolojisinin mucidi olarak bilinen Panasonic’in yaptığı bu proje 11.7 MW’lik güçte. Sakura Projesi’ni diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise HIT modülü ile şu ana kadar yapılan dünyanın en büyük fotovoltaik sistem olması. Bir anlamda Panasonic, Türk ortağı ile hem kendi rekorunu kırdı hem de güneş enerjisi tarihine İzmir’in adını yazdırdı.

15 milyon euroya mal oldu

Gelelim projenin detaylarına. Panasonic’in 1 Ağustos’ta küresel internet sitesinden duyurduğu Sakura Projesi için iki ortak, 15 milyon euro yani yaklaşık 90 milyon liralık bir bütçe ayırmıştı. Üretime başlayan Sakura’nın panelleri 221 hektarlık alana kuruldu. Panasonic Eco Solution Türkiye’nin Yönetim Kurulu Üyesi Tatsuya Kumazawa, “Panasonic olarak, en verimli güneş modüllerinden birini Türkiye’de faaliyete geçirmekten gurur duyuyoruz. Sakura Projesi dünyanın en büyük HIT projesi” diyor.

Sakura Japonca’da ‘Kiraz Çiçeği’ anlamına geliyor.

Proje ise İzmir’in Kiraz ilçesinde.

Sakura, meyve vermiyor ancak bu proje, Türkiye’nin enerji çalışmalarının geleceği için meyve verecek gibi görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar