Tüm kıymetliler sevindirdi, altın paçayı kurtardı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Altın önceki hafta ciddi kan kaybetmesinin ardından, geçtiğimiz hafta toparlanmaya çalıştıysa da, güçlü ABD verileri karşısında satış yiyerek 1188 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Altın yine de haftayı yüzde 0.3 artıda kapatmayı başarırken, gümüş yüzde 1.88, platin yüzde 0.39 ve paladyum yüzde 2.44 getiriyle altına eşlik ettiler. 

Altında ilk işlem 1178 dolar/ons seviyesinden gerçekleşti. ABD’de zilin çalmasını takiben sert bir hamle yaparak 1192 dolar/ons’a kadar ulaştı. Wall Street de hareketli bir seans geçirdi. Ülkenin New York iş aktivitesi endeksinin yeniden yükselişe geçmesi yanında bir bir açıklanan firma karlarının korkulandan iyi gelmesi, yatırımcıları altınla birlikte hisse senedine yönlendirdi. Salı günü ABD’nin ticaret dengesinin Mart ayında, son 6 ayın en büyük açığını vermesi hisse senedi piyasalarındaki risk iştahını kapatırken altın 1200 dolar/ons'a kadar uzanarak fiyat bandını yükseltmiş oldu. Hafta ortasında ise altın 7-8 dolarlık dar bantta dalgalandı. Perşembe günü güçlü dolar ve düşük ham petrol fiyatları altında boğaları yavaşlattı. Diğer yandan dolar, pariteyi kendi güdümüne sokarak 1.14 seviyesinden 1.12 seviyesine çekti. Cuma gününe gelindiğinde bu ayın tartışmasız en önemli verisi olan ABD'nin tarım dışı istihdam verisi yatırımcıların takibindeydi. Veri beklentilerin üzerinde 223,000 olarak açıklandı. Bu durum FED'in faiz oranlarını yükseltebileceğine işaret etse de, altın bir miktar alım gördü. Seans sonunda 1188.17 dolar/ons seviyesinde dengelenen altın yüzde 0.3 getiri elde edebildi. Diğer kıymetliler de ona eşlik ederken, Euro 1.1196 ile yüzde 0.2 değer kaybetti.

Altının kritik destek seviyesi olan 1180 dolar/ons üzerinde kalması pozitif. Ancak Asya piyasaları da ABD'nin istihdam verisini fiyatlayacaktır. Altının aşağı yönde işlem görmesi muhtemel. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018