Tükettiğimiz nebati yağın 1/4’ü palm yağı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Son günlerde palm yağının yararını, zararını tartışır olduk.

Palm yağı, palmiye ağacının meyvesinden üretilen nebati yağ.

Biz, kişi başına yılda 1 kilo 200 gr. tereyağı tüketiyoruz. Tereyağı dışında yağ ihtiyacımızın büyük kısmını, yağlı tohumlardan üretilen yağlarla karşılıyoruz. Bunlara genel olarak nebati yağ diyoruz.

Halkımızın tükettiği nebati yağ toplamı, yılda kişi başına 24 kilonun üzerinde.

Bu 24 kilonun 8 kilosu margarin, 16 kilosu sıvı bitkisel yağ.

Sıvı bitkisel yağın, 12 kilosu ayçiçeği yağı, 2 kilosu zeytinyağı, kalanı mısırözü, kanola, soya, çiğit yağı gibi yağlar.

Nebati yağ tüketiminin büyük bölümü hanelerde yapılan tüketim. Kalanı, gıda maddeleri üretiminde kullanılan ve gıda maddeleri içinde dolaylı olarak tüketilen yağlar.

Hem margarini, hem sıvı yağı üretmek için yağlı tohuma ihtiyacımız var.

Biz ayçiçekten, pamuk tohumundan, çok az da soya tohumundan yağ çıkarıyoruz. Ayçiçek ve çiğitten çıkardığımız yağ yetmiyor.

Sadece içeride tükettiğimiz nebati yağın ağırlığı 2 milyon tona yükseldi.

İç talep yanında ihracat için de nebati yağ üretimimiz var. Yılda 1 milyon tona yakın margarin ve sıvı yağ ihracatı gerçekleştiriyoruz.

İç pazar ve ihracat için üretilen nebati yağları üretmek için ve de bunlara ek olarak hayvan yemi üretmek için yağlı tohuma ihtiyacımız var.

Toplam nebati yağ üretiminin sadece yüzde 30’unu yerli yağlı tohumla karşılayabiliyoruz. Kalanı için yağlı tohum ve ham yağ ithal ediyoruz.

İthal edilen 1.5 milyon ton dolayındaki ham yağın yaklaşık yarısı palm yağı.

Palm yağı genelde sıvı yağ olarak tüketilmiyor. Margarin şeklinde katılaştırılan nebati yağların üretiminde palm yağı kullanılıyor.

Gıda sanayinde unlu mamuller, pasta, çikolata, dondurma ve benzeri ürünlerde palm yağı kullanımı var. Palm yağı kızartmalık yağ olarak restoranlarda kullanılabiliyor.

Sabun, kozmatik, boya ve yem sanayi palm yağı kullanan sanayi dalları. Dünya piyasasında palm yağının fiyatı diğer nebati yağlara göre düşük.

Malezya menşeli palm yağı Türkiye’ye düşük gümrükle giriyor. İşte bunun içindir ki şimdilerde içeride tüketilen nebati yağın yaklaşık dörtte biri Malezya menşeli palm yağı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018