Tüketici her zaman haklı mıdır ?
Sigortacılık karşılıklı güven üzerine kurulmuş bir sistem olduğunu her seferinde yazıyorum. Sigortacılık gelişecekse mutlaka karşılıklı güven oluştuğunda gelişecektir. Bunu kamu otoritesi de, sigorta şirketleri de biliyor. Sigorta şirketleri ile Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü de uygulamaları ile bunu pekiştirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta yazdığım yazıya tüketicilerden onlarca elektronik posta geldi. Genelde, sigorta şirketlerinin tüketiciyi zor durumda bırakacak pazarlama yöntemlerini kullandıklarından şikayet edilmiş. ATM'lerden yapılan sigorta ürünleri satışları, telefon ile yapılan pazarlama ve karşılıklı gelindiğinde oldu bitti ile sigorta sözleşmesinin yapıldığı hep gündemin ilk maddesi.
Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kanun koyucu kamu otoritesi, tüketiciye her zaman bir çıkış yolu bıraktığını araştırınca herkes görebilir. Uygulanabilirliliği ortadan kalkmış olsa da Bilgilendirme Yönetmeliği ve bilgilendirme formunun imzalanması tüketicinin aldatılmasına yönelik bir engel olarak uygulamaya konulmuştu. BES katılımcılarına ise, sözleşmeyi imzalasa bile vazgeçmek için bir süre bile verildi. Bunlar hep tüketiciye verilen bir güvendir.
"Full Konut Kaskosu"
Peki tüketiciler bu konuda ne kadar duyarlılar. Bizim tüketicimiz sigorta sözleşmesi yaparken, ne aldığını bilmez, okumaz ise sonucuna da katlanıyor ne yazık ki. Bir tüketiciden "Full konut kaskosu" yaptırdığını duymuştum.Bu kadar ilgiliyiz ! Tüketicinin aldanmaması için öncelikle güvendiği bir sigorta acentesi veya brokeri ile çalışması şart. Çünkü ortaya çıkacak sorunlarda muhatabınız olacak sigorta aracısı size yardımcı olacak. Kendi sattığı poliçeyi de sizden daha iyi bildiği de bir başka gerçek. Bence tüketicinin ilk işi güvendiği bir sigorta aracısı ile çalışmak olmalıdır.
Tahkim sigortalının hizmetinde
Sigorta sistemi ile ilgili sorun yaşandığında başvurulacak kurumlar artık var. Tüketici yalnız değil. Sigorta Tahkim Komisyonu başvuruları bekliyor. www.sigortatahkim.org sitesinden başvuru da bulunabilirsiniz. Başvurunuz uzman sigorta hakemleri tarafından değerlendirilip en kısa sürede sonuçlandırılıyor. Siteden kararlar incelendiğinde de görüleceği üzere, sonuçların bazıları tüketici lehine sonuçlanırken, bazıları ise sigorta şirketleri lehine sonuçlanabiliyor. Sigorta tüketicisi için Sigorta Tahkim Komisyonu bir can simidi. Ama bundan bile habersiz birçok sigortalımızın olduğuna eminim.
Eksperler "güven" vermeli
Geçtiğimiz hafta içerisinde de TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi'nin düzenlediği Sigorta Eksperleri II.Kurultayı'nı izledim. Sigorta eksperleri de sigortalı için bir güvencedir. Sigortalılar özellikle hasar sonrası karşılarında gördükleri sigorta eksperlerini sigorta şirketinin adamı olarak görürler. Fakat unutulmamalıdır ki, Sigorta Eksperi bağımsızdır. Kurultay'da tartışılan konunun özü ise "Ekonomik bağımsızlığı olmayan sigorta eksperlerinin tarafsız da olamayacağı" şeklindeydi. Tüketicilere buradan bir çağrım olacak "çok zor şartlarda çalışsalar da, ekonomik olarak sigorta şirketlerine bağımlılıkları olsa da eksperlere mutlaka güvenin" Sigorta tüketicisi ekspertiz sonrası hakkının yendiğini düşünüyorsa ikinci bir eksper istemeye hakkı var. Olmadı Tahkim Komisyonu hizmetinde. Her şey tüketici için.
Anadolu Sigorta 3 aşamada satacak
Geçtiğimiz haftaki yazım sonrasında Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, şirketinin Bankamatik'lerdeki sigorta satışı ile ilgili bilgi notu iletti bana. Yazının özeti, bu tür uygulamalarda tüm şirketleri aynı şekilde değerlendirilmesinin yanlış olacağı belirtilmiş ve eklenmiş "Anadolu Sigorta olarak T.İşBankası Bankamatik'leriden tüketicilerimize Ferdi Kaza Poliçesi teklifi sunmaya başladık. Ekranda ilk aşamasında "istiyorum" veya "Belki daha sonra" çıkıyor. "Belki daha sonra" denildiğinde müşterinin istediği işleme devam etmesi sağlanıyor. "İstiyorum" işaretlendiğinde de sonrasında 3 işlem ve ekran sonrası poliçe satın alınabiliyor. Hala bir yanlışlık oldu ise başvurulduğunda tüketicinin parası en kısa sürede iade ediliyor." deniliyor.
Şirket bağımlılığı artmalı
Pazarlama stratejilerine ve farklı uygulamalara diyeceğim yok. Benim söyleyeceğim tüketiciyi zor duruma sokacak uygulamalardan mutlaka kaçınılmalı. Anadolu Sigorta'nın bu açıklamasını gazetecilik ilkeleri doğrultusunda yayınlıyorum. Hepimiz tüketicimize duyarlı yaklaşmalıyız. Durum böyle olunca sigorta şirketlerine de bir marka bağımlılığı gerçekleşeceği için üç kuruş ucuza da sigorta şirketini değiştirecek tüketicilerin de azalacağını hepimiz tanık olacağız.