Tüketici güveninde bozulma var
Tüketici güven endeksi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 azaldı. Tüketici güveni son 4 yılın en düşük çizgisine indi.
Tüketici güven endeksi basit anlatımı ile Halkımızın moralinin ne durumda olduğunu gösterir.
Sadece bizde değil başka ülkelerde de halkın, tüketicinin güvenindeki değişim her ay ölçülür, açıklanır.
Bu gösterge ekonomiyi yönetenlerin, tüketicinin, üreticinin, yatırımcının ekonomide olan biteni anlamasını sağlar.
Halkımızın, tüketicinin moralinin bozulması her bakımdan önemlidir ama, ekonomi bakımından çok çok önemlidir. Çünkü ekonomi denilen çarkı döndüren insandır..
İnsanların yaşadıkları güne güveni, gelecek hakkındaki bekleyişleri ekonominin duraklamasına veya hızlanmasına yön verir.
İnsanlar mutsuz ise, güvenlerini yitirirler ise, yarınlar için bekleyişleri kötüleşir ise, içlerine kapanırlar.
Tüketici parası var ise harcamaz. Üretici yatırımını, üretimini keser. İşçi almaz. İşçi çıkarmaya başlar. TÜİK tarafından her ay Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin;
(1)kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile,
(2) gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve,
(3) yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarrufl arına ilişkin eğilimleri belirleniyor.
Şubat ayı belirlemelerine göre;
1) Halkımızın Tasarruf etme olasılığı yüzde 15,8 azaldı.
Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre yüzde 15,8 oranında azaldı. Bu ise tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarrufl arının düşeceğini gösteriyor.
2) Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 3,9 kötüleşti.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Ocak ayına göre yüzde 3,9 oranında azaldı. Bu ise tüketicinin gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha kötü olacağına inanmaya başladığını gösteriyor.
3) İşsiz sayısının artacağı konusundaki beklentilerin oranı yüzde 2,8 yükseldi. Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısının artacağı konusundaki beklentilerde yüzde 2.8 artış var.
4) Hanelerin maddi durumuna ait beklentilerde yüzde 2,7 azalma var.
Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı.. Halkımız, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olamayacağını düşünüyor.
Şubat’ta endeksin aylık olarak yüzde 4.3 azalması önemli ama daha da önemlisi bu azalma sonucu “Tüketici Güven Endeksi’nin 69.2’ye gerilemesi.
Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketicinin güven kaybettiğini gösteriyor.
2014 Yılı Şubat ayında, bir ay önceki (Ocak 2014’deki) duruma göre, halkımızın gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimalinde yüzde 17.1 oranında, otomobil satın alma ihtimalinde yüzde 24.3 oranında, tasarruf edebilme ihtimalinde yüzde 15.8 oranında gerileme görülüyor.