Tüketici güveni artıyor
Ekonomide bahar havası esiyor. Bu bahar havası tüketici güvenini de etkiliyor.
Tüketici kendini güvende hissederse, parasını daha rahat kullanır. İhtiyacı için harcama yapar. Parası yetmiyor ise borçlanır.
Tüketicinin güveni yoksa, harcamayı kısar. Anadolu anlatımı ile “içine kapanır”. O zaman da “piyasada işler durur”. Tüketicinin harcamayı kısması, piyasada işlerin durması, üretimin yavaşlamasına neden olur. Üretim yavaşlatınca yatırım yapacak olan yatırımını erteler. İşçiye ihtiyacı olan işçi alımını durdurur.
2015 yılı Kasım ayında 71’e kadar tırmandıktan sonra inişe geçen tüketici güven endeksi, 2016 Şubat ayında 66’ya kadar geriledikten sonra, yükselmeye başladı. Mart a ayında 67, Nisan ayında 68 oldu.
Tüketici güveninde şubattan bu yana artışın devam etmesi önemlidir.
Türkiye İstatistik Enstitüsü, tüketici güvenindeki değişimleri her ay izliyor.
Son belirlemelere göre:
-Hane halkı, maddi durumunda az da olsa iyileşme bekleyişinde.
-Tüketici genel ekonomik durumun, az da olsa iyileşeceği bekleyişinde.
-İşsizler, az da olsa iş bulabileceklerini ümit ediyorlar.
-Tüketici az da olsa tasarruf etme olasılığından söz ediyor.
Tüketici güveni, ekonomik, sosyal, politik gelişmelerden, terörden etkileniyor. Tüketici güvenini en çok etkileyen, kişinin, ailenin ve çevredekilerin gelir durumlarıyla, iş durumlarıyla ilgili bekleyişleri.
İnsanlar işlerini kaybetme riski ile karşılaşınca, alıştıkları gelir düzeyinde azalma olasılığı ortaya çıkınca güven kaybediyorlar.
İnsanları doğrudan ilgilendirmese de ekonomi ile ilgili olumlu haberler, büyümenin artması, Hükümet’in halka dönük uygulamalarındaki gelişmeler, insanların güvenini artırıyor..
Güven endeksi 2015 yılı Eylül ayında 58’e kadar gerilemişti. İşte o nedenle 2016 yılı Nisan ayında endeksin 68’e yükselmesi önemlidir. Ama unutmayalım, Nisan ayındaki güven göstergesi 68, 2015 yılı Kasım ayındaki 77 güven göstergesinin gene de altındadır.
Büyüme oranının beklenenin üzerinde gerçekleşmesi, cari açığın küçülmesi, gerileyen ihracat rakamlarında iyileşme olasılığı, dolar fiyatının beklentilerin altında kalması piyasada iyimserliği artırdı. Faizlerin ucuzlayacağı konusundaki bekleyişler iyimserliği güçlendirdi.
Hükümet şöyle veya böyle sosyal politikalarla geniş halk kesiminde iyimserliği artıracak uygulamaları sürdürüyor.
Bütün bunlar tüketici güveninde iyileşmeyi sağlıyor.