TÜGİAD’dan Mersin’in yatırım performansı raporu
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİ- AD) Mersin sanayisi ve yatırım performansını değerlendiren bir rapor hazırladı. Rapora göre son 9 yılda yatırımcı 100 firmadan ikisinin Mersin’i tercih ettiği görülüyor. Son 4 yılda kente yönelik yatırım miktarında gözle görülür bir artış olsa da halen istenilen düzeye gelmiş değil. En yüksek artış 2013’te yaşandı ve yatırım miktarı 1,5 milyar TL’ye yaklaştı. Raporda 2006-2011 yılları arasında Mersin’in yatırımcı çekme noktasında düşen performansının 2011 yılından sonra stabil hale geldiği belirtilerek, il ekonomisine önemli katkı sağlayacak büyük montanlı yatırımları kendisine çekmemesi ise dezavantaj olarak gösteriliyor.
2014’te Mersin’e yatırım teşvik belgesi alan en önemli sektörler gıda, turizm ve plastik olarak görünüyor.
Yine raporda, son 3 yıldır yatırımcı çekme noktasında Mersin, Adana’ya kıyasla, yatırımcı gözünde daha cazip. Adana’da yatırım teşvik belgesi sayısı 2011’den sonra düşüşe geçerken Mersin’de bu tarihten itibaren yükselmiş. Mersin, en çok yatırım teşvik belgesini 2012’de almış ve rakamlar 100 civarında seyretmiş.
Mersin’e yatırım yapmak isteyen firmalar arasında imalatçıların sayısının 4 yıllık aranın ardından 2014’te ilk kez yüzde 50’nin üzerine çıktığı görülüyor. Yine 2014’te ilk defa Mersin, Çukurova Bölgesi’nde yatırım yapmak isteyen imalatçıların en çok tercih ettiği il konumuna gelmiş, imalat sanayinde düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 40’ı aşmış. Bu rakamlarla Mersin’in Türkiye üretimindeki payı yüzde 1,2, Türkiye’nin imalat yatırımlarından aldığı pay ise yüzde 1,1 düzeyinde.
Raporun son kısmında Mersin’in 2011 yılından sonra yakaladığı ve 2014 yılında en yüksek seviyeye ulaşan ‘yatırım performansını’ devam ettirmesi halinde, Türkiye geneli üretimden aldığı yüzde 1,2’lik payı yüzde 2’lerin üzerine çıkarabileceği öngörülüyor.
TÜGİAD’ın böyle bir rapor hazırlaması kent için oldukça önemli. Raporun hazırlanacak ikinci aşamasında yatırım olanakları araştırılarak Mersin’in Türkiye üretimden aldığı payın yüzde 2 ve üzerine çıkartılması için gereken ipuçları verilecek. TÜGİAD, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan (ÇKA) almayı planladığı destekle projenin ikinci aşamasını gerçekleştirmeyi hedefl iyor. Destek alınırsa Mersin’e yatırım yapan yatırımcılarla birebir görüşülerek neden yatırım için Mersin’i tercih ettikleri ve beklentilerinin neler olduğu gerekçeleriyle araştırılıp ortaya konacak.
Kentimize yatırım yapmak isteyen yatırımcıya da bir yol haritası oluşturulması adına biz de bu projeyi önemsiyor ve ÇKA’nın bu projeyi desteklemesini bekliyoruz.