TÜBİTAK-MAM, Koceli ve Bilişim Vadisi

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Geçen bayramda yaşadığımız trafik yoğunluğu nedeniyle bu kez Darıca-Bayramoğlu’nda kalmayı yeğledik. Tatilde bölgedeki OSB’lerde üretim yapan arkadaşlarımla Ar-Ge’yi konuştuk. TÜBİTAK-MAM’ı, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile olan ilişkilerini sorduğumda “belki bizlerden de kaynaklanıyor ilişkimiz olmadı” yanıtını aldım. Gerekçeleri ise, “Ar-Ge desteği veren kuruluşlarda prosedürlerinin çokluğundan”, “Bazı hakemlerin konuyu yakından izleyemedikleri için projelerimizi anlatmakta güçlük çekiyoruz” gibi sorunlarla karşılaştıklarını anlattılar. Bir gün sonra da çeşitli görevlerim nedeniyle pek çok kez gittiğim TÜBİTAK-MAM yerleşkesinin doğal güzelliklerini bu kez tatil modunda görme olanağını buldum. Öğrendiğim kadarıyla TÜBİTAK-MAM, 8 bin dönüm arazi üzerinde kurulu. Kampüsü çevreleyen arazi çeşitli ağaç türlerinden oluşan doğal park niteliğinde bir yer. Anibal’ın mezarı, göleti, geyik, tavşan, keçi, kaplumbağa gibi sevimli hayvan türlerinin özgürce yaşadığı cennet gibi bir alan. Kampüs, merkezleriyle ve enstitüleriyle, Teknoloji Serbest Bölgesi ile, Teknoparkı ile, bilgiyle donanmış uzmanların çalışmalarıyla ülkemizde Ar-Ge’nin inovasyonun üretildiği muhteşem bir yer. 

Gezi dönüşü, yerleşkedeki merkezleri ve Kocaeli ilinin sanayisini ve potansiyelini tekrar araştırdığımda, bölgede var olan değerleri yeterince kullanamadığımızı gördüm. Kampusteki merkezleri sizlere anımsatmam gerekirse; 1972 yılında kurulan TÜBİTAK-MAM yapısı içinde, Çevre ve Temiz Üretim, Enerji, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji, Gıda, Kimya, Malzeme ile Yer ve Deniz Bilimleri enstitüleri bulunmakta. Bu yapının dışında yer alan merkezlerden ise Bilişim ve Bilgi Güveliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ve bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, Bilişim Teknolojileri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü, Siber Güvenlik Enstitüsü ve Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü yer alıyor. Bunların hepsi ülkemizin yüz akı olarak tanımlanacak merkezler ve enstitüler. 

İzninizle bu kez de sizlere TÜBİ- TAK-MAM’ın yerleşik olduğu Kocaeli ilimizin potansiyelini de kısaca anımsatmak istiyorum. Kocaeli’nin Çayırova, Gebze, Darıca, Dilovası ilçelerinde; Gebze OSB, TOSB, Gebkim OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Dilovası OSB, İmes OSB, Makinacılar OSB, Kimyacılar OSB, Kömürcüler OSB, Gebze Güzeller OSB, olmak üzere 10 OSB konuşlanmış. Buradaki OSB’ler tam anlamıyla ilin üretim üssü niteliğini taşıyor. Buna TÜPRAŞ’ı ve 4 büyük otomotiv firmasını da eklersek Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 92’si bu kentimizde. Verilere göre, OSB’lerde sayıları 650’ye ulaşan fabrikalarda 52 bine yakın kişi istihdam edilmekte. Buna ildeki sayıları 15’i bulan küçük sanayi sitelerindeki 2 bin 800’den fazla imalatçı işyerini ve 11 bin çalışanıyla Kocaeli tam tanımıyla bir sanayi kenti olma özelliklerini taşıyor. Sanayi çeşitliğini, taşıt araçları ve yan sanayi, kimya ve petrokimya, makine, plastik ve demir çelik sektörleri oluşturuyor. İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile İstanbul Boğazı’nın 3. köprüsü ile bağlanan Kuzey Marmara Otoyolu, yüksek hızlı tren hattı, deniz ulaşımına yakınlığı ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na yakınlığı, körfezde faaliyet gösteren 33 limanın varlığı kentte ulaşımda entegrasyonun varlığını gösteriyor. Kente eğitim yönüyle de bakıldığında; il sınırındaki Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TSE Araştırma ve Laboratuvarı ve Meslek Yüksek Okulu ile bir üniversite kenti. Bankaların bilgi işlem teknoloji üsleri, Gebze OSB Teknoparkı ve TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) kapsamında 117 özel firmaya ait 22 Ar-Ge laboratuvarı ile TÜBİTAK-MAM yerleşkesinde yer alan merkezlerle bütünleştiğinde bölge dünyada sayılı bilişim vadilerinden biri olabilir. Kampusün sınır komşusu olan Muallimköy’ün yamaçlarında ve denize kadar olan kesiminde yapılaşmanın olmaması bu bağlamda büyük şans. Uzun yıllardır dillendirilen Türkiye’nin Silikon Vadisi projesinin konuşlandırılacağı yer arayışı bir türlü sonuçlandırılamamıştı. Bilim, Teknoloji ve Sanayi eski Bakanı Nihat Bey’in “Bilişim Vadisi bu bölgede kurulmalı “çağrısına şimdiki bakan Fikri Işık’ın da sahip çıkması projenin hayata geçirilmesi yönünden çok önemli. Bölgenin bilişim vadisi ilan edilmesine yönelik bakanlar kurulu kararı ve yasal düzenlemeler umarım çok gecikmeden gerçekleştirilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar