TTK'nın yürürlüğünün 1 Temmuz'a yetiştirilme umudu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

1535 maddelik yeni 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'nun eleştirilere yol açan ve yürürlüğünün bu nedenle ertelenmesi istenen 55 maddesinde yapılacak değişiklikler Ak Parti kurmaylarınca tamamlandı. Başbakana sunumun ardından Muhalefet partilerine sunulacak. Değişiklikler konusunda uzlaşma olursa, gelecek hafta ortasında uzlaşılmış bir değişiklik paketi olarak Meclis'e gelecek. Eğer bu sağlanırsa 1 Temmuz tarihinde yeni TTK gecikmeden yürürlükte olacak.

1 Temmuz'da yürürlüğe geçecek olan 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu'nun partilerin uzlaşmasıyla yasalaşmasının ardından bazı maddelerle ilgili iş dünyasından ve çeşitli çevrelerden eleştiriler gündeme gelmiş ve özellikle çek yasasında hapis cezası kaldırılırken TTK'nın bazı maddelerinin hapis cezalarının yer alması itirazlara yol açmıştı.
Yapılan çalışmalarda saptanan itirazlar 55 maddesi değişmeden TTK'nın yürürlüğe girmesi bazı çevrelerce istenmişti. Bu tartışmalara bazı bakanlarda katılarak, yasanın var olan haliyle 1 Temmuz'da yürürlüğe giremeyeceğini, ertelenmenin söz konusu olduğunu açıklayan demeçler verdiler. Gümrük ve Ticaret bakanı ise, eleştirilen maddeler üzerinde isteklerin gözden geçirildiğini, hazırlıklarını bir an önce Haziran ayı içinde tamamlayarak parlamentodaki partilerle görüşüp, yine uzlaşma ile çok seri bir şekilde sonlandıracaklarına inandığını açıklamıştı.

 Arkadaşlarımız Canan Sakarya ve Mehmet Kaya Türk Ticaret Kanunu'nun eleştirilen 55 maddesiyle ilgili değişikliğin Ak parti tarafından isteklere uygun şekilde değiştirildiğini, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a sunulmasının ardından, muhalefete ortak çalışma için sunulacağını belirtiyorlar.

Haberde Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli başkanlığında bir grubun, başbakanıın onayının ardından dana sonra değişiklik içeren maddeler konusunda muhalefetle uzlaşma çalışması yapacakları bilgisine de yer veriliyor. Bu görüşmelerde uzlaşılması ile ortak imza ile değişiklik paketinin yasa teklifi olarak en geç bir hafta içersinde gelecek hafta Meclise gelebileceği tahmini yapılıyor.

Değişiklikler içersinde şirkette işlem yapma ve borçlanma yasağı konusundaki maddeler, denetim alanlarının daraltılması değişiklikleri ile işletme defteri tutmayanlar, noter onayı olmayanlar için yasada yer alan 200 günden az olmamak şartıyla hapis cezası getiren maddede hapis cezasını kaldıran düzenlemeler yapılıyor. Yanlış tescil bilgilerinde de hapis cezaları kaldırılıyor.  Limited şirketlere kolaylık getiren düzenlemeye geçilirken, internet sitesi kuruluşunda konulacak bilgiler konusundaki eleştiriler dikkate alınarak yeni düzenleme de yapılıyor. Defter tutma zorunluluğunda da yumuşatıcı düzenleme yapılıyor.

Görüldüğü kadarıyla ayın 20'si civarında Muhalefet partileriyle değişiklikler üzerindeki görüşmeler olumlu sonuçlanabilir ve  Meclis'e ortak imza ile onaylanmış bir değişiklik paketi sunulablirse, TTK'da yapılması beklenen düzenlemeler partiler uzlaşmasıyla tıpkı kanunun Meclis'ten ilk geçmesinde olduğu gibi yine çok kısa bir şekilde onaylanması ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi sağlanabilecek.

Türk Ticaret yaşamında önemli değişiklikler içeren ve daha çağdaş ticari ilişkiler düzeni getiren TTK'nın partilerin yeni uzlaşmasıyla 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi, 60 yılık günün şartlarına uygun olmayan yasanın son bulmasını beraberinde getirecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar