Trump’ın vergileri

Prof. Dr. Burak KÜNTAY
Prof. Dr. Burak KÜNTAY DÜNYA’NIN POLİTİKASI burak.kuntay@dunya.com

Trump’ın vergilerinden sonra ortalık yeniden karıştı. Gerçi uzun zaman­dır hiç durulmamıştı. Bazı şeylerin adı ko­yulduğu zaman daha net tepkiler, daha net tavırlar ortaya çıktı. Ocak ayının başın­dan itibaren neredeyse her gün gazeteler­de, televizyonlarda, sosyal medyada, ya­pılan açıklamalara baktığınızda Trump’ın onlarca farklı karar aldığını ve değişiklik­ler yaptığını düşünürsünüz.

Oysaki bugün ne olmuş diye baktığınızda o kadar haber yoğunluğunun ve gündemin içerisinde iç ve dış politikaya dair yapılan bir iki basit hamle var. İç politika gündemine önümüz­deki hafta yazdığım yazımda değineceğim. Bu hafta dış politikadaki o curcuna içeri­sinde, aslında çok basit olan politikaya, uy­gulanabilirliğine ve neticesine bakalım.

Öncelikli olarak Trump ne yapmak is­tiyor? Trump’ın açıkladığı verilere göre 2000’lerin başında dünya imalatının %28’e yakın bir kısmı Amerika Birleşik Devletle­ri’nde yapılırken, bu rakam bugün %13’le­re kadar gerilemiş durumda. Trump böyle söylüyor. Trump’a göre çözüm basit. Ame­rika’ya giren mallar diğer bir deyişle, mal­ları satan ülkeler daha fazla vergi ödeye­cek ki ya firmalar fabrikalarını Amerika’da açacak ya da gümrük vergisi farkından do­layı Amerika açığını kapayacak.

Aslında çok basit, hiç karmaşık olmayan bir poli­tika. Trump bunun gerçekten işleyeceğini düşünüyor. Referans olarak da 1980-1988 arası başkanlık yapan Ronald Reagan’ın o meşhur Amerikan sanayisini kalkındıran buna benzer politikalarını örnek alıyor. Ancak Trump’ın belki de yanlış yönlendi­rildiği veya görmek istemediği konu şu. Ne 1980’lerdeyiz, ne de 2000’lerde.

Reagan bu hamlesini yaptığında Amerika’nın bir müt­tefiki olan ve Amerika’da artık çok güçlen­meye başlamış Japon otomotiv sanayinin önüne geçmek istiyordu. Fakat bu politika Japon ekonomisini bitirmek için değil sa­dece Amerikan yapımı arabaları teşvik et­mek için uyguladığı bir politikaydı. Oysa­ki bugünün Çin’i o günün Japonya’sı değil, 2000’lerin Çin’i 2025 senesinin Çin’i de değil.

Çin artık sadece ucuz üretim yapan bir pazar değil. Belli kalitenin üzerine çık­mış ürünleri olan, dünyada kalite açısın­dan da rekabetçi olmaya başlayan bir sa­nayi ve teknoloji devi. Ama sadece mesele bu da değil. Çin aynı zamanda başlı başına dünyanın en büyük alım gücü olan pazar­larından biri. Yani sadece iç pazara yönel­se bile Çin’deki birçok firma vergilere rağ­men rahatlıkla ayakta kalabilir. 2000’lerde ya da daha öncesinde bunu söyleyebilmek çok mümkün değildi.

Gelelim Trump’ın politikasının muhte­mel başarısızlığa uğrayacağını düşünme­min ikinci sebebine. Küreselleşme dedi­ğimiz hadisenin ne olduğunu tam da bu­günlerde görüyoruz ve yaşıyoruz. Tüm ekonomiler birbiriyle iç içe geçmiş. Bir sa­nayi ürününün kırk parçası kırk ayrı ül­kede yapılıyor.

En güzel örneklerinden bi­ri de Amerikan menşeli arabaların Kana­da ve Amerika arasındaki üretim hikâyesi. Yedek parçalar çok kez ülke değiştiriyor ve sonunda bir Amerikan arabası ortaya çıkı­yor. Bir arabayı hayata geçirebilmek için sadece bir yedek parça Amerika ile Kanada arasında en az dört kere gidip geliyor. Şim­di gel de bunu vergilendir. Neresinden tu­tup, neresini dışarıda bırakıp, neresini ver­gilendirmeye dâhil edeceksin.

Gelelim üçüncü probleme; ülke Ameri­ka ya da Çin bile olsa bir ürünün a’dan z’ye yapılması, fabrikaların açılması, üretil­mesi, tasarlanması ve pazarlanması bir­den olmuyor. Uzun zaman yatırım, ar-ge ve geliştirme faaliyetleri neticesinde bel­li bir kıvama geliyor.

Yani Trump’ın üreti­mi Amerika’ya çekme politikası, yukarıda bahsettiğim o hiçbir sorunun olmadığını varsaydığımızda bile çok zor. Bu firmala­rın da fabrika kurmak için koşa koşa Ame­rika’ya geldiğini düşünelim, Amerikalıla­rın da birden evet hepimiz fabrika kuru­yoruz büyük büyük yatırımlar yapacağız dediğini varsayalım. Hani olmaz ya yine de böyle düşünelim. Her şey Trump’ın is­tediği gibi oldu.

Bunun verimini alana ka­dar geçen sürede Amerikalılar için ha­yati olan birçok şeyin fiyatındaki artış Trump’ı da götürür Cumhuriyetçilere de bir müddet seçim yüzü göstermez. Gelen yeni yönetimde biraz da popülist sebep­lerden, Trump ne yaptıysa geriye döndü­rür ve bu dört sene dünya ekonomisini to­tal olarak daralmaya sokan bir dönem ola­rak tarihe kazanır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Lozan’da bir gün 22 Nisan 2025
Birliğin Durumu 11 Mart 2025
Önce ekonomi 25 Şubat 2025
Bir devrin sonu 18 Şubat 2025
Elon Musk ve DOGE ekibi 11 Şubat 2025
Trump’lı günler 04 Şubat 2025
Tek yürek Kanada 28 Ocak 2025