Trump’ın Türkiye’yi sıkıştırmasına karşı içte ve dışta dayanışma sürüyor
ABD’nin Cuma günü Türk demir çelik ve alimünyum ürünlerinin gümrük vergisini artırınca, ekonomik gerekliliği olmadan doların TL değeri 7 bin lirayı görmüştü. Merkez Bankası ve ilgili kurumlar güven artııcı kararlar açıkladılar.İçte ve dışta Türkiye ile dayanışma açıklamaları yapıldı. ABD’nin tutumu kınandı. Doların ekonomik gerekliliği olmayan yükselişi frenlendi. Köpüğün bir kısmı geri alındı. Bunun yanı sıra Amerikan elektronik ürünlerine boykot açıklaması yapıldı.
Trump’ın Cuma günü Türk demir çelik ve alüminyum ürünlerinin gümrük vergisini artırarak yaptığı sıkıştırma doların ekonomik gerekliliği olmadan TL karşısında değerinin 7 liranın üzerine çıkmasına yol açtı. Gerçek dışı bir gelişme yaşadık. Bunun karşısında bir yandan Merkez Bankası, BDDK, BİST gibi kurumlar güven adımları atarak rahatlatıcı kararlar alırlarken, bir yandan da iş dünyasından ve bankacılardan destek açıklamaları geldi. Dışardan da Almanya, Rusya, İtalya ve İran’dan Türkiye’nin öneminin altı çizildi. ABD’ye kınama Türkiye’ye destek açıklamaları yapıldı.
Bu gelişmelere bağlı olarak doları 7 liranın üzerine yükselten, ekonomik gerçeklikten uzak gelişmenin köpüğünün bir kısmı geri alındı. Dün öğle saatlerinde dolar 50 kuruş gerileyerek 6.50 seviyesine geldi. Dün de dayanışma konusunda görüş açıklamaları sürdü. Türkiye’nin iki önemli özel sektör örgütü TOBB ve TÜSİAD yaptıkları açıklamada, “Hükümetin açıkladığı ekonomik programın hedefleri ve alınmakta olan önlemlerin başarısı için iş dünyası azimle destek olmaya kararlıdır. Son dönemde karşılaştığımız finansal zorlukları milletimizle dayanışma içersinde aşacağız” diyerek dayanışmalarını ortaya koydular. Ardından geçikmeden atılması gereken adımları sıraladılar. 5 maddelik yol haritasını açıkladılar :
“-Kurun istikrara kavuşması için Merkez Bankası'nın attığı adımların yanı sıra daha sıkı para politikasına geçilmelidir.
-Sıkı para politikasını destekleyecek, tasarruf tedbirleri içeren maliye politikası en kısa zamanda açıklanmalıdır.
-Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için güven verici somut bir yol haritası bir an önce hazırlamalıdır.
-En önemli ekonomik partnerimiz Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden olumlu çerçeveye kavuşturulmalıdır.
-ABD ve Türkiye mevcut sorunlarını stratejik ortaklık çerçevesinde diplomasi yoluyla ivedilikle çözmek için çaba göstermeye devam etmelidir.”
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ‘nin ekonomiyi bir silah olarak kullandığını belirterek, ABD’nin elektronik ürünlerine boykot çağrısını şöyle dile getirdi:
“Türkiye’ye yönelik açık saldırı var. Şimdi bodozlama üzerimize geliyorlar. Yapacağımız iki şey var. Bunlardan birisi ekonomik diğeri siyasaldır. Amerikan elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız. Onların Iphone varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs Vestel var. Biz bunları uygulayacağız.”
Cumhurbaşkanının bu açıklamasının hemen ardından THY ve Türk Telekom ABD’li şirketlere reklam vermeyeceklerini belirterek ABD’li şirketlere boykot eylemini başlattılar. Dün birçok şirkette ABD’nin yaptırımlarına karşı dayanışma açıklamalarını sürdürdüler.
ABD’nin Türkiye’ye yaptırımları konusundaki iç ve dış dayanışma desteklerinin sürmesinin kur yükselişine fren getirdi. Olumlu beklentiler artıyor.Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu,Trump’ın Türkiye’ye yönelik ilave çelik alüminyum vergi kararı gayrimeşru ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu açıkladı.