Trump’ın hedefi otomotiv
Son iki haftadır gelişmiş dünya ekonomileri ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı çelik ve alüminyum ithalatına yönelik vergi artışı kararını tartıştı ve tartışmaya da devam edecek. Bu kararın hemen ardından çok kısa bir süre sonra Trump’ın bu kez gözünü otomotive çevirmesi bekleniyor.
Bu köşede zaman zaman hep belirtmiştim. Otomotiv siyasi bir sektördür diye. Birçok devlet başkanı, bizim Cumhurbaşkanımız da dahil bu sektör üzerinden önemli sayılacak imaj faaliyetleri yürütmektedir.
Ama ABD’de durum biraz daha farklı olup, otomotiv sanayi diğer tüm ülkelerden çok daha siyasi bir işkoludur. Bunun da sebebi ABD’de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren United Automotive Workers (UAW-Birleşmiş Otomotiv Çalışanları) sendikasıdır. Aslında sendika bünyesinde havacılık ve tarım alanlarında çalışan işçiler de bulunuyor ama gücünü aldığı otomotiv olduğu için öyle kısalttım.
UAW’ın halen aktif 400 bin, emekli olmuş 580 bin üyesi bulunuyor. Yani 4 kişilik bir aileden bahsedersek kabaca 4 milyon kişilik bir kitle. Oy potansiyelinin dışında ABD’de yasal kabul edilen lobi şirketlerine de milyonlar akıtıyor. Resmi rakamlara göre, UAW kendi çıkarına yönelik yasaların ABD Kongre’sinden geçmesi içen 1998 yılından bu yana yaklaşık 40 milyon dolar da para harcamış. Böyle bir gücün karşısında durmak hakikaten politik olarak çok zor.
Peki bu UAW ne istiyor?
Cevap çok basit. ABD’ye yapılan otomotiv ithalatının kısıtlanmasını. Hatta, bu amaç uğruna bir kampanya başlatan UAW, “Buy American-Amerikan Satın al” sloganıyla yoluna devam ediyor. Bu sloganı en iyi yansıtacak bir şarkı için yarışma bile açmışlar. Sendikanın söylemi çok net, “Amerika’da üretiliyorsa Amerikan’dır”. Aracın ana firmasının hangi ülkeden olduğu ile değil imalat yeri ile ilgileniyorlar. Peki, Trump bu rüzgara kapılıp otomotiv anlamında ithalatı kısıtlayacak tedbirler alırsa ki alması muhtemel bundan kim etkilenecek, tabii ki ABD’nin sınır komşusu Meksika.
Özellikle çevreci, küçük araçların üretildiği Meksika’nın ana ihracat pazarı ABD ve bu Pazar olmadan Gringo’ların yaşaması çok mümkün değil. Çelik ithalatına getirdiği vergilerde komşularını muaf tutan ABD, bakalım otomotiv alanında da aynı çizgiyi mi izleyecek yoksa duvarları sadece Amerika Kıtası’nın dışındaki ülkeler için mi örecek.