Transferle saadet oluyor mu?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Tüm dünyada olduğu gibi ligimizde de sezon bitip transferde dedikodu kazanı hafiften kaynamaya başlayınca, futbolseverleri lig sıralaması ve puan durumundan çok farklı bir heyecan kaplıyor. Bir yandan bulunan her müsvedde kâğıda önümüzdeki sezonun kadroları kurulurken, diğer yandan kulübün maddi olanakları dâhilinde yapılabilecek en iyi takviyeler konu oluyor dost sohbetlerine. Elbette bu noktada sayfa doldurma derdindeki kimi basın organlarının ütopik transfer hedeflerini gerçeklik algısını yıkarcasına Kaf Dağı'nın ardından taraftarın hayal dünyasına servis edişine de değinilmeli. Ancak domestik anlamda futbolseverlerin hayallerini süsleyen dünya yıldızlarını hiç düşünmeden kadrolarına katan Avrupa devleri acaba bu transferlerden istedikleri sonuçları alıyorlar mı? Bir başka deyişle transferle saadet oluyor mu? Bugünkü köşemizde geçtiğimiz yılın verilerinden yararlanarak bu sorulara cevap arayacağız.

takim_spor.jpg


Geçtiğimiz yıl "yaz transfer döneminde" Avrupa'nın en çok para harcayan 10 takımı toplamda 730 milyon euro bonservis bedeli ödediler. Tüm Avrupa'da oyuncu hareketlerinin bilançolara yansıması yaklaşık 2 milyar 350 milyon euro dolayında gerçekleşti. Premier Lig tek başına bu toplamın 647 milyon euroluk kısmını temsil ediyor. Avrupa genelinde liderliği elinde bulunduran Fransız ekibi Paris Saint-Germain, 152 milyon euroyu bulan harcamasıyla en yakın rakibi Chelsea'ye bile neredeyse 50 milyon euro fark atmış. Abromoviç'in geçtiğimiz yıl büyük tutkusu Maviler'in transferlerine harcadığı para ise tam 103 milyon euro. Lavezzi, Thiago Silva, Lucas ve İbrahimovic gibi yıldızları bünyesine katan Paris ekibi, ligde en yakın rakibi Marsilya'ya 12 puan fark atarak şampiyon olurken; Fransa Kupası'nda çeyrek finalde, lig kupasında son 16 turunda, Şampiyonlar Ligi'nde ise yine çeyrek finalde elendi. İkinci sıradaki Chelsea'nin Oscar, Eden Hazard, Victor Moses ve Marko Marin gibi isimleri kadrosuna katarak başladığı sezonda ligi üçüncü bitirdiğini sanıyorum hatırlatmaya gerek yok. Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkamayan İngiliz temsilcisi Avrupa Ligi'ni müzesine götürürken; Süper Kupa ve Community Shield finallerini kaybetti. Abromoviç'in takımı ayrıca lig kupasına çeyrek finalde, federasyon kupasına üçüncü turda veda etmiş, Dünya Kulüpler Şampiyonası finalini de Sao Paulo'ya karşı kaybetmişti. Sezon başında transfere ciddi yatırım yapan takımlar ele alındığında en fazla harcama yapan on takımdan beşinin liglerini şampiyon olarak tamamladığı görülüyor. (PSG, Bayern, Manchester United, Juventus, Barcelona) Şampiyonlar Ligi'ni müzesine götüren Bayern, 73 milyon euroluk transfer harcamasıyla listenin dördüncü sırasında kendisine yer bulurken, finalde kaybeden Borussia Dortmund ise 27 milyon euro civarında transfer harcaması yapıp bunun karşılığında 26 milyon euro değerinde oyuncu satarak ayağını yorganına göre uzatmış. Alman futbolunun son dönemdeki yükselişi değerlendirildiğinde; petrol şeyhleri, borsa yatırımcıları ve oligarkların cirit attığı bir arenada sisteme yatırım yaparak farklı bir model ortaya koydukları ve bu modeli uygulamada da oldukça başarılı oldukları hemen göze çarpıyor. Fransız takımı Monaco'nun Rus sahibi Dmitriy Ribolovlev, "milyarder başkan" ekolünün son temsilcisi olarak bu yıl transfer piyasasına oldukça hızlı girmiş görünüyor. Ancak şahsi kanaatimi soracak olursanız, makul bir maddi güçle desteklenen sistemsel yapının her zaman farkını ortaya koyacağını düşünüyorum.

 

Dünya liglerinden haberler

- Everton'ın yeni teknik direktörü Roberto Martinez, pek çok kulübün ilgilendiği Marouane Fellaini'nin satılmasına karşı olduğunu söyledi. İspanyol çalıştırıcı, "O önümüzdeki sezona hazır olsun yeter. Bu kulüpte çok önemli bir rol oynayacak. Bu sezon onun için çok önemli olacak, özellikle Dünya Kupası'nda oynamak için bu sezon çok iyi olmak zorunda. Eminim o bunu düşünmüyordur bile." diye konuştu.

- Geride bıraktığımız iki sezon boyunca Atletico Madrid'de kiralık olarak forma giyen Chelsea'nin genç kalecisi Tibaut Courtois, önümüzdeki sezonda da İspanyol ekibinde kalacağını açıkladı. Sergilediği istikrarlı performansla beğeni toplayan 21 yaşındaki file bekçisi, geride kalan iki sezonda Atletico Madrid'de UEFA Avrupa Ligi, UEFA Süper Kupası ve İspanya Kral Kupası şampiyonlukları yaşamıştı.

- Fiorentina forması giyen Karadağlı golcü Stevan Jovetic, takımdan ayrılma zamanının geldiğini belirtti ve Juventus'a gidebileceğinin sinyallerini verdi. Jovetic, "2008'den bu yana Fiorentina'dayım ve elimden gelenin en iyisini yaptım. Fiorentina ile Avrupa'da da mücadele ettim ama artık Avrupa'da kupa kazanmak istiyorum. Bunun için de büyük bir kulübe transfer olmam gerekiyor." diyerek ayrılık kararının altında yatan nedeni açıkladı.

- Bundesliga'nın şampiyon ekibi Bayern Münih Almanya'da yaşanan sel felaketi için yardım maçı düzenlemeye hazırlanıyor. Bayern Münih'in resmi sitesine verdiği demeçte Rummenigge; " Bizim takımımız, son haftalarda ve aylarda Bavyera'daki insanlardan çok büyük destek gördü. Şimdi bize düşen bu dramatik günlerde oradaki mağdurlar için bir yardım maçı düzenlemek ve onlara biraz da olsun destek olabilmek." şeklinde açıklama yaptı.

- Fransa Milli Takımı'nın eski teknik patronu Laurent Blanc, Roma, Paris Saint-Germain ve Real Sociedad'a gideceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. 47 yaşındaki teknik adam La Provence'ye yaptığı açıklamada henüz hiçbir kulüple görüşmediğini açıkladı. Blanc, "İş aradığım doğru ama şu an somut hiçbir şey yok" diyerek nereye gideceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

- 37 milyon euroya Fernandinho'yu transfer eden Manchester City, şimdi de 15 yaşındaki dev golcü Zacharias Faour'u kadrosuna kattı. "Geleceğin Ibrahimovic'i" olarak adlandırılan genç forvet, yaklaşık 700 bin euro karşılığında Man City'e transfer oldu. Malmö'den transfer olan İsveçli golcü, aynı zamanda Liverpool, Real Madrid ve Juventus gibi ekiplerin de radarındaydı.


Türkiye liglerinden haberler

- Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, İnönü Stadı'nın yeniden yapım çalışması nedeniyle maçlarını oynayacak bir stadyum arayan Beşiktaş'a Türk Telekom Arena yolunun kapalı olmadığını söyledi. Sadece kendisinin aday olduğu başkanlık seçimi sonrası bu konunun yeniden görüşülebileceğini dile getiren Ünal Aysal; "Seçim sonrası gerekirse tekrar oturur, konuşuruz. Çıkar yol bulunursa, bulunur. Ancak bir risk görüyorsak, katiyetle bu yola girmeyiz" diyerek sözlerini noktaladı.

- Trabzonspor, kalabalık yabancı kontenjanını azaltamadığı için büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Bordo mavili takımdan ayrılmak istediklerini söyleyen Bamba ve Emerson'un bile tazminatlarını almadan gitmeye sıcak bakmaması, yönetimin işini zora soktu. Yönetimin yabancı oyunculara gelen teklifleri hemen değerlendireceği, aksi takdirde kiralık olarak gönderme formülünü devreye sokacağı öğrenildi.

- Yabancı oyuncu sınırlaması nedeniyle yerli futbolculara ilgi arttı. Gaziantepspor'un yıldız adayı forveti Cenk Tosun, transferin gözde isimlerinden birisi oldu. 22 yaşındaki forvetin transfer sürecini değerlendiren kulüp başkanı İbrahim Kızıl "Bütün büyükler peşinde. Fatih Terim'in Cenk'i istediğini biliyorum. Geçtiğimiz günlerde menajerini Florya'ya çağırmış, görüşme yapmışlar" dedi.

- Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı ve Kardemir Karabükspor Kulüp Başkanı Nevzat Şahin, "Spor Toto Süper Ligi'nde maçların gündüz oynanması, kulüpler ve yayıncı kuruluşu olumsuz etkileyecek" dedi. Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın Spor Toto Süper Lig müsabakalarının gündüz oynanması konusundaki görüşleri hakkında vakıf olarak yaptıkları değerlendirmede, bunun şimdilik mümkün görünmediği kanaatine varıldığını söyledi.

- Yeni sezonda PTT 1. Lig'de mücadele edecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyespor, TKİ Tavşanlı Linyitspor'dan Murat Yılmaz'ı kadrosuna kattı. Hedefi olan bir takıma geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Murat Yılmaz, turuncu-lacivertli renkler için elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

- PTT 1. Lig takımlarından Balıkesirspor, Gençlerbirliği'nden Mustafa Kayabaşı ve Turgutluspor'dan Raşit Sevindir'i renklerine bağladı. İç transferde 4 oyuncuyla anlaşma sağladıklarını dile getiren başkan Tuna Aktürk, "Dış tranfserde ise Gençlerbirliği'nden Mustafa Kayabaşı ile 3, Turgutluspor'dan Raşit Sevindir'le de 1 yıllığına anlaştık. Orta sahamız bu iki oyuncuyla daha da güçlendi" dedi.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016