Transfer Fiyatlandırması Formu
KURUMLAR VERGİSİ YAZILARI (2)
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun en önemli düzenlemelerinden birisi de transfer fiyatlandırmasına yönelik düzenlemedir. Zira bu müessese mükelleflerin, ilişkili kişilerle oluşturdukları ve ilişkiden etkilenmiş edim içeren sözleşmeler yoluyla birbirlerine kazanç aktararak matrahlarını aşındırmalarına karşı oluşturulmuş bir supap vazifesi görmektedir.
Transfer fiyatlandırmasında önem taşıyan ve hatta idareye hareket noktası oluşturan konu, “belgelendirme yükümlülüğü”dür. Hatta bu yükümlülüğe, 6728 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun konuya ilişkin 13. maddesine eklenen 8 numaralı bent ile hukuksal sonuç dahi bağlanmıştır. Söz konusu bent düzenlemesine göre; “Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmiş olması kaydıyla, örtülü olarak dağıtılan kazanç nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş veya eksik tahakkuk ettirilmiş vergiler için vergi ziyaı cezası (Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi hali hariç) %50 indirimli olarak” uygulanacaktır.
Belgelendirme yükümlülüğünün kapsamına, iki yükümlülük girmektedir. Bunlardan birincisi “Transfer Fiyatlandırması Raporu”nun hazırlanması ve ibrazı yükümlülüğüdür (Bu yükümlülüğün ayrıntılarını geçen yazımda aktarmıştım). İkincisi ise beyanname ekinde verilmesi gereken, “Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Kurum Kazancı Ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form”un –konumuza ilişkin olarak transfer fiyatlandırmasına yönelik kısmının- tam ve gerçeğe uygun şekilde doldurularak verilmesidir. Bu formun doldurulmasında dikkat edilecek hususları, bu yıl tekrar hatırlatmak istedim.
Söz konusu formu, transfer fiyatlandırması konusunda Rapor hazırlamakla yükümlü olsun olmasın bütün kurumlar vergisi mükelleflerinin vermesi gerekmektedir. Ancak ilişkili kişi ile 2018 yılında hiçbir ilişkisi olmamış mükelleflerin, bu formu doldurmalarına kanaatimce gerek yoktur. Zaten bildiğim kadarı ile İdarenin de aksi yönde bir açıklaması yoktur.
Bu formda yer alan ve “Transfer Fiyatlandırması Kapsamındaki İlişkili Kişilere İlişkin Bilgiler” başlığını (I) sayılı Tablo, 2018 yılında işlemde bulunulan ilişkili kişilerin beyanına ilişkindir. Yoksa burada, bütün ilişkili kişilerin dökümünün yapılması söz konusu değildir. Buraya yazılacak ilişkili kişilerin belirlenmesinde, ilişki sonucunda hazine zararının doğup doğmadığının bir önemi yoktur.
Öte yandan Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesine 6728 sayılı Kanun’la “ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az % 10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şatı aranır” cümlesi eklenmiştir. Bu düzenleme 9.8.2016’da yürürlüğe girdiğinden, %10’luk koşulu gerçekleştirmeyen ilişkili kişilerle 1.1.2018’den itibaren bir işlem gerçekleştirilmemiş ise forma yazılmaması gerekmektedir.
İlişkili kişilerle yapılan işlemlerin ise (II) sayılı Tablo’da gösterilmesi gerekmektedir. Bu tabloda alım ve satım tutarlarının KDV hariç olarak yer alması gerekmektedir (KDV’nin maliyet unsuru olarak değerlendirildiği haller hariç). Yapılan ödemenin stopaja tabi bir ödeme olması halinde ise tutarın brüt olarak yer alması gerekmektedir.
Ortaklara ödenen kâr paylarının ve onlardan alınan sermaye avanslarının ise, işlem olarak gösterilmesi söz konusu değildir.
(III) sayılı Tablo’da ise transfer fiyatlandırmasına konu işlemlerde kullanılan yöntemler gösterilecektir. Bu tabloda gösterilecek yöntemlerin, Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamakla yükümlü mükelleflerde, Raporla uyumlu olmasına dikkat edilmesinde yarar vardır.