Trafik sigortalarında fiyatlar yüzde bir milyon arttı!
Zorunlu Trafik Sigortaları’ndaki fiyat artışları son günlerde kamuoyunda sıkça konu olmaya başladı. Trafik Sigortası her araçta olması gereken zorunlu bir sigorta ve milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Basında bir iki haber çıktığında, diğer meslektaşlarım da onları takip ediyor doğal olarak. Yapılan haberlere baktığımda her şeyi bırakın, matematik hataları olduğunu gördüğüm gibi verilen örneklerin de yanlışlığına dikkat çekmek isterim. Bir haberde verilen örnekteki araç 1975 Model Renault TS idi. Sevgili okurlarım artık 40 senelik bu araçların trafikte olmaması gerekiyor. Trafiğe çıkması diğer araçlar için zaten bir risk demek. En basiti freni bile tutmayabilir. Bu araç üzerinden bir örnekleme yapmak zaten çok yanlış. Bu tip araçlarda fiyatlar her geçen sene hızla artıyor, yarattığı riskler nedeni ile sigorta şirketleri de artık bu araçları sigorta yapmak istemiyor zaten. Bu araçların lastikleri yenilenmiyor, frenleri tutmuyor, özeti bu...
Geçtiğimiz sene 40 yaşında bir minibüsün, kabak lastiklerle giderken yaptığı kazada 10-15 kişi hayatını kaybetmişti. Sigorta şirketi mağdurlara milyonlarca TL tazminat ödemişti, o aracın da Trafik Sigortası vardı ve muhtemelen 500-1000 TL'ye sigortalanmıştı.
Zorunlu Trafik Sigortaları’nda fiyatlar 2008 yılından bu yana sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirleniyor. Devlet yani Hazine, bu konunun tarafı değil. Yani basında bu fiyat artışlarının hükümete bağlanması doğru değil. Trafik Sigortası’nın fiyatları ekmek fiyatları gibi bir yetkili kurumca tespit edilmiyor.
Sigorta şirketleri toplam primlerinin neredeyse 2/3'sini motor sigortalarından topluyor. Bu branşta inanılmaz bir rekabet var. Rekabet fiyatta olunca 2012 yılında olduğu gibi fiyatları çok aşağılara indikten sonra şirketler ufak ufak fiyatları yukarı çekmişti. Şimdi de benzer bir durum söz konusu olabilir. Ama sigorta şirketlerinin bir araya gelip 'Hadi fiyatları artırıyoruz' dedikleri sanılmasın. Bu zaten Rekabet Kanunu'na aykırı. Bu piyasa şartları kendi kendine oluşuyor.
‘Nasıl olsa sigortam var’ demeyin!
Zorunlu Trafik Sigortaları fiyatlarının belirlenmesinde çeşitli parametreler var. Aracın bulunduğu il, aracın yaşı, sürücünün yaşı ve mesleği, aracın markası ve en önemlisi kaza sayısı. Çok sık kaza yapan ile hiç kaza yapmamış kişinin sigorta prim artışında dağlar kadar fark oluşabiliyor. Ve bütün bu veriler her sigorta şirketi tarafından farklı değerlendiriliyor. 1975 model Renault TS'yi bir sigorta şirketi sigorta yapmak istemediği için fiyatı çok yüksek tutabildiği gibi, bir başka sigorta şirketi bu araç için daha makul fiyat çıkarabilir. Biraz araştırma yapmak gerekiyor. Araştırma yaparken de sigorta şirketi doğru değerlendirilmeli, çünkü daha geçtiğimiz haftalarda bir sigorta şirketimiz trafik branşında fiyatları dibe çekerek aldığı riskler neticesinde faaliyeti Hazine tarafından durduruldu.
Sonuç olarak evet gerçekten bir fiyat artışı var ama öyle yüzde 100 seviyelerinde değil. En azından sık kaza yapmayanlar için. Okurlarıma önerim, öncelikle 'Nasıl olsa sigortam' var deyip trafikte büyük riskler almasınlar. Araçlarını dikkatli kullansınlar. Her yapılan kazanın bir sene sonra sigorta primini artıracağını bilsinler. İkinci önerim ise fiyat teklifi alırken, ikinci ve üçüncü fiyatı da aracı kuruluşunuzdan isteyin derim.