Trabzonspor'un direnişi

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

 

Haftanın en önemli mücadelesinde belirleyici etkenlerden bir tanesi Trabzonspor'un yorucu kupa maçının ardından maç içinde fiziksel bir erozyona uğrayıp uğramayacağı ile yakından ilgiliydi. Maçın ilk 10 dakikasında topa ileride basan ve tempo yapan bordo-mavili ekip, ilk devrenin kalan bölümlerinde yarı sahasında kademeli bir savunma anlayışına bürünerek ekonomik oynamaya çalıştı. Bu kademeli savunmayı aşma adına Galatasaray hücumu santra çizgisine kadar çıkarttığı stoperlerinden başlatınca da bordo-mavililer son derece cazip kontratak fırsatları buldular. Bu fırsatlardan bir gol çıkmaması ise, başta Henrique ve Adrian olmak üzere sahadaki Trabzonsporlu futbolcuların bir türlü aynı frekansta buluşamamalarından kaynaklandı. Henrique ve Halil'i gezgin hücumcular olarak kullanan Şenol Güneş, bu "seyyah forvetlerin" Galatasaray savunma yerleşimini bozmasını bekledi ama aynı zamanda Trabzonspor'un hücum girişimleri de bu durumdan etkilendi. Galatasaray'da savunma arkasına yaptığı koşularla önemli bir silah olan Burak Yılmaz, Trabzonspor'un ilk 10 dakikanın ardından geriye yaslanmasıyla birlikte etkinliğini büyük ölçüde kaybetti. Sarı-kırmızılı takımın böylesi bir durumda topu ileride tutarak Umut Bulut'un ceza sahasını karıştıran hamlelerinden faydalanması gerekirdi ancak Galatasaray adına bu başarılamadı. 4-4-2 düzeninde sahaya yayılan konuk takımda, Hamit'in adeta serbest oyuncu gibi Selçuk ve Melo'ya yanaşarak ve hücumlarda inisiyatif alarak oynadığına şahit olduk. Hamit'in boşalttığı alana giren Eboue'nin de İngilizlerin "Wing Back" dediği tarzda, Trabzonspor sol kanadını boylu boyunca kullanma çabası dikkat çekti. Ancak bu taktik varyasyonun antidotu da Şenol Güneş tarafından hücum gücünden taviz verme pahasına Olcan - Emerson ikilisinin maksimum savunma gayreti içinde oynamasıyla geliştirildi. Taraflar belki de hiç hesaba katmadıkları şekilde oyunu kilitleyince ilk 45 dakikanın 0-0 bitmesi hiç de sürpriz olmadı.
 
İkinci devrenin tamamını izlediğimizde; Trabzonspor'un gerçekten de oyunun belli bölümlerinde tabiri caizse "vitesi boşa alarak" oynadığına kani olduk çünkü bordo-mavili takım, maçın son 15 dakikalık bölümünde 3 puanı alacak kadar etkinlik gösterdi. Bu devreye Şenol Güneş Aykut hamlesiyle başlayıp orta alan direncini arttırırken, benzer bir hamleyi ilerleyen dakikalarda Fatih Terim de yaptı ve orta alanı beşledi. Sarı-kırmızılı takımın son 15 dakikada Elmander ile yeniden 4-4-2'ye dönüş yapması da gayet net şekilde gösteriyor ki, Fenerbahçe derbisinde işleyen düzen Trabzon'da verimli olmadı çünkü sarı-lacivertli takımın aksine Trabzonspor kazandığı topları kolay kaybetmedi. Başta Zokora olmak üzere; Aykut, Olcay ve Adrian bu devrede çok daha pozitif bir görüntü verdiler. Son bölümde oyuna giren Alanzinho ise etkili driplingleriyle Şenol Güneş'in maç başında yapmak istediğini gerçekleştirdi ve Galatasaray savunma
yerleşimini bozdu. Maçın geneli itibariyle iki takım hakkında şu notlar düşülebilir:
 
Trabzonspor, fiziğinin ya da kapasitesinin yetmediği yerde yüreğiyle oynayarak maça tutunmayı bildi hatta kazanmanın eşiğinden döndü. Galatasaray ise sadece tandemdeki iki stoperinin iyi oynadığı maçta bu bir puandan fazlasını alamazdı. Sarı-kırmızılı takımın kilit noktalarındaki Selçuk, Melo, Burak gibi önemli futbolcuların beklenenin çok altında katkı verdiklerine tanık olduk. Bu durum Trabzon'a özel atmosferden kaynaklandığı kadar bence Fenerbahçe derbisinde alınan galibiyetin getirdiği tatlı sarhoşluktan da kaynaklandı. Ve ilk devrenin son maçından benim aklımda Trabzonspor'un direnişi kaldı.
 

17.HAFTANINSEYRİ

Puanları paylaştılar
Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında Akhisar Belediye Gençlik ve Spor sahasında Orduspor'u konuk etti. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan maçın 90 dakikasında her iki ekip de birbirine üstünlük sağlayamadı. Mücadele başladığı gibi 0-0 sona erdi. Orduspor rakibi karşısında üstün bir oyun ortaya koyamazken ligin son sırasında yer alan Akhisar Bld. güçlü rakibi karşısında iyi kapanarak bir puanın sahibi oldu. Maçın 81. dakikasında Ordusporlu Miguel Garcia kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı. Bu sonuçla Orduspor puanını 20 yaparken, Akhisar Bld. 12 puana ulaşmasına karşın 18. sıradan kurtulamadı.
 
3 gol, 3 puan
Spor Toto Süper Lig'in 17. haftanın ilk, ligde ilk yarının son maçında Beşiktaş ile Kayserispor karşı karşıya geldi. İnönü Stadyumu'nda oynanan mücadelede gülen taraf 3-1'lik skorla Beşiktaş oldu. Beşiktaş'ın gollerini 42. dakikada Filip Holosko, 45. dakikada Tomas Sivok ve 50. dakikada Olcay Şahan atarken, Kayserispor'un golünü 61. dakikada Pablo Mouche kaydetti. Samet Aybaba, erken müdahalesiyle siyah-beyazlıların kötü başladığı maça dönüşünü sağladı. Beşiktaş'ta McGregor başarılı kurtarışlarıyla dikkat çekti. Holosko'nun da bir topu direkten döndü. Bu sonucun ardından Beşiktaş ligdeki puanını 30'a yükseltti. Kayserispor ise 19 puanda kaldı.
 
İBB tatili hak etti
Spor Toto Süper Lig 17. hafta mücadelesinde Kasımpaşa evinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u konuk etti. Karşılaşmadan zaferle ayrılan taraf Bülent Korkmaz'ın öğrencileri oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 48. dakikada Webo ve 69. dakikada Holmen kaydetti. Alınan bu sonucun ardından Kasımpaşa 23 puanda kalırken ev sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyespor puanını 21'e çıkardı ve küme düşme hattından uzaklaşarak nefes aldı. Lige verilecek aranın ardından 18. hafta mücadelelerinde Kasımpaşa kendi evinde Galatasaray'ı konuk ederken İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise Beşiktaş deplasmanında puan arayacak.
 
Sivasspor mutlu bitirdi
Haftanın kritik mücadelesinde Sivasspor kendi evinde Elazığspor'u 3-1 ile geçti ve ligin ilk devresini galibiyetle kapattı. Kırmızı-beyazlılara üstünlüğü getiren golleri; 18 ve 20. dakikalarda Erman ile 81. dakikada Mehmet Nas kaydederken, Elazığspor'un tek sayısı 34. dakikada Feindouno'dan geldi. Sivasspor'da Rajnoch 85. dakikada Caner' yaptığı sert müdahalenin ardından hakem Fırat Aydınus tarafından oyundan ihraç edildi. Spor Toto Süper Lig'de 18. hafta mücadelelerinde Sivasspor kendi evinde Gaziantepspor'u konuk edecek, Elazığspor ise deplasmanda Fenerbahçe karşısında puan mücadelesine çıkacak.
 
Bursaspor'da gol kaçırma yarışı
Spor Toto Süper Lig 17. hafta mücadelesinde Bursaspor kendi evinde Gençlerbirliği'ni konuk etti. Karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan ve Tolga Özkalfa'nın yönettiği mücadeleye Bursaspor etkili başladı ve ilk yarı boyunca müsait pozisyonlardan yararlanamadı. Karşılaşmanın ikinci yarısı tıpkı ilk yarıda olduğu gibi yine Bursaspor'un üstünlüğü ile geçti ancak Gençlerbirliği ilk yarıya nazaran savunmada daha derli toplu bir performans gösterdi. Alınan bu sonucun ardından Bursaspor puanını 24'e Gençlerbirliği ise 21'e çıkardı.
 
Son gülen Gaziantepspor
Spor Toto Süper Lig'in 17. haftasında Gaziantepspor, Kamil Ocak Stadyumu'nda Mersin İdman Yurdu'nu konuk etti. Maçtan galip ayrılan taraf 2-1'lik skorla Gaziantepspor oldu. Gaziantepspor'un gollerini 49. dakikada Turgut Doğan Şahin ve 86. dakikada Cenk Tosun atarken, Mersin İdman Yurdu'nun golünü 51. dakikada Murat Ceylan kaydetti. Bu sonucun ardından Gaziantepspor ligdeki puanını 20'ye yükseltirken, Mersin İdman Yurdu 15 puanda kaldı. Lige verilecek aranın ardından 18.hafta maçlarında; Gaziantepspor deplasmanda Sivasspor ile mücadele ederken, Mersin İdman Yurdu ise Orduspor deplasmanında ter dökecek.
 
Antalyaspor'un zirve inadı
Süper Lig'de 17. hafta maçında Antalyaspor ile Eskişehirspor karşı karşıya geldi. Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 2-1'lik skorla ev sahibi Antalyaspor oldu. Medical Park Antalyaspor'a galibiyeti getiren golleri 31 ve 90. dakikada Lamine Diarra kaydetti. Eskişehirspor'un tek golü ise 90+3. dakikada Atdhe Nuhiu'dan geldi. Bir maçı eksik olan Antalyaspor, bu galibiyetle puanını 30 yaptı. Eskişehirspor ise ilk yarıyı 24 puanla tamamladı. Süper Lig'in ikinci yarısına Medical Park Antalyaspor, Gençlerbirliği'ni ağırlayarak, Eskişehirspor ise Akhisar Belediyespor'a konuk olarak başlayacak.
 
cemtop25122012.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016