Trabzonspor gol bulmak zorunda

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Spor Toto Süper Lig'de 2012-2013 Sezonu'nun ilk yarısı bu hafta sonu oynanacak maçlarla tamamlanıyor. Şüphesiz haftanın en önemli karşılaşması, geçen hafta derbide ezeli rakibini 2-1'lik skorla geçen lider Galatasaray ile bu sezon hedeflerinden uzak kalmanın getirdiği baskıyı bir galibiyetle hafifletmek isteyen Trabzonspor'un Avni Aker Stadı'ndaki randevusu.

Bordo-mavili camia Türkiye Kupasında grup etabına kalmanın getirdiği bir ikilemi yaşıyor gibi. Kupada güçlü Eskişehirspor ile karşılaştıktan 3 gün sonra Galatasaray mücadelesine çıkacak olan Trabzonspor, geçtiğimiz hafta kupa maçının getirdiği fiziksel erozyonu fazlasıyla hissetmişti. Buna mukabil Galatasaray'ın 1461 Trabzon'a elendikten sonra lige döndüğü ve bu karşılaşmaya rakibinden daha dinç şekilde çıkacağı biliniyor. Ancak şahsi kanaatim, bu önemli randevuda en az takımlarının fiziksel durumları kadar iki camia arasındaki üstü örtülü gerilimin, dolayısıyla mental tablonun da sonuç üzerinde etkili değişkenlerden biri olacağı yönünde. Galatasaray'ın şampiyon kadrosunu şekillendirirken Trabzonspor orijinli ya da çıkış ivmesini bordo-mavili kulüpte yakalamış oyunculara yönelerek bahsi geçen futbolcuları adeta Trabzonspor camiasından koparırcasına bünyesine katması, bordo-mavililer için futbolun "serbest piyasa" yönüyle açıklanabilecek bir realiteden çok daha fazla anlam taşıyor.

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu, bu sezonun da lideri olan sarı-kırmızlılara karşı ev sahibinde "yıkılmadık, ayaktayız" türünden bir hırs ve motivasyon görürsek, şaşırmayalım. Takımların son durumlarını incelediğimizde; Trabzonspor'da Tolga, Colman, Alanzinho, Bamba, Cech ve Barış Özbek'in sakatlıkları bulunsa da ilk devreyi kapattığı açıklanan Bamba dışındaki futbolcuların durumları nispeten iyi ve maça yetişme ihtimalleri var. Konuk takım Galatasaray'da ise Sercan Yıldırım'ın tedavisine devam ediliyor. Derbide geçirdikleri sakatlıklar sonucu hafta arası antrenmanlarında tedbir amaçlı olarak ayrı çalıştırılan Muslera ve Melo'nun durumlarının iyiye gittiği ve maçta forma giyebilecekleri açıklandı. Ligde bu haftaya gelene kadar 8 deplasman maçı oynayan Galatasaray; 4 galibiyet, 3 beraberlik (Beşiktaş, Gençlerbirliği, Mersin İ.Y.) ve 1 yenilgi (Orduspor) almıştı. Trabzonspor'un iç saha karnesine baktığımızda ise; 4 galibiyet, 2 beraberlik (Mersin İ.Y., Kayserispor) ve 2 yenilgiyle (Bursaspor, Eskişehirspor) gelen 14 puan görüyoruz. Bu noktada dikkat çeken istatistiki veri, Trabzonspor'un evinde kaybettiği iki maçta da gol kaydına muvaffak olamaması. Buna karşılık Galatasaray bu sezon 2-0 kaybettiği Orduspor maçı dışındaki 15 karşılaşmada bir şekilde skor üretti. Peki, buradan çıkacak sonuç ne olmalı? İç sahadaki 8 maçında 9 gol atıp kalesinde 7 gol gören Trabzonspor'da bu defansif performans Şenol Güneş'i yanıltmamalı. Yukarıda verdiğimiz bilgilerde Galatasaray'ın pas kalitesi yüksek takımlara karşı zorlandığı görülüyor ancak bu pas kalitesinin rakip yarı sahaya yansıması hatta pozisyonlara dönüşmesi de bir o kadar önemli. Bu sezon kadrodaki form durumlarının değişkenliği ve sakatlıklar nedeniyle iskelet bir on bir oluşturmakta epey zorlandığını müşahede ettiğimiz Şenol Güneş, Galatasaray maçına çıkacak on biri oluştururken defans - ofans dengesini iyi kurmalı. Fiziksel düşüş yaşamaması şartıyla böyle bir on birin Galatasaray'ı epey zorlayabileceği hatta sürpriz bir sonuca imza atabileceği görülüyor. Karşılıklı gol ihtimali yüksek.

17. HAFTAYA BAKIŞ

Beşiktaş - Kayserispor   
Üst üste yaşadığı puan kayıplarıyla liderin 5 puan gerisine düşen Beşiktaş, çıkıştaki Kayserispor'u ağırlıyor. Siyah-beyazlılarda İsmail, Mustafa, Mehmet Akgün, Fernandes, Holosko ve Sivok'un sakatlıkları var. Holosko ve Sivok'un maç gününe kadar iyileşmeleri bekleniyor. Konuk takımda Gretar Steinsson'un sakatlığı devam ediyor. Oğuzhan'ın dönüşüyle daha organize bir görüntü vermesini beklediğimiz Beşiktaş, golcü kimliğine dönüş yapabilir. 8 deplasmanda 11 gol bulan Kayserispor da ofansif bakımdan verimli bir maç geçirebilir. Mevcut şartlar altında bol gollü ve pozisyonlu bir maç izleme ihtimalimiz yüksek.

Fenerbahçe - Karabükspor   
Derbiden yaralı çıkan Fenerbahçe'de Dirk Kuyt'ın sakatlığı oynamasına engel. Hafif sakatlıkları bulunan Egemen ve Semih Şentürk'ün maç gününe kadar forma giyecek duruma gelmeleri bekleniyor. Mehmet Topal sarı kart cezası nedeniyle yok. Raulo Meireles hakkında henüz PFDK cephesinden bir karar çıkmadı. Karabükspor'da Güven, Bilal, Erdem ve Yiğit'in sakatlıkları bulunuyor. İç sahada etkili futbol oynayan yara sarma amacındaki Fenerbahçe maçın favorisi ancak dikkate değer hücum silahlarına sahip Karabükspor'un da gol bulabileceği unutulmamalı. Karşılıklı gol ya da goller izleyebileceğimiz bir maç.

Akhisar Bld. Spor - Orduspor   
Geçtiğimiz hafta Mersin İdman Yurdu'na kaybeden Akhisar Bld. Spor, o karşılaşmada eksiklerinden fazlasıyla etkilenmişti. Ege temsilcisinde Sonko kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Güray ve Bikoko'nun sakatlıkları sürüyor. Antalyaspor maçının ikinci devresinde göz dolduran Orduspor'da ise Selçuk Şahin ve Atila Turan sakat isimler. Atila maç gününe kadar düzelebilir. Ev sahibi iç sahada, konuk takım ise deplasmanlarda kazanma başarısı gösteremedi. Bu nedenle maçın seyrini kestirmek oldukça zor. Eksikleri nispeten azalan Akhisar bu hafta daha iyi bir performans sergileyebilir. Maçın ilk bölümlerinde bir gol gelmediği takdirde az gollü bir karşılaşma izleyebiliriz.

Kasımpaşa - İ.B. Belediyespor   
Son oynadığı maçta Kayserispor'a kaybeden Kasımpaşa bilhassa gol yollarındaki tutuk görüntüsüyle dikkat çekmişti ancak kupa maçının yorgunluğu da bu durumda etkendi. Lacivert-beyazlılarda Volkan, Coulibaly ve Şahin Aygüneş'in sakatlıkları devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı Trabzonspor galibiyetiyle kapatan İ.B. Belediyespor ise bu maçta Turgay Bahadır'dan faydalanamayacak. Takımların kadrolarını ve form durumlarını incelediğimizde beraberliğe yakın bir karşılaşma olduğunu görüyoruz. Galibiyet için bir tahmin yapmak gerekirse, iç sahada sadece Beşiktaş'a kaybeden Kasımpaşa'nın rakibine göre bir adım önde olduğu söylenebilir.

Sivasspor - Elazığspor   
Son üç maçını kaybeden ev sahibinde Kamil Grosicki, Uğur Kavuk, Erman Kılıç ve Milan Cerny'nin sakatlıkları bulunuyor. Cerny dışındaki futbolcuların maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Konuk Elazığspor'da ise Aydın, Tum, Zaki ve Sinan Kaloğlu'nun sakatlıkları teknik heyeti zorluyor. Aydın ve Tum kesin olarak yoklar ancak Zaki ve Sinan'ın maça yetiştirilmesine gayret ediliyor. Bunun yanında Adem, Orhan ve Sedat'ın da hafif sakatlıkları var. Ciddi kadro sıkıntısı içinde Yılmaz Vural'ın savunma güvenliğine öncelik vereceğini tahmin ediyorum. Gol yollarında etkili silahlara sahip Sivasspor, sakat futbolcularını maça yetiştirebilirse 3 puan için öne çıkar.

Bursaspor - Gençlerbirliği   
Haftanın seyir zevki vaat eden maçlarından biri. Yeşil-beyazlılarda Teteh Bangura ve Gökçek Vederson'un sakatlıkları olduğu öğrenildi. Vederson'un maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Başkent temsilcisinde ise Serkan Kurtuluş, Zec ve Mehmet Sedef'in çeşitli rahatsızlıkları var. Bu haftaya kadar 8 deplasmana çıkan Gençlerbirliği 2 kez (Eskişehirspor ve Fenerbahçe) kaybetti. Bursaspor ise iç sahadaki İ.B. Belediyespor ve Kasımpaşa maçlarından puansız ayrılmıştı. Kâğıt üzerinde denk güçlerin mücadelesi gibi gözüken bu karşılaşmada Bursaspor hafta arası fikstüründen etkilenecek olursa ibre Gençlerbirliği'ne döner.

Gaziantepspor - Mersin İdman Yurdu   
Son 7 maçta yalnızca 1 kez kazanan Gaziantepspor sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Kırmızı-siyahlı takımda Karcemarskas ve Muhammet Demir'in sakatlıkları sürerken, Yasin ve Kecojevic de cezaları sebebiyle yoklar. Nurullah Sağlam'dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna Giray Bulak'ı oturtmak niyetindeki Mersin İdman Yurdu sözleşmeyi maç öncesinde imzalarsa ekstra motivasyon sağlayabilir. Konuk takımın henüz deplasman galibiyeti bulunmuyor. Gaziantepspor ise iç sahada 4 galibiyet ve 4 mağlubiyet almıştı. Kırmızı-siyahlı takım önemli eksiklerine rağmen 3 puana yakın olan taraf. Temkinli oynamasını beklediğim iki ekip maçın ilk yarısını beraberlikle kapatabilirler.

Antalyaspor - Eskişehirspor   
Ofansif kabiliyetleriyle dikkat çeken iki takımın randevusunda bol gol izleme ihtimalimiz bulunuyor. Tarafların karşılıklı gol bulmaları da kuvvetle muhtemel. Eskişehirspor'da Kamara kart cezalısı. Kırmızı-siyahlılar Burhan ve Malecki'nin sözleşmelerini hafta içinde feshettiler. Sezgin'in sakatlığı da sürüyor. Antalyaspor'da ise Uğur İnceman ve Isaac'in sakatlıkları bulunuyor. Her iki ekip de hafta arası kupada efor sarf etti. Bu durum takımların performanslarını etkileyebilir. Galibiyet için bir tahmin yapmak gerekirse iç sahada sadece Beşiktaş ve Galatasaray'a kaybeden Antalyaspor'u bir adım önde görmek gerek.

cemtop21122012_i01.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016