Trabzonspor dağıldı mı şimdi?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Hali pür melali gözlerinden okunan bir kent ve her şeye rağmen isyanlarını içlerine hapsedip 27 senenin üstüne kaçan şampiyonluğa "eyvallah!" diyebilmiş taraftarlar. Eğer Türkiye'de futbol adına "En çok kim şampiyon oldu?" sorusunun karşısına bir argüman konacaksa o argüman "karşılıksız sevmek" olur ve iyi bakın bu argümanı koyanlar da Trabzonsporludur. Trabzonspor'un 2004-2005 sezonundaki ikinciliğini saymazsak, 1996'daki dramatik yarış sonrası şampiyonluk atmosferini aynı ölçüde güçlü soluyabilmek için 15 sene bekleyen bordo-mavililer, bu kez de foto-finişle kaybettiler ama yine dizleri üzerine çökmediler. Ancak "futbolun kem talihi" bununla da bitmeyecekti. Henüz Karadeniz'in hırçın suları durulmamıştı ki, transfer sezonunun başlamasıyla birlikte takımın önemli oyuncuları birer birer takımı bırakmaya başladılar. Nedeni basitti, Trabzonspor geçen yıl çok iyi bir takımdı ve mayası sağlam bu takımın içinde "temel direk" şeklinde niteleyebileceğimiz oyuncular vardı. Paranın ve gücün olduğu birincil merkezlerden bu oyunculara önemli tekliflerin gelmesi belki de "hayal kırıklığı" ile biten sezonun ardından futbolcuların aklını çelmek için tek gerek-yeter koşuldu. Bordo-mavili makinenin dişlisi olarak deyim yerindeyse "tıkır tıkır" işleyen bu oyuncuların yeni takımlarında neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz ama biz bugün Trabzonspor'un kayıplarını ve yeni sezona ilişkin beklentileri masaya yatırıyoruz. Bu yaparken de nirengi noktası olarak Şenol Güneş'i seçiyoruz.

Bu sezonun flaş oyuncularından biri olmayı başaran ve performansıyla futbol kamuoyuna "geç oldu ama temiz oldu" dedirten Burak Yılmaz, sezonu toplamda 21 gol 4 asistlik muhteşem bir performansla tamamladı. Burak'ın Beşiktaş ve Fenerbahçe kariyerlerini hatırlayıp bunu Trabzonspor'daki çizgisiyle kıyaslarsak gece ile gündüz kadar farklı olduğunu görüyoruz. Şenol Güneş'in yapmayı başardığı helvanın içinde "çam fıstığı" rollerinden birini üstlenen genç futbolcu, kendisine uyumlu taktik kurguyu ve özgüvenini arttıran profesyonel ilişkiyi bulunca gerçek Burak Yılmaz'ı herkese gösterdi. Şahsi fikrimi açıkça belirtmem gerekirse, Burak Yılmaz vakti zamanında tercihini Trabzonspor'dan yana kullanmamış olsa belki de bugünlerde Bank Asya'nın yolunu tutan oyunculardan biri olacaktı. Bunları neden yazıyorum? "Belki mutfakta malzeme bitti ama bilin ki yenileri gelecek ve aşçı da değişmiş değil" demek için. Bugün futbol dünyasıyla ilgilenen ortalama bir futbolsever bile Zokora'nın iyi bir oyuncu olduğunu biliyor. Keza adı günden güne daha fazla telaffuz edilmeye başlanan Romaric de hiç de yabana atılacak futbolcu değil. Öte yandan Trabzonspor futbolcu izleme komitesinin Güney Amerika'yı neredeyse adım adım taradığına yönelik bilgiler geliyor. Buradan benim anladığım; yeniden ve bu kez damaklarda çok daha iyi bir tat bırakacak bir helva için kollar sıvanmış durumda. Girişilen bu meşakkatli işte Trabzonspor adına handikap oluşturabilecek en önemli konu ise yerli oyuncu kalitesi. Selçuk İnan, Egemen Korkmaz, Ceyhun Gülselam ve Umut Bulut gibi oyuncuları ikame ederek aynı lezzeti yakalamak mümkün olmayabilir ama potansiyeli belli genç futbolculara forma şansı vererek çok farklı lezzetlere de ulaşılabilir. Örneğin bugünlerde ulusal basında kimselerin adını anmadığı Eren Albayrak düzenli forma şansı bulduğu takdirde Trabzonspor formasıyla ışıl ışıl parlayan Türk futbolunun yeni mücevherlerinden biri olabilir. Kısacası, bu helva dağılır ama bilin ki ağızda dağılır!

Dünyada transfer

· Sunderland'den Jordan Henderson'ı kadrosuna katan Liverpool, anlaşma gereği 5.5 milyon euro karşılığında David Ngog'u gönderecek. Paris Saint Germain'den 2008 yılında Anfield'a transfer olan Ngog'un ise önümüzdeki hafta içinde Sunderland ile resmi sözleşme imzalaması bekleniyor.

· Ajax'ın başarılı file bekçisi Maarten Stekelenburg, İtalyan devi Roma'nın gündeminden düşmüyor. Il Corriere dello Sport'un haberine göre Doni ve Julio Sergio'nun performanslarından memnun olmayan Roma, kalesini Hollandalı kaleci ile güçlendirmenin planlarını yapıyor.

· Paris Saint Germain kadrosunu Lorient'in yıldız golcüsü Kevin Gameiro ile güçlendirdi. Profesyonel kariyerine Strasbourg'da başlayan ve 2008 yılında Lorient'e transfer olan Gameiro, bu forma altında çıktığı 138 maçta 64 gol kaydetmeyi başarmıştı.

· Geleceğin önemli orta saha oyuncuları arasında gösterilen Toulouse'un Fransız futbolcusu Moussa Sissoko için Lyon devrede. France Football'da yer alan haberde Lyon'un Malaga'ya transferi gündemde olan Jeremy Toulalan'ın yerine Sissoko'yu düşündüğü ileri sürüldü.

· Genoa'nın, Ligue 1 ekiplerinden Caen'de forma giyen golcü oyuncu Youssef El-Arabi için transfer girişimlerine başladığı belirtildi. Kulübüyle 2013 yılına kadar sözleşmesi bulunan El-Arabi'nin peşinde CSKA Moskova, Stoke City, Marsilya ve Fiorentina gibi ekiplerin de olduğu konuşuluyor.

· Premier Lig'de yeniden eski günlerine dönmek isteyen ve kulübün yeni sahipleriyle birlikte gelecek sezon için yatırımlarını artıran Liverpool, Aston Villa'nın yıldız oyuncusu Stewart Downing'i kadrosuna katmak için çalışmalarını hızlandırdı. Liverpool, News Of The World'un haberine göre, yıldız oyuncu için kulübüne 17 milyon Euroluk bir teklif sunacak.

· 3 sene içersinde yeni bir jenerasyon yakalamak isteyen Manchester United Menajeri Alex Ferguson'un Arsenal forması giyen Samir Nasri ile ilgilendiği iddia edildi. Kulübü ile kontratı 2012 yılında sona erecek olan Fransız yıldız da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Arsenal ile sözleşme yenileyip yenilememe konusunda kararsız olduğunu açıklamıştı.

Süper Lig'de transfer

· Kadrosunda köklü bir değişim yaşayan Trabzonspor, orta sahasını Polonya Varşova'nın başarılı oyuncusu Adrian Mierzejewski ile güçlendirmenin hesaplarını yapıyor. Polonya ekibinin bonservis için 5 milyon euro istediği, Trabzonspor'un ise bu rakamı aşağıya düşürmek için yoğun çaba sarf ettiği bildirildi.

· Geçtiğimiz sezonu İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da kiralık olarak geçiren Beşiktaş'ın Slovak futbolcusu Filip Holosko'ya eski takımı Manisaspor talip oldu. Holosko geçtiğimiz sezonun ikinci yarısından itibaren giymeye başladığı İBB forması altında 13 maçta 6 gole imza atmıştı.

· Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk unvanını Fenerbahçe'ye kaptıran Bursaspor kadrosuna takviye çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da iç transferde işi sıkı tutmaya çalışıyor. Sağlam'ın kesinlikle takımda tutulmasını istediği Turgay Bahadır ve Volkan Şen ile en yakın zamanda görüşmelere başlanacak.

· Son olarak Ceyhun Gülselam ise resmi sözleşmeyi imzalayan ve Lazio'nun başarılı file bekçisi Fernando Muslera'yı transferinde önemli bir adım atan Galatasaray, son olarak da Inter'de forma giyen Ali Sulley Muntari ile ilgilenmeye başladı. Bu arada sarı kırmızılı ekip, 24 Temmuz'da Türk Telekom Arena'da yapılacak sezon açılış maçında Inter ile karşılaşacak.

· Premier Lig'de mutlu olmasına rağmen Wolfsburg'a gelen ve Almanya'da istediği ortamı bulamayan Tuncay Şanlı, ikinci Fenerbahçe dönemi başlamak üzere. Milli futbolcunun menajeri Hakan Özlü ile Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Yıldırım bir görüşme gerçekleştirdi.

· Süper Lig'in yeni ekiplerinden Mersin İdman Yurdu, Beşiktaş'ın tecrübeli golcüsü Mert Nobre'yi kadrosuna kattı. Mersin ekibinin başkanı Ali Kahramanlı, Nobre'yle iki yıllık anlaşma sağlandığını açıkladı.

· Karşıyaka'nın başarılı orta saha oyuncusu Aykut için Trabzonspor'dan sonra Samsunspor da devreye girdi. Geride bıraktığımız sezon sergilediği performansını A2 Milli Takımı'na seçilerek taçlandıran 24 yaşındaki futbolcunun Trabzonspor'a gitmesine kesin gözüyle bakılırken, son anda devreye giren Süper Lig'in yeni takımı Samsunspor daha cazip bir teklifte bulundu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016