Trabzonlu ihracatçıdan Giresun tepkisi
İlk yedi aylık verilere göre Trabzon Türkiye’nin en çok ihracat yapan 15’inci kenti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin üç gün önce açıkladığı verilere göre sadece Temmuz ayında 108 milyon 604 bin dolar ihracat yapmış. 2014 yılının toplamında ise Trabzon, 1 milyar 313 milyon 558 bin dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 14’üncü kenti olmuş. Hatırlatalım, Türkiye’nin ‘bir milyar doların’ üzerinde ihracat yapan 16 kenti var. Trabzon da onlardan biri.
Geçen seneye göre ilk 7 ayda sıralamada bir adım gerilemiş gibi gözükse de Trabzon’un ilk 7 aylık ihracatını geçen yıla göre yükselttiğini görüyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında 771 milyon 110 bin dolar ihracat yapan Trabzon geçen sene aynı dönemde 687 milyon 750 bin dolarlık ihracat yapmış.
Neden uzun uzun Trabzon ihracatını anlattığımıza gelince... Trabzonlu ihracatçıların havaalanı gümrüğü ile ilgili kentte içten içe yükselen tepkileri var. Geçen hafta içinde kentteki ihracatçılarla görüşme şansına sahip olduk.
Haziran ayında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan 5-6 saatlik kuyruklara çözüm bulacağı müjdesini almışlar. Ancak tam bir ay sonra 5 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bütün umutları yerini siteme bırakmış. O kararda Ordu-Giresun Havalimanı’na Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü’ne bağlı Gümrük Müdürlüğü kurulmasının kararlaştırıldığı yazıyor.
Türkiye’de uluslararası uçuşlara açık olan birkaç havalimanından birisi Trabzon. Haftada kente yurtdışı bağlantılı 45’in üzerinde sefer yapılıyor. 2001 yılında tasarruf tedbirleri kapsamında Trabzon Havalimanı’ndaki Gümrük Müdürlüğü kapatılmış. Limandaki müdürlükten mobil bir ekip gelip havalimanında hizmet veriyor. Trabzonlu ihracatçının tepkisi biraz da buna. Bu kadar uluslararası uçuşun olduğu bir havalimanında değil, iki uçuş yapılan henüz eksikleri tamamlanmayan Ordu-Giresun Havalimanı’nda Gümrük Müdürlüğü kurulmasına tepki gösteriyorlar. Durumu Bakan Canikli’nin Giresunlu olmasına bağlıyorlar. Canikli’nin bu hamlesinin altında Gümrük Muhafaza Bölge Müdürlüğü’nün Trabzon’dan Giresun’a alınma amacının yattığını iddia ediyorlar. Eğer Sarp Sınır Kapısı ve yapımı planlanan Muratlı Sınır Kapısı konusunda bir gelişme olmazsa konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taşımak istediklerini belirtiyorlar. Seçimlerden sonra alınan bu kararı da eleştiren Trabzonlu ihracatçılar, durumdan Rize ve Artvin’deki ihracatçıların da zarar gördüğünü öne sürüyor, kendilerinin siyasi açıdan sahipsiz kaldığını iddia ediyorlar. Hatta ihracatçılar sorunun çözülmemesi halinde tepkilerini ‘gerekirse ihracat yapmayız, bir süre ihracatı durdururuz’ şeklinde de dile getiriyorlar.
Trabzon’un ihracat ile ilgili rakamlarını vermişken, Ordu ve Giresun’un da rakamlarını hatırlatalım. Ordu ihracatta Türkiye’nin 36’ncı, Giresun 42’nci kenti. Özellikle fındık bölgenin ve Türkiye’nin önemli ihraç ürünü.
MURATLI SINIR KAPISI AÇILSIN
Trabzonlu ihracatçının tek sıkıntısı Trabzon Havalimanı’na Gümrük Müdürlüğü kurulması değil. Özellikle yaz aylarında turizm amacıyla Gürcistan’a geçişlerin yoğunlaşması nedeniyle Sarp’tan günübirlik iş için seyahat edenlerin çile yaşadığını da söylüyorlar. Günübirlik geçenler arasında ihracatçılar, taahhüt işi yapanlar ve işçiler var. Kuyrukta bekleme en az 5-6 saat sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda Artvin Valiliği’nin ihracatçılara verdiği öncelikli geçiş kartlarının iptal edilmesi de ihracatçıları bıktırmış durumda. TOBB’un Sarp Sınır Kapısı için planladığı yeni çalışmanın bakanlık tarafından bir an önce hayata geçirilmesinin sağlanmasını istiyorlar. Bunun yanı sıra ihraç ürünleri için Artvin’in Muratlı köyünde kurulması planlanan kapının acilen hayata geçirilmesini istiyorlar. Muratlı Sınır Kapısı’nın 2012’de faaliyete geçirilmesi bekleniyordu.
MURAT YALÇINTAŞ BARIŞ İÇİN 1915 KULAÇ ATTI
Çanakkale... Bu topraklarının gördüğü en kanlı savaşlardan biri. Adeta Anadolu insanının kararlılığının, cesaretinin, acılarının ve merhametinin anıtı... Bu yıl 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Hafta sonu Anzak Koyu’nda “Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği” düzenlendi. Dünyanın dört bir yanından yüzücüler karaya 1915 metre kala demirleyen gemiden 100 barış çelengi bırakarak yüzdüler. Yüzenler arasında İstanbul Ticaret Odası’nın eski Başkanı Murat Yalçıntaş da var.
Yalçıntaş, ‘Kulaçlar Barışa’ temasıyla düzenlenen etkinliğe katıldığını twitter hesabından “Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliğini, dedesi benim dedem gibi bu topraklarda yatan bir Yeni Zelandalı ile birlikte yüzdüm” şeklinde duyurdu. Bir hafta önce de Yalçıntaş İstanbul boğazında yüzmüş ve bunu da “6.5 km’lik Boğaziçi Yüzme Yarışını tamamlayarak kıtalararası yüzücü unvanını aldım” şeklinde açıklamıştı.
Anzaklar ile düzenlenen etkinliklerde ‘barış’ mesajı verilirken, aynı toprakların evlatlarının da en büyük arzusunun ‘barış’ olduğunu hatırlatmaya gerek yok...