Trabzon’da zorlu randevu

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ligde 24. haftanın önemli maçında Avrupa kupalarına katılma hedefi güden Trabzonspor, şampiyonluk yarışında yara almak istemeyen Fenerbahçe’yi ağırlayacak. Her ne kadar bu sezon istediği çizgide gözükmese de yedinci sıradaki bordo-mavili ekibin lig dördüncüsü Sivasspor ile arasında sadece iki puanlık bir fark var. Ev sahibi bu karşılaşmayı kazandığı takdirde hem şampiyonluk yarışını karıştıracak hem de ligin boyu giderek kısalırken, Avrupa ligi için iddialı hale gelecek. Maçın Fenerbahçe açısından önemini anlatmaya dahi gerek yok. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan sonuçlardan sonra derin bir nefes almış olsa da sarı-lacivertlilerin de puan kaybına tahammülleri olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tüm bunlardan öte, iki camia arasındaki uzun zamandır süregelen gerilim de bu karşılaşmaya farklı bir gözle bakmalarına neden olabilir. Gerilim maç içinde de tırmanacak olursa, çıkacak/çıkmayacak kartların maçın sonucuna etki edebileceği bugünden görülüyor.

Ligin ikinci yarısına iyi bir başlangıç yapamayan Trabzonspor’da Hami Mandıralı’nın takımı devralması da sonuçlar üzerinde etkili olmadı. İkinci devredeki 6 maçında 7 puan toplayan bordo-mavililer; 1 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 4 beraberlik aldılar. Sol Bamba ve Kadir Keleş’in sakatlıkları sürerken, takımda cezalı futbolcu bulunmuyor. Lider Fenerbahçe de tıpkı rakibi gibi ligin ikinci yarısına iyi giriş yapamayan takımlardan. Sarı-lacivertliler bilhassa deplasmanlarda yaşadıkları sıkıntı ile dikkat çekmişlerdi. Ersun Yanal’ın ekibinde sakatlıklar açısından son durum ise şöyle: Pierre Webo’nun tedavi süreci tamamlanmak üzere ancak tecrübeli futbolcunun Trabzon’da forma giyme şansı oldukça düşük. Serdar Kesimal’in tedavisine devam edilirken, bir başka sakat isim Bruno Alves ile ilgili kararın ise teknik heyet tarafından maç günü verileceği öğrenildi. Kırmızı kart cezası bulunan Baroni ile ilgili Tahkim Kurulu’nun bir indirime gidip gitmeyeceği ise bugün belli olacak. 

Bu haftaya gelene kadar iç sahada sadece 1 kez yenilen Trabzonspor, bahsettiğimiz mağlubiyeti ligin 20. haftasında 4-2’lik skorla Akhisar Belediyespor’dan almıştı. Bordo-mavililer Avni Aker Stadı’ndaki 12 maçta rakip filelere 22 gol bırakırlarken, kalelerinde ise 11 gol gördüler. Fenerbahçe’nin dış saha karnesi ise 11 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyete işaret ediyor. Bu süreçte 18 gol bulan sarı-lacivertlilerin kalesinde 17 gol gördüğünü belirtelim. Deplasmandaki son galibiyet, ligin 14.haftasındaki Çaykur Rizespor karşılaşmasında alınmıştı.

Son dönemde iki takım arasındaki maçlar genelde dengeli biçimde oynanıyor ve taraflar önceliği gol yememeye veriyorlar. Bu önemli karşılaşmada da tarafların temkini elden bırakmadan oynamalarını bekliyorum. Bu durum duran topların maç içindeki önemi bir kat daha arttırabilir. Trabzonspor evinde kaybettiği tek maçta Akhisar’ın kontratak tuzağına düşmüştü. Fenerbahçe için ise deplasmanlarda geriden gelmekte zorlandığını söyleyebiliriz. Bu sebeple karşılaşmada ilk golü bulan taraf galibiyet için önemli bir avantajı elde edecek. Bu sezon çizdiği deplasman grafiği yüzünden Fenerbahçe’nin bu karşılaşmada zorlanabileceğini düşünüyorum. Sarı-lacivertliler kazanmak istiyorlarsa sahada ekstra işler yapmaları gerekecek.

BU MAÇ KAÇMAZ!

SB Elazığspor – Kasımpaşa
Ligin ikinci devresinde oynanan 6 haftanın puan durumu yapıldığında, liderliğin 13 puanla Elazığspor’da olduğunu görüyoruz. İkinci devreyle birlikte çıkışa geçerek tehlike bölgesinin üzerine çıkmayı başaran bordo-beyazlılar, söz konusu karşılaşmalarda rakip filelere 13 gol gönderirlerken, yedikleri gol sayısı 8 oldu. Aynı periyotta 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle sadece 6 puan toplayan Kasımpaşa ise Elazığspor’un lider olduğu tabloda 14. durumda bulunuyor.

Ev sahibinde sakatlığı süren İbrahim Kaş, bu karşılaşmada da görev alamayacak. Durumu nispeten iyi olan Onur Ayık’ın maç gününe kadar forma giyebilecek düzeye gelmesi bekleniyor. Kasımpaşa, cezalı ElYasa’dan bu maçta faydalanamayacak. Orhan Şam ve Fritzler’in tedavilerine devam ediliyor. Topladığı 26 puanın 17’sini iç sahada kazanan Elazığspor, ligin ikinci devresinde Elazığ Atatürk Stadında oynadığı karşılaşmalarda henüz mağlubiyet yüzü görmedi. Buna mukabil Kasımpaşa’nın da deplasman tablosunda lig üçüncüsü olduğunu hatırlatmak gerekiyor ancak lacivert-beyazlı takım ikinci yarıda oynadığı karşılaşmalarda tek galibiyetini iç sahada Sivasspor’a karşı almıştı. Geçtiğimiz hafta oynanan karşılaşmada Kasımpaşa, Eskişehirspor ile deplasmanda 0-0 berabere kalmasına rağmen bilhassa defansı arkasına çok adam kaçırarak pozisyonlar vermişti. Elazığspor’un süratli forvetlere sahip ve rakip defanslar arkasına iyi sarkan bir takım olduğu düşünüldüğünde, Kasımpaşa’nın aynı anlayışla oynaması halinde kalesinde gol ya da goller göreceğini söyleyebiliriz. Lacivert-beyazlılar zaman zaman patlama yapabilen istikrarsız bir takım ancak kâğıt üzerindeki veriler Elazığspor’un galibiyete yakın olduğunu gösteriyor.

24. HAFTANIN SEYRİ

Beşiktaş – Eskişehirspor
Son iki haftada 5 puan kaybederek çok önemli bir fırsatı tepen Beşiktaş, hedefleri açısından çok önemli bir maça çıkıyor. Siyah-beyazlılarda Atiba ve Necip cezalı. Sivok, Gökhan Töre, Fernandes ve Almeida’nın sakatlıkları var. Fernandes ile Almeida maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Ligin ikinci yarısında istediği sonuçları alamayan Eskişehirspor’da ise Hürriyet cezalı. Diego, Okan, Dede ve Bienvenu’nün tedavilerine devam ediliyor. Dış sahada savunma problemini bir türlü aşamayan Eskişehirspor, Beşiktaş karşısında tıpkı Antalyaspor’un yaptığı gibi sıkı bir defans anlayışına bürünebilir ancak Beşiktaş’ın bu savunmayı aşabileceğini düşünüyorum.

Galatasaray – Akhisar Bld. Spor
Şampiyonluk iddiasını devam ettirmek isteyen Galatasaray, evinde ağırlayacağı Akhisar Belediyespor’u puansız göndermek istiyor. Sarı-kırmızılılarda Selçuk İnan, konuk takımda Merter Yüce kart cezalısı. Ayrıca Galatasaray’da kaleci Eray ve Aydın Yılmaz sakat. Ege temsilcisinin sakatları ise; Bilal Kısa, Ivan Sesar ve Çağdaş Atan. Türk Telekom Arena’da dominant bir görüntü çizen sarı-kırmızılılar bu haftaya kadar mağlubiyet yüzü görmediler. Dış sahada zaman zaman sıkıntı yaşayan Akhisar Belediyespor ise 12 maçta 10 puan toplamıştı. Bu maçta yeşil-siyahlıların kontratak planıyla sahaya çıkacaklarını düşünüyorum ancak maçın favorisi Galatasaray.

Bursaspor – KDÇ Karabükspor
Son haftalarda istedikleri sonuçları alamayan iki ekip kozlarını Bursa Atatürk Stadında paylaşacaklar. Yeşil-beyazlılarda hafif sakatlıkları olan isimleri de sayarsak çok sayıda futbolcunun rahatsızlıklarından bahsedebiliriz. Bu isimler: Serdar Aziz, Ozan İpek, Sestak, Volkan Şen, Fernando Belluschi, Ferhat Kiraz ve Fernandao. Bu isimlerden hangileri forma giyebilecek bunu maçta göreceğiz. Son üç haftada bir puan toplayabilen Karabükspor ise yeniden çıkışa geçmek istiyor. Karadeniz temsilcisinde Larrys Mabiala ve Aybars’ın sakatlıkları bulunuyor. Bu maçta beraberlik ihtimali göz ardı edilmemeli. Karabükspor eski oyun disiplinine dönebilirse biraz daha şanslı olur.

K.Erciyesspor – Torku Konyaspor
Son haftalarda yaptığı çıkışla dikkatleri çeken Erciyesspor, kazandığı takdirde tehlike bölgesinin üzerine çıkma şansına sahip. Kayseri temsilcisinde hafif sakatlığı bulunan Mandjeck dışında önemli bir problem bulunmuyor. Düşme hattına yakın konumdaki Konyaspor’da ise Selim Ay cezalı, Gekas sakat. Durumu nispeten iyi olan Hasan Kabze’nin maça yetiştirilmesine çalışılıyor. Deplasmanda bir galibiyeti olan ve 6 puan toplayan Torku Konyaspor’un zorlanabileceğini düşünüyorum. Teknik adamlar klasik oyun anlayışlarını terk edip “Çanakkale geçilmez” tarzı defansa yönelmezlerse gollü bir maç izleyebiliriz.

Gaziantepspor – Kayserispor
Son hafta aldığı galibiyetle rahat bir nefes alan Gaziantepspor, umutları giderek tükenen Kayserispor’u ağırlıyor. Ev sahibinde Serdar Özbayraktar cezalı. Sakatlığı süren Bekir Ozan’ı maça yetiştirmek için yoğun çaba var. Konuk takımda ise Sefa Yılmaz’ın uzun süreli sakatlığı devam ediyor. Kayserispor can havliyle oynayan takımlardan biri haline geldi çünkü sarı-kırmızılılar ligde kalma adına son şanslarını kullanıyorlar. Özellikle savunmadaki organizasyon bozukluğunu bu maçta da gideremezlerse, Gaziantepspor galibiyete ulaşır gibi gözüküyor.

Gençlerbirliği – Sivasspor
Ligin ikinci yarısında kötü performans gösteren iki ekibin randevusu. Ev sahibinde Ante Kulusic sarı kart cezalısı. Kaleci Ramazan’ın son maçta eli kırılmıştı. Oktay ve Serkan’ın sakatlıkları sürüyor. Konuk takımda ise John Utaka ve Adem Koçak’ın tedavilerine devam ediliyor. Da Costa cezalı. İkinci devredeki 6 haftada Sivasspor 14, Gençlerbirliği ise 11 gol yedi. Son haftalarda ligdeki takımlar kendi oyun anlayışlarının dışına çıkıp katı savunmalara başvurmaya başladılar. Bu tip taktiklerle birbirlerini kilitlemeye çalışmazlarsa maçın gollü geçebileceğini ve her iki takımın da gol bulabileceğini düşünüyorum.

MP Antalyaspor – Çaykur Rizespor
Ligin ikinci devresinde beraberliklere abone olan Antalyaspor, sahasında düşme hattından kurtulma mücadelesi veren Çaykur Rizespor’u ağırlıyor. Kırmızı-beyazlı takımda Uğur İnceman kart cezalısı. Vederson, Boum ve Insa’nın hafif sakatlıkları var. Tita maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Karadeniz temsilcisinde Engin Baytar, LuaLua ve Ümit Korkmaz’ın tedavilerine devam ediliyor. Her iki ekip de düşme korkusunu yakından hissettiğinden öncelikle savunmalarına ağırlık vereceklerdir. Bu sebeple maçın ilk bölümlerinde bir gol olmazsa karşılaşmanın kısır bir skorla biteceğini düşünüyorum.     

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016