Toyota'nın hedefi Türkiye'de global şirketler yaratmak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Yıllık 6.7 milyar Ar-Ge harcaması ile dünya lideri konumunda olan Toyota, inovasyon ve teknoloji konularına verdiği önemi Türkiye'de MIT Enterprise Forum işbirliği ile oluşturulan İş Planı Yarışması ile devam ettiriyor.  Toyota bu kapsamda, Türkiye'deki yaratıcı fikirleri MIT deneyim ve bilgi birikimiyle geliştirmeyi ve sürdürülebilir iş modellerine dönüştürmeyi hedefliyor.

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Toyota olarak özellikle teknoloji ve inovasyon konusunda dünyanın bir çok yerinde fikir sahiplerine kapı açan MIT ve MIT Girişimcilik Forumu ile iş birliği yapıyor olmamız özel bir anlam taşıyor. 6.7 milyar Euro yıllık ARGE harcaması ile dünya lideri olan Toyota, aynı zamanda sektöründe global anlamda patent şampiyonu. Yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin, özellikle MIT deneyimi ile birleştirilmesi ise Toyota tarafından Türk girişimci zekasına sunulan önemli bir fırsat. Henüz ilk yılında dünyanın birçok yerindeki benzerlerine göre önemli bir katılıma ulaşan yarışmaya Türk girişimcilerin gösterdiği ilgi memnuniyet verici" yorumlarında bulunuyor. Şu ana kadar mitefturkey.org <http://mitefturkey.org/> adresinden online olarak 2800 üzerinde başvurunun yapıldığı yarışma, mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.

Yaratıcı fikirleri sermaye ile buluşturmak

Toyota Türkiye'nin en büyük hissedarı olan ALJ Grubun, 1978 yılında kurulan ve o zamandan beri girişimcilik ile ilgili keşif, eğitim ve iletişim platformu oluşturan Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi ile uzun yıllara dayanan bir işbirliği bulunuyor.

M.I.T Girişimcilik Forumu'nun Türkiye'ye kazandırılmasında önemli bir rol oynayan ALJ Grup Başkanı Mohammed Jameel, yaratıcı fikirlerin hayata geçirilip, iş dünyasının kapılarının aralanmasında önemli bir köprü görevi gören M.I.T Girişimcilik Forumu'nu davet ederek, İş Planı Yarışması'nın Türkiye'de uygulanmasını sağladı.

Bulundukları ülkelerde yaratıcı fikirleri olduğu halde, gerekli sermaye ve öğretiye sahip olmayan girişimci ruhları destekleyen M.I.T Girişimcilik Forumu dahilinde gerçekleştirilen iş planı yarışması, bu yıl ilk kez Türkiye'de Toyota işbirliği ile hayata geçiriliyor. Toyota'nın projenin hayata geçmesi için 340 bin dolarlık sponsorluk desteği sağlıyor.

MIT Girişimcilik Forumu yarışmasına Türkiye'de henüz ilk yılında başvuru süresinin bitimine bir hafta kala 2 bin 800 başvuru yapılmış durumda.

İş Planı yarışmasında başvuruların yüzde 28'i yaratıcı alanlar (reklam, mimari, tasarım, moda, film, medya, müzik, TV, yayıncılık) kategorisine yapıldı. Bunu yüzde 17'lik dilimle ileri teknoloji, telekomünikasyon ve yazılım takip ederken, sırasıyla sağlık ve sağlık hizmetleri, tarım, inşaat, enerji ve çevre koruma, eğlence, hobi, seyahat, turizm, eğitim ve öğretim kategorilerinde başvurular yapıldı. İş Planı yarışmasında kadın girişimcilerin oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Yarışmaya katılacak her başvuru için en az üç kişiden oluşan ekip şartı aranıyor ve üç ekip üyesinden en az ikisinin Türk vatandaşı olma ve başvuru yapanların şirket sahibi olmamaları zorunluluğu var. Başvuru sürecinin ardından 13 Mart 2011'de yarı finalist olmaya hak kazanan 30 iş planı seçilerek bu fikirler güvence altına alınacak. 24 Mayıs 2011 tarihinde de ilk üç açıklanarak, birinciye 50 bin dolar, ikinciye 15 bin dolar ve üçüncüye 5 bin dolar ödül verilecek.

Bir girişimci ile dünyayı değiştiriyoruz

M.I.T. Enterprise Forum (MIT EF), dünyanın en saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology öncülüğünde kuruldu. 28 ayrı ülkedeki temsilciliğinden sonra geçtiğimiz sene kasım ayında Türkiye'de faaliyete geçti.

"Her girişimcinin içindeki tutku ve yaratıcılığı desteklemeye ve hayallerini gerçekleştirmeye odaklandık. Her defasında bir girişimle dünyayı değiştiriyoruz" sloganıyla yaratıcı fikirlere destek olan MIT Enterprise Forum, girişimciliğe duyulan tutkuyu, kaynaklarını ve bilgiyi paylaşan bir grup gönüllü tarafından yönetilen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. MIT Enterprise Forum ("MIT EF") Türkiye, MIT EF merkez ofisinin uluslararası dokuz şubesinden biri.

M.I.T. Enterprise Forum 1978'den bu yana 2 trilyon dolarlık işgücü yarattı.

Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'nun otomotiv üssü olabilir

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, son 20 yıldır 25 bin civarında olan satışlarını, 2010'da 40 binin üzerine taşıdıklarını; 2011 hedeflerinin ise 50 bin olduğunu ifade ediyor. Markanın duruşu ile ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozkurt, "Markaya duygu kattık. Müşteri memnuniyeti ve satış sonrası hizmette bir numarayız. Geri çağrılmalar olduğunda, son derece açık ve net davrandık. Bu da markanın güvenilirliğini çok önemli boyutta artırdı" diyor.

Toyota'nın Türkiye pazarında hak ettiği yerde olmadığını da ifade eden Bozkurt, Pazar payının son bir yıl içinde yüzde 6.4'ten, 7.6'ya çıktığını söylüyor ve 2020 yılında pazar lideri olmayı planladıklarını belirtiyor.

Corolla'nın üretiminin yeniden Türkiye'ye gelmesinin hem kendi markaları hem de ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu da kaydeden Bozkurt, "Toyota'nın Türkiye'deki fabrikası en kaliteli üretim yapan fabrika seçiliyor. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'da otomotiv üssü olabilir. Mevcut markaların Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmalarını desteklemeliyiz" yorumlarında bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar