Tosyalı’dan Japon Toyo ortaklığı yatırım haberini duyunca...
Tosyalı’nın Japon Toyo Kohan firması ile ambalaj çeliği üretimi yapacağını öğrenmem beni on yıl öncesinde Fuat Tosyalı ile bir uçak yolculuğumuzda başlayan tanışmamıza ve zaman içerisinde onun yeni yatırımlarını izleyerek gelişen dostluğumuza götürdü.
Tosyalı, yüzde 51’i kendilerinin yüzde 49’u Japon ortağı Toyo Kohan’ın olduğu tesisin temelini Osmaniye OSB’de atmak üzereler. Ambalaj çeliği üretimi yapacakları tesisleri, 250 bin metrekarelik alanda, 425 milyon dolarlık bir yatırım olacak. 24 ay sonra üretime geçecek yıllık 1 milyar dolarlık üretim yapacak fabrika 500 milyon dolarlık ithalatı önlerken, 300 milyon dolarlık ihracat girdisi de sağlayabilecek.
İşte bu haberi okuyunca Fuat Tosyalı ile konuşarak 2001 yılında ilk tanışmamızdan bu yana yaptığı yatırımların büyüklüğünü ve gelişmesini anlatmasını istedim. Verdiği yanıt şöyle oldu:
“2001’den bu yana üretim tesislerimize yaptığımız yeni yatırımların tutarı 2 milyar doları buldu. 9 ayrı fabrikada üretim yapıyoruz. 2001’de Türkiye büyümede yüzde 10 daralırken, biz o yıl yüzde 55 büyüdük. Büyümemiz o günden bu yana da aynı hızla sürdü. Geçen yıl Osmaniye’de 250 bin metrekarelik çelik boru fabrikamız üretime başladı. Her gün bu fabrikadan 250 TIR boru yüklüyoruz. Dakikada boru üretimimiz 5 bin metre. TANAP dahil birçok projenin en büyük üretici, tedarikçisiyiz. TANAP’ta firma olarak 400 kilometrelik pay ile tek başına en büyük firma olacağız.
Fabrikalarımızda mobilya aksamından spiral borulara kadar bütün çelik gamında üretimimizi ham maddeden son ürüne gerçekleştiriyoruz. 80’den fazla ülkeye geçen yıl 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.
2010 yılında Osmaniye yassı çelik tesisimizin üretime geçmesiyle büyümemiz ivme kazandı. Geçen ay Osmaniye’de filmaşin tesisimiz üretime başladı. Yaylık çelikten, civatalık çeliğe, oto lastik çeliğine üretim yapıyoruz.
Şimdi de aynı bölgede Tosyalı-Toyo ortaklığıyla ambalaj çeliği üretecek fabrikamızın temelini atacağız. Makine ekipman bağlantıları yapıldı. Son detay çalışmalarını yapıyoruz.
Üç kıtada üretim tesislerimiz var. Karadağ’da mühendislik çelikleri üretiyoruz. Yeni bir yatırımımız devreye girdi, çelik kalitemizi geliştireceğiz. Avrupa ülkeleri için üretim yapacağız.
Cezayir’den birinci etabı geçen haziranda üretime açtık. Gelecek martta ikinci etap yatırımımız filmaşin hattı devreye girecek.
Yani yatırımlar daha kaliteli ürünler için de ön fizibilite çalışmalarımız sürüyor.”
2001 yılında tanıdığım ve babasının 20 metrekarelik sobacılık dükkanında kardeşiyle okul sonrası saatlerde çalışırkenki fotoğrafl arını büyütüp ofisinin girişine asmasını söylediğim Fuat Tosyalı’nın büyümesinden çok, gelişmiş kaliteli ürün yatırımları benim dikkatimi çekiyor. Bu üretimleri geliştiği oranda bazı ithal ürünler frenlenirken, cari açığımız da küçülmektedir/küçülecektir...