Tosyalı: Bu teşvikle, 'madenden nihayet ürüne' bir yatırım yapacağız
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklanan Proje Bazlı Teşvikler'den büyüklük sırasında Sasa’nın yatırımının arkasında ikinci sırada yer alan Tosyalı’nın entegre madencilik yatırımı konusunu Fuat Tosyalı ile konuştum. Madenden son ürüne yatırımının büyüklüğünü, hammadesini, ilk ürünü ne zaman üreteceklerini ve katkısının ne olacağını ele aldım. Sizinle de paylaşmak istedim.
Proje Bazlı Teşvikler Listesi'nde 28 milyarlık teşvik belgesi alan "entegre aadencilik yatırımı" konusunu Fuat Tosyalı ile konuştum. "Bu teşvikle, Osmaniye’de 'madenden nihai ürüne' bir tesis kuracağız. Üç yıl sonra ilk üretimi yapmayı hesaplıyoruz. Bugünkü hesapla 7 milyar dolar yatırımla gerçekleşecek tesisin yatırım süresi 8 yıl olacak” bilgisini verdi.
Sorduğum sorulara yanıtı şöyle oldu:
- Yerli yabancı bir ortağınız olacak mı?
- Ortak yok. Şirketimizi, Tosyalı Enkegre Demir Çelik AŞ adıyla yüzde yüz kendimizin sermayesi olacak şekilde kurduk.
- İlk üretimi ne zaman gerçekleştireceksiniz?
- İlk üretimimizi üç yıl sonra gerçekleştirebileceğimizi hesaplıyoruz. Maden üretiminden son mamüle kadar entegre bir üretim söz konusu olacak.
- Hammadde temini nereden olacak?
- Yerli hammadde kullanacağız. Hekimhan, Kırıkhan ve Kayseri bölgesinden hammadde temin edeceğiz. Biz de maden üretimine yatırım yapacağız. Yerli madeni çeliğe çevirme projesini gerçekleştireceğiz.
- Katma değeri ne kadar olacak?
- Yaklaşık üç milyar doları ikame edeceğiz. Yıllık 6 milyar dolara varacak. 3 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz.
- Yatırım finansmanı nasıl sağlanacak?
- Devletten aldığımız 28 milyarlık teşvik belgesi var. Yatırımı proje finansmanıyla gerçekleştireceğiz.
- Sizin büyüklüğünüze bu yatırımın ek katkısı ne kadar olacak?
- 2 milyon ton sıvı çelik katkısı olacak. Bizim Türkiye üretimimiz 12 milyon ton, Cezayirle birlikte 20 milyon ton. Bu 2 milyon ton da bunlara eklenecek.
Tosyalı bu bilgileri verdikten sonra şu eklemeyi yapıyor: “Sana bugüne kadar yatırımlarımız konusunda güzel şeyler gösterdik. Bunları gerçekleştirerek başardık. Bu yatırımla bunlara yenisini katacağız.”
Tosyalı’nın anlattıkları gösteriyor ki, Proje Bazlı Teşvik Belgesi'ni alarak çıktığı yolda, yerli hammadde kullanarak üç yılda 7 milyar dolarlık yatırımla madenden son ürüne üç yılda ilk üretimlerini elde edecekler. 8 yılda tamamlayacakları yatırımlarıyla 3 milyar dolarlık ihracat yaparak cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacaklar.