Tosun gibi golcü

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Gaziantepspor'un başarılı golcüsü Cenk Tosun beklendiği gibi transfer döneminin gözdelerinden biri olunca, kırmızı-siyahlı yönetim de futbolcu için bir bedel belirlemek durumunda kaldı. Buraya kadar herşey normal. Anormal olan Gaziantespor yönetiminin "pazarlık payı olmakla birlikte" Cenk Tosun için 11 milyon euro istiyor olması. Cenk Tosun'a kulübünün formasını yakıştıran taraftar amiyane şekliyle "Bunlar ya sayı saymayı bilmiyor ya hiç dayak yememişler." yorumunu getirebilir, getiriyor da. Ancak meselenin Türk futbolunun genelini kapsayan yönleri de var. Kırmızı-siyahlı yönetimin ve taraftarların "biz kasaya giren paraya bakarız" demelerinde haklılık payı olmakla birlikte, bu tür büyük bedellerin futbolcular üzerinde kimi zaman kalıcı kimi zaman ise bir kaç sezonluk hasar bıraktığını görmezden gelmemek gerekiyor. Geçmişte Ayhan Akman'ın yaşadığı, yakın zamanda ise Rodrigo Tabata örneğinde gördüğümüz üzere büyük bedellerle büyük kulüplere transfer yapan futbolcular, büyük beklentileri karşılayamayıp büyük hayal kırıklığı yaratabiliyorlar. Çoğu zaman da "bu büyük taraftara layık olmadım" demeci akabinde soluğu bir başka takımda alıyorlar. Bunun serbest piyasa gerçekleri içinde yapılan ve arz-talep eğrisi içinde değerlendirilmesi gereken bir alış-veriş olduğu muhakkak ama Türk futbolunun Cenk Tosun gibi bir golcüyü kaybetme lüksü var mı? Bir kaç pozisyonu harcadıktan sonra "Bu mu 11 milyon euroluk adam?" soruları tribünlerde yankılanmaya başlayınca ne yazık ki futbolcuda oluşan ruhsal çöküntünün önüne geçmek mümkün olamıyor. Zaten son dönemde dört büyük kulübün ağız ve fikir birliği içinde "sınırsız yabancı" kavramını dillendiriyor olması da kalan 14 lig takımının "tok satıcı" rolünü başarıyla oynamasından.

Elbette bu meseleyi değerlendirirken futbolcu penceresinden yeşil zemine bakmak da elzem. Bu konuda verilebilecek en dikkat çekici örneklerden bir tanesi ise Gökhan Ünal. Kayserispor'u Mehmet Topuz ile birlikte sırtlayıp götürdüğü dönemde Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'den çok cazip teklifler alan oyuncu, kulübü Kayserispor'un yüksek bedellerde diretmesi üzerine transfer yapamamıştı. O tarihlerde kadrosunu koruduğunu zanneden Kayserispor ise ilerleyen zamanla birlikte aslında oyuncuyu kaybetmiş olduğunu anladı. Çünkü aklı İstanbul'da bedeni Kayseri'de olan Gökhan, sürekli bir düşüş içindeydi. Keza Mehmet Topuz'un da bir noktadan sonra Kayseri'de tutulamadığı gerçeği var. Topuz için 2008'in ara transfer döneminde gelen Yıldırım Demirören kaynaklı 11 milyon euroluk teklifi dahi beğenmeyen Kayserispor, hepimizin bildiği üzere olaylı bir süreçten sonra bu futbolcuyu 9 milyon euroya Fenerbahçe'ye sattı. Acaba bugün kağıdı kalemi eline alıp milli takım on biri yazan kaç futbolsever Gökhan Ünal ile Mehmet Topuz'u direkt takıma koyuyorlardır? Modern futbolda hücum sistemleri ve şekilleri giderek kanatları da içine alan grift bir yapıya bürünüyor. Bu sistem içinde hem merkezi (hedef) santrfor oynayabilen hem de kanatlarda rol alıp içe kat ederek gole giden futbolcular en değerlileri. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Beşiktaş'ın yeni transferlerinden Mustafa Pektemek bahsettiğimiz oyun karakterinde bir futbolcu. Cenk Tosun ise mükemmele yakın bir hedef santrfor. Objektif bir değerlendirme yapacak olsanız bu iki futbolcu arasında 6.5-7 milyon euroluk bir fark olduğunu söyleyebilir misiniz? Mustafa Beşiktaş'a 4 milyon euroya transfer edildiğine göre?

Sanıyorum aradaki fark şu; İlhan Cavcav yukarıda anlatmaya çalıştığımız gerçeklerin hepsine vakıf olduğundan hem oyuncunun önünü açmak hem de para kazanmak için transfere onay verdi. Gaziantepspor ise limitleri zorlama kararında. Hani bazen üç büyüklere sallayanlar "futbolcu öğütme fabrikası" diyorlar ya, işte tam o anda iğneyi biraz da kendilerine batırmaları gerekiyor. Çünkü bazı futbolcuların öğütülmüş halde İstanbul'a yollandığı da oluyor.

Dünya liglerinde transfer

. Inter Kulübü Sportif Direktörü Marco Branca, Andre Villas-Boas'ı takımın başına getiremeyeceklerini söyledi. İtalyan basınında Inter yönetiminin listesinde Sinisa Mihajlovic, Delio Rossi ve Gian Piero Gasperini gibi isimlerin bulunduğu konuşuluyor.

. Valencia'nın 31 yaşındaki sağ bek oyuncusu Miguel, kulüpte geçirdiği 5 yılın ardından ülkesine dönmek istediğini söyledi. Miguel ile başta Sporting Lizbon olmak üzere Juventus'un da ilgilendiği konuşuluyor.

. Zenit St Petersburg'un Juventus'tan Simone Pepe'yi 13 milyon euroya almak istediği iddia edildi. Tuttosport'un haberine göre, Juventus, Udinese'den kiralık gelen 27 yaşındaki kanat oyuncusu ile kalıcı sözleşme imzaladıktan sonra satacak.

. Bonservisi Milan ve Genoa ortaklığında olan Yunan savunma oyuncusu Sokratis Papastathopoulos, Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen'in transfer listesine girdi. Milan formasıyla 5 maça çıkan Yunan oyuncunun kiralık olarak Almanya'ya getirilmesi için çalışmalar sürüyor.

. Olaylı bir şekilde Birmingham City'den ayrılarak Aston Villa'nın başına geçen İskoç teknik adam Alex McLeish, ilk iş olarak Manchester United'ın deneyimli savunmacısı Wes Brown'u kadrosuna katmayı planlıyor. Kırmızı şeytanlarla geçirdiği 15 sene boyunca 350'den fazla maça çıkan Brown, bu süre içerisinde beş defa da rakip ağları havalandırma başarısı gösterdi.

. Sports.ru'nun haberine göre, Standard Liege forması giyen başarılı orta saha oyuncusu Mehdi Carcela, Rusya temsilcisi Spartak Moskova'nın transfer listesinde girdi. Rusya ekibi, genç oyuncu için 4 milyon euroluk bir bonservis bedeli ödemeye hazır.

. Paris Saint-Germain, Lens forması giyen 18 yaşındaki Raphael Varane için girişimlere başladı. Transfere hızlı bir giriş yapan PSG, geçtiğimiz hafta Lorient'in golcüsü Kevin Gameiro'yu 11 milyon euro karşılığında kadrosuna katmıştı.

Süper Lig'de transfer

. Eskişehirspor, Sezer Öztürk tranfseri karşılığında renklerine bağladığı Fenerbahçe'nin genç orta saha oyuncusu Abdülkadir Kayalı ile resmi sözleşme imzaladı. Başkan Halil Ünal'ın da katıldığı imza töreninde 20 yaşındaki futbolcu kendisini 3 yıllığına kırmızı-siyahlı renklere bağlayan imzayı attı.

. Kardemir Karabükspor'dan Kerim Zengin ve Hollanda'nın FC Utrecht kulübünden Atilla Yıldırım ile prensip anlaşmasına varan Sivasspor, transfer çalışmalarını bitirmek üzere. Takımın iskelet kadrosunun yüzde 99'unu koruduklarını belirten Rıza Çalımbay, takımdan ayrılan oyuncuların yerine transferler yaptıklarını ifade ediyor.

. Spor Toto Süper Lig'e yükseldikten sonra Beşiktaş'tan Mert Nobre ve Hakan Arıkan'ı transfer ederek yoğun bir çalışma sürdüren Mersin İdman Yurdu, Manisaspor'un golcüsü Ariza Makukula'yı renklerine bağlamak için görüşmelerini sürdürüyor.

. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe ile şampiyonluk yarışını sonuna kadar sürdüren Trabzonspor'un en iyi oyuncularından biri olan Burak Yılmaz'a PSG ve Sporting talip oldu. Bu transfer döneminde önemli oyuncularını kaybeden Trabzonspor ise Burak Yılmaz'ın ayrılmasına sıcak bakmıyor.

. Toulalan'ı 14 milyon euro karşılığında Malaga'ya satan Lyon, Fenerbahçe'nin de peşinde olduğu Moussa Sissoko'yu transfer etmek için harekete geçti. Sarı-lacivertlilere bir kötü haber de Bordeaux'tan geldi. Fransız kulübü sarı- lacivertlilerin ilgilendiği Alou Diarra'yı Marsilya'ya sattı.

. Önümüzdeki sezon için güçlü bir kadro oluşturmaya çalışan Galatasaray'da transfer taarruzu devam ediyor. Son olarak sarı-kırmızılıların, teknik direktör Fatih Terim'in raporu doğrultusunda Benfica'nın Arjantin asıllı İspanyol oyun kurucusu Pablo Aimar için düğmeye bastıkları ortaya çıktı.

. Trabzonspor yönetiminin daha önce Cenk Tosun için 11 milyon eurodan kapı açan ancak daha sonra pazarlık payı olduğunu bildiren Gaziantepspor yönetimine bu kez 6 milyon euro önerdiği öğrenildi. Bordo-mavili yöneticilerin bu hafta Cenk Tosun için bir kez daha Gaziantepspor'la masaya oturmayı planladığı gelen bilgiler arasında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016