'Torba yasaların izlenmesi zor ve kafa karıştırıyor' şikayeti...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Torba yasaların birçok konuyu içermesi nedeniyle iş insanları tarafından iyi izlenemediği şikayetleri üzerine, teşviklerde geriye dönük yararlanma yolunun açılacağı bilgisini Canan Sakarya’nın haberinden öğreniyoruz.

Zaman zaman iş insanlarıyla sohbetlerimde, torba yasaların birbirinden ayrı çok şey içerdiği için iyi takip edemediklerini, kendilerini de yakından ilgilendiren birçok konuyu kaçırdıklarını, zamanında ele alamadıklarını belirtip şikayette bulunuyorlardı.

Arkadaşımız Canan Sakarya’nın "Teşviklerden geriye dönük yararlanma yolu açılacak” bilgisinin yer aldığı haberini okuyunca, bu şikayetleri tekrar hatırladım.

Aslında Sakarya’nın haberinde Meclis’te görüşülmekte olan torba yasanın istihdamla ilgili bölümünde 2020 yılı sonuna kadar işverene verilecek yeni destekler de sıralanıyordu. Son bir yılda sağlanan 1.5 milyon istihdamın verilecek yeni desteklerle daha da artrılması, işsizliğin aşağıya çekilmesinin istendiği vurgulanıyordu.

Bu desteklerden birinin 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında özel sektör tarafından İŞ-KUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınarak ilave istihdam sağlayanlara 12 ay süreyle 883 lira sosyal güvenlik prim desteği verileceğiydi. Bu 12 ay sürecek desteğin toplam tutarı 10 bin 596 lira olacak. İşveren işe alacağı işçinin 10 bin 596 liralık yükünden bir yıl boyunca kurtulacak. Bununla işyerlerinde kayıtdışı çalıştırılan işçilerin kayıtlı çalıştırılır duruma getirilmesine yardımcı olması da bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı çalışmalarda 700 bin ilave istihdam sağlanmasını bekliyor. Bu kapsamda, imalat ve bilişim sektöründe yaklaşık 200 bin, diğer sektörlerde 500 bin ilave istihdam öngörülüyor. İşsizlik Sigorta Fonu’ndan bu 700 bin istihdam için 2018 yılında verilecek desteğin 3 milyar 144 milyon liraya ulaşacağı düşünülüyor.

Torba yasa tasarısında, kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresinin 12 aydan 18 aya çıkarılması yer alıyor. Bu da işveren üzerinde bu alandaki 15 bin 894 liralık yükün alınacağını gösteriyor. Bu kararla ilmalat ve bilişim alanında çalışanlar için 135 milyon, diğer sektör çalışanları için de 347 milyon liralık gelir vergisinden vazgeçilecek.

İmalat sanayisinde mikro ölçekli 1 ile 3 işçi çalışanı olan ve ustalık belgesine sahip 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük sigortlalıları işe alıp ilave istihdam yaratanlara, her işçi için iki ayda bir sosyal güvenlik primi ve asgari ücret desteği verilecek. Bundan yararlanacak, mikro ölçekli işletme sayısı 140 bin 201.

Genç işçi çalıştıran imalatçı işletmelere uygulanacak “Bir senden bir benden” teşvikiyle ise işçi başına 2 bin 486 lira destek sağlanacak.

6.2 milyon asgari ücretlinin yıl boyu vergi dilim artışına girmemesi sağlanırken, bunun kamuya maliyeti 800 milyon lira olacak. 2016-17 yıllarında uygulanan l00 liralık asgari ücret desteği 2018’de de sürecek, bu da 9 milyar liralık maliyet getirecek.

Görüldüğü gibi Canan Sakarya’nın yaptığı gibi torba yasa içerisindeki konuların çekilip ayrı haber yapılması, konuların anlaşılmasına iş insanlarının kararları daha iyi izleyip algılamalarına yol açacaktır. Medya mensuplarına düşen torba yasa içerisindekileri tek tek ayrıştırıp, yaptıkları haberlerle sunmaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar