Torba kanun çorba kanun

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

TBMM'de komisyonlarda tartışılmakta olan bir kanun tasarısı ile 29 kanunda değişiklikler yapılmak isteniliyor.

Kanun tasarısı ile ilgili olarak TBMM komisyonlarında yapılan çalışmalar nedeniyle basına yansıyan haberler, torba kanunun nasıl çorba kanun haline dönüştüğünü ortaya koyuyor.

Çünkü tek bir kanun ile birbiri ile ilgisi olmayan düzenlemeler getiriliyor. Örneğin,

- Orman Kanunu dışındaki hazine arazilerinin 49 yıllığına kiralanması imkanı yaratılıyor.

- Toprak Mahsulleri Ofisi'nin zararına çare bulunuyor.

- Avukatların baro borçlarına af getiriliyor.

- Çekin ibrazında değil, üzerinde yazılı tarihte ödenmesi için kanun değişikliğine gidiliyor.

- Eski yatırım indirimi uygulaması benzeri bir teşvik getirilmesi söz konusu

- Teşvikli yatırımlara kurumlar vergisi indirimi uygulanacak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde yüzde 25-45 oranında yatırıma katkı payı sağlanacak.

- 2010 yılına kadar tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya taşıyacaklara en az 100 kişilik istihdam sağlamaları şartı ile 5 yıl süre ile kurumlar vergisinden yüzde 75 indirim sağlanacak.

Bütün bunlar TBMM komisyonlarında çorba haline getirilen bir torba kanun tasarısı içinde yer alan yenilikler.

Tek bir kanun içinde, farklı konulardaki kanunların değiştirilmesi veya bu kanunlara eklemeler yapılması ile ortaya çıkan kanuna 'Torba Kanun' deniliyor.

Kanun insanlar için yapılır. Kanunun insanlar için uygulanacaktır. İnsanların kanunu anlaması, bilmesi gerekir.

Şimdilerde (1) Çok sayıda kanun çıkarılıyor. (2) Aynı kanunun içinde birbiri ile ilgisi olmayan konularda düzenlemeler yapılıyor. (3) Kanunlardan insanların haberi olamıyor. (4) İnsanların haberi olsa bile kanunu anlayamıyor.

Türkiye'de herkesin sabahları Resmi Gazete'yi baştan aşağıya okumaları beklenemez. Bırakınız insanların tümünü iş adamları da her sabah , "Acaba bu gün ne kanun çıktı" diye Resmi Gazete'ye bakamaz.

O zaman bu kanunlar kimin için çıkarılıyor?

TBMM komisyonlarında tartışılan tasarının adı, "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı."

-Ancak tasarının sadece bir maddesi İşsizlik Sigortası Kanunu ile ,bu madde dışında .

31 asıl ve 3 geçici maddeden oluşan tasarının diğer maddeleri, başka kanunlarla ilgili.

-Torba kanun tasarısı ile daha önce yürürlüğe giren 29 kanunda değişiklik yapılmasına çalışılıyor.

Değişiklik yapılan kanunlar şunlar: "İşsizlik Sigortası Kanunu", Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu", "Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu", "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Teşkilat Kanunu", "Dernekler Kanunu", "Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun", "İş Kanunu", "Gelir Vergisi Kanunu", "Kurumlar Vergisi Kanunu", "Katma Değer Vergisi Kanunu", "Özel Tüketim Vergisi Kanunu", "Gider Vergileri Kanunu", "Damga Vergisi Kanunu", "Harçlar Kanunu", "Şans Oyunları Hasılatından Alınan Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun", "AR-GE Faaliyetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun", "Bazı Derneklerin ve Kurumların Bazı Vergilerden Muaf Tutulmasına İlişkin Kanun", "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun", "Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun", "Türk Ticaret Kanunu", "Ahıska Türklerinin Türkiye'ye Kabulü ve İskânına Dair Kanun", "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun", "Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu", "Hazineye Ait Taşınmazların Değerlendirilmesi Hakkında Kanun", "Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun", "Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun", "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu", "Başbakanlık Teşkilatı Hakkında KHK'nın Kabulüne Dair Kanun" ve "Avukatlık Kanunu".

Tasarıda yer alan bazı önemli değişiklik teklifleri şunlar:

- Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan ve ondan az kişi çalıştıranlara tanınmış olan üç ayda bir muhtasar beyanname verme yetkisi kaldırılıyor. Maliye Bakanlığı'na bu beyannameleri üç ay yerine aylık olarak alma yetkisi veriliyor.

- Kurumlar Vergisi Kanunu ile yatırım indirimi müessesesi, "İndirimli Kurumlar Vergisi" adı altında yeniden getiriliyor.

- Motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, meslek odası aidatı gibi konularda vergi, ceza ve gecikme faizi afları da getiriyor.

- Münhasıran tekstil, konfeksiyon, hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlara teşvik geliyor.

Bu sektördekilerin üretim tesislerini 31.12.2010 tarihine kadar bakanlar kurulunca belirlenecek illere taşıyan ve asgari 100 işçi çalıştıranlara, nakil tarihinden itibaren beş yıl boyunca kurumlar vergisi yüzde 5'e kadar indirilerek uygulanabilecek.

İlginç olan iş alemine ek imkanlar getirecek bu tasarının ve tasarı üzerindeki değişikliklerin kamuoyuna yeterince yansıtılamaması, kamu oyunun bu nedenle olan bitenden habersiz olmasıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018