'Toplumsal rolleri sınırlayan reklamlar bitene kadar iş bitmeyecek’
1043-80
'Toplumsal rolleri sınırlayan reklamlar bitene kadar iş bitmeyecek’
MARKALAR & İÇGÖRÜLER / FATOŞ KARAHASAN
Reklamverenler Derneği (RVD) toplumsal cinsiyet eşitliği sorunlarına odaklanan bir çalışma grubu kurdu. Hedef, reklamlardaki kemikleşmiş ve basmakalıp düşünceleri yok etmek. Malum, reklamlarda kadınlar çoğu kez pasif, duygusal, iyi anne ve iyi ev hanımı rolüne mahkum ediliyor. Buna karşın erkekler, güçlü, baskın karakterli ve işinde başarılı bireyler olarak sunuluyor. Mutlu bir toplum için bu rol modellerinin değişmesi gerekiyor. Geçen hafta konuştuğum, RVD Başkan Yardımcısı Ayşen Akalım, “Sektör olarak kolektif biçimde hareket edersek gerçek bir fark yaratabiliriz. Reklamlar pozitif kültürel değişimin taşıyıcısı olabilirler. Kadın ve erkeklerin toplumsal rollerini sınırlayan reklamlar bitene kadar işimiz bitmeyecek” diyerek kararlılıklarını vurguladı.
BÜYÜMEK İÇİN İNOVASYON ŞART
İki farklı sektör, iki kadın yönetici ve bir ortak nokta: İnovasyon. Şölen CEO’su Elif Çoban, iki yüzden fazla ürünü yüzü aşkın ülkeye ihraç ediyor. Sia&Moore’un kurucusu Mimar Banu Altay’sa, önemli tasarım projelerine imza atıyor. Yönettikleri markalarla “Made in Turkey” damgasına değer katan bu iki başarılı kadın, şirketlerini inovasyona yatırım yaparak büyütüyorlar.
Endüstri 4.0 fabrika yatırımı
Çikolata, çikolatalı ürünler, bisküvi, kraker, kek, şeker ve lokum pazarında Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alan Şölen 1800 kişiye istihdam sağlıyor. 2018’de cirosunu 1 milyar 145 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyor. İki Ar-Ge merkezine büyük kaynak ayıran Şölen, 19 adet patent başvurusuna ve toplam 74 endüstriyel tasarım tesciline sahip. Şölen’in Gaziantep ‘te 600 milyon TL yatırımla kurduğu, Endüstri 4.0’ın tüm gerekliliklerine sahip olan yeni fabrikasında, akıllı depo, yapay zeka için hatlar ve robotlar var. Dubai, Cezayir, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Almanya, ABD ve İngiltere’deki ofisleri; Levant Bölgesi, Kanada ve Latin Amerika’da bölge müdürlükleriyle dev bir ağ yaratmış olan Şölen, inovasyonlarıyla en zor pazarlarda, katma değeri yüksek ürünler satmayı başarıyor.
Hizmet ihracatı
Mimar Banu Altay, Libya, Türkmenistan, Azerbaycan, Katar, Kuzey Irak, Rusya, Gürcistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, İngiltere gibi farklı coğrafyalarda, saraylar, özel malikaneler ve sosyal mekanlarının tasarım ve uygulama projeleri gerçekleştiren bir kadın girişimci. 2009’da kurduğu Sia&Moore Mimarlık’ı, 2011’de Doha’daki Sia&Moore/Qatar şirketiyle yurt dışına açtı. Katar’da emirliğe ait pek çok binada imzası bulunan Banu Altay, Marcel Wanders tarafından tasarlanan Mondrian Doha Hotel’in sosyal mekanlarının ince yapı uygulama işlerini üstlendi. Pek çok ödül kazanan Altay, inovatif yaklaşımıyla kısa sürede şirketini büyüterek, TİM’in “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” 2015 yılı araştırmasında 267. olmayı başardı.
BAYAN DEĞİL KADIN
Gazeteci Seda Kaya Güler’in, son kitabı Bayan Değil Kadın, toplumumuzdaki cinsiyet eşitsizliği sorunlarına dikkat çekiyor. Kadın sözcüğünün geri plana itilmesi, kadınlığın adeata utanılır bir durum gibi gösterilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en çarpıcı yansımalarından birisi aslında. Seda Kaya Güler, kitabın özünü şu cümlelerle anlatıyor:“İşimi hep severek yaptım. Bazen aynı konulardan söz etmekten sıkıldım. Özellikle de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini dile getirmekten; kadın ve erkeğin farklı oluşundan ama bu farklılıkların aynı haklara sahip olmalarını engellemediğinden ve bu iki cinsin her konuda eşit olduğunu yazmaktan.”