Topluluk sigortası kalktı, gurbetçi işçiler şaşırdı
Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan ülkelerde Türk işverenler tarafından çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen Türk işçileri hakkında sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacak, emeklilik primi olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri alınmayacaktır. Ayrıca, isteyen işçiler emeklilikle ilgili malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini isteğe bağlı sigorta ile ödeyebileceklerdir.
Yani, emekliliğe ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri kanun hükmü uyarınca yatırılamayacak, dileyen işçiler kendi emeklilik primlerini isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyeceklerdir. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri hâlinde, Türkiye'de yasal olarak ikamet etme şartı ile aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanacaktır.
Bu kapsamdaki sigortalıların topluluk sigortası kayıtları esas alınarak tescilleri kurum tarafından kanuna uygun hâle getirilecektir. Ancak, bunların kendileri veya işverenleri tarafından örneği kurumca hazırlanan belgenin 01.10.2008 tarihinden itibaren en geç üç ay içinde kuruma verilmesi zorunlu olup, kurum tescilleri bu belgelere göre gözden geçirilecektir.
Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmayacaktır. Örneğin, asgari ücret üzerinden isteğe bağlı sigorta primi ödeyeceklerden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri yatıracak kişilerden aylık 666 * %20=) 133,20.-TL isteğe bağlı sigorta primi alınacaktır.
Yurt dışında rekabet imkanı bulamayan müteahhitlik firmalarının talebi ile bu düzenleme yapılırken, firmalar durumu çalışanlarına nasıl açıklayacaklarını düşünüyor. Ayrıca, bu durumdaki işçilerin ödeyecekleri isteğe bağlı sigorta primlerinin 4/b sigortalılığına sayılacak olması da işçileri mağdur ediyor. Bu durum mutlaka değiştirilerek gurbetçi işçilerin isteğe bağlı sigorta mağduriyeti giderilmelidir.
Uluslararası Bürokrasi Sempozyumu İstanbul SBF'de
Benim de mezunu ve mensubu olmaktan gurur duyduğum güzel okulum "İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi", dünü ve bugünüyle bürokrasiyi mercek altına alıyor. 1979 yılında kurulan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bu akademik yılın başından itibaren bir dizi bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapan İÜ SBF, 12-13 Mart 2009 tarihlerinde de mezunlarının kurduğu Siyasal Vakfı'nın katkılarıyla "Osmanlı-Türk Bürokrasisinde Düzen ve Değişim" başlıklı uluslararası bir Sempozyum düzenliyor.
İÜ SBF Dekanı Prof. Dr. Naz Çavuşoğlu ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in açılış konuşmalarıyla başlayacak sempozyumda, Osmanlı'dan günümüze Türk bürokrasisinin geçirdiği değişim ve dönüşümler farklı düzlemlerde tartışılacak. Sempozyuma Türkiye'den ve yurtdışından katılan uzmanlar, panel ve atölye çalışmaları boyunca "Birey ve Bürokrasi", "Yargı ve Bürokrasi", "Cinsiyet ve Bürokrasi", "Edebiyat ve Bürokrasi" konularını ele alacaklar. "Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Türk Bürokrasisi" atölyesi ise hem konunun güncelliği hem de konuyla ilgili yerli yabancı uzmanları bir araya getirecek olması nedeniyle ilgi çekiyor.
Sempozyuma yurtdışından Prof. Dr. Bernardo G. Mattarelli (Siena Üniversitesi), Francisco Cardona (OECD-SIGMA), Prof. Dr. Dimitris Sotiropoulos (Atina Üniversitesi), Prof. Dr. Kazimierz Sobotka (Avrupa Enstitüsü), Prof. Dr. Miguel Jerez MİR (Granada Üniversitesi), Prof. Dr. Riichi Tabata (Osaka Üniversitesi) gibi isimler yanında; yurtiçinden de Prof. İlber Ortaylı, Prof. Mümtaz Soysal, Prof. İlter Turan, Prof. Gencay Şaylan, yazar Yılmaz Karakoyunlu gibi tanınmış isimler katılacak.