Top BDDK'da, tüketicilerin banka yakınması bitecek!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

Kabul; iddialı bir ifade, ama bize ait değil. Bu ifade, bire bir böyle olmasa da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya ait.

Yazıcı, bankaların tüketicilerden aldıkları faiz dışı ücretler ve bu ücretlere ilişkin tüketici şikayetleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Hayati Yazıcı, Başbakan Erdoğan'ın "Kullanmayın" çağrısıyla gündeme gelen kredi kartı sayısının mayıs ayında 56.4 milyonu, banka kartı sayısının ise 95.1 milyonu bulduğunu açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bankacılık sektörünün 2012'de faiz dışı gelir kalemleri kapsamında bulunan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelirin 19.2 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve bu tutarın, 142.5 milyar liralık gelirin yüzde 13.5'ini oluşturduğunu belirtti. Yazıcı, söz konusu payın bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 14.7'ye yükseldiğini kaydetti.

Şikayet üstüne şikayet!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların vatandaştan çok sayıda ad altında ücret ve komisyon aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bankaların vatandaşlarımızdan aldıkları kredi kartı aidatı, kredi dosya masrafı vb. ücretlerle ilgili olarak, gerek internet sitelerinde, gerekse diğer basın-yayın kuruluşlarında yapılan haberler yankı uyandırmakta, söz konusu kalemlerden alınan ücret ve komisyonlara karşı tüketicilerimiz tüketici sorunları hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak hak arama yoluna gitmektedirler."

Bakan Yazıcı, 2012'de hakem heyetlerine yapılan 446 bin başvurunun yüzde 59 oranındaki 263 bininin bankacılık sektörüne ilişkin başvurulardan oluştuğunu belirtti. Oran, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 68'e yükseldi.

Belirleme hakkı bankaların

Tüketici bankalardan yoğun bir şekilde şikayetçi, bu şikayetler hükümet nezdinde de uzun süredir destek buluyor bulmasına ama ortada başka bir gerçek var. Şikayet konusu ücret ve komisyonları istedikleri gibi belirleme hakkı zaten bankalarındı. Yani bankalara hem bir hak tanınmış, hem bu hakkın neden istenildiği gibi kullanılmakta olduğu sorgulanıyor. Yaparsınız bir düzenleme, getirirsiniz sınırlar, uyan-uymayan belli olur! İşte şimdi yapılan o.

Bakan Yazıcı da zaten açıklamasında bu konuya değinirken "5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca bankalar, faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını serbestçe belirleyebilmektedir" dedi.

Durum böyle olduğuna göre, bir kişi ya da kurumu yasal hakkını kullandığı için eleştirmek de ne oluyor ki?

"Bankalar açısından vazgeçilmez"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı açıklamasında öyle bir ifade kullandı ki, söyleyenin kim olduğu bilinmese, bu ifadenin bir bankacıya ait olduğundan kimse kuşku duymazdı doğrusu. Yazıcı bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

"Diğer taraftan büyüme sürecindeki bankacılık sektöründe, ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle bankaların işletme giderlerini karşılama oranının 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 64 olarak gerçekleşmiş olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirlerinin bankalar açısından neden vazgeçilmez olduğu bir kez daha açıkça görülmektedir.” "

Artık kimsenin şikayet hakkı olmayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bankaların vatandaştan 60 çeşit ücret ve komisyon tahsil ettiklerini belirtti. Söz konusu ücret ve komisyonlara ilişkin alt ve üst sınırlara da değinen Bakan Yazıcı, açıklamasının son bölümünde ise yıllardır kanayan yara gibi duran sorunun bundan sonra ortadan kalkacağının müjdesini verdi.

Bankaların vatandaştan aldığı ücret ve komisyonlara ve bunlara ilişkin şikayetlere dikkat çeken Yazıcı açıklamasının son bölümünde şunları söyledi:

"Bütün bu hususlar dikkate alınarak Bakanlığımızca 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nda konuya ilişkin düzenlemeler yapılarak bankaların tüketiciden faiz dışında aldığı ücret, komisyon ve masrafların Bakanlığımızın görüşünün alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceği hükmüne yer verilmiştir."

Şimdi düşünelim... BDDK, bu yetkiyi aldıktan sonra bankaların faiz dışı gelir kaleminin tepetaklak gitmesine ve bilançolarının bozulmasına yol açacak düzeyde ücret ve komisyon belirleyebilir mi, pek sanmıyoruz. Bazı işlemlerden ücret alınmasının önüne geçilecek, bazılarında ise daha makul rakamlar söz konusu olacaktır. Ama şu da olacaktır; vatandaş artık bankalardan şikayetçi olmak için tüketici hakem heyetlerine gidemeyecektir.

Artık muhatap, görünürde BDDK, ama aslında hükümet olacaktır. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar